Wpis z mikrobloga

@HAMSKLOSS89: cały zysk z tego etfa zjedzą ci przewalutowania jak będziesz kupował za złotówki. A warto korzystać z taniego dolara, chociaż faktycznie to już może być zbyt skomplikowane dla większości ludzi
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: to Twoje zdanie (hazardzisty załadowanego po kule w pamięciorzy), przeciętny człowiek nie lubi jak buja jego portfelem 10% w górę lub w dół zależy jak się wylosuje, więc dla 99% ludzi to jest dobra strategia
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: 10% dziennie? zakładając że pamięciorze spadają tak jak ostatnio? i wchodzisz większymi pieniędzmi? większość ludzi nie szuka ryzyka, chce wrzucić swoje pieniądze gdzieś żeby bić inflacje i zarobić trochę więcej niż na lokacie. Jak tego nie rozumiesz to nie mamy o czym rozmawiać
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: kurde to jaki jest sens inwestowania tak małych kwot, to dosłownie odmówienie sobie zakupu jakiejś pierdoły raz na jakis czas przyniesie wiekszy zysk finansowy niz takie ciułanie po 100zł miesiecznie, nawet 1200zł rewelacji nie zrobi
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: to jest bardzo dobra porada dla kogoś kto nie interesuje się giełdą a chce w coś inwestować, do tego np. nie ma tolerancji czy przestrzeni na ryzyko. A ktoś kto giełdą się interesuje (ty) powinien takie rzeczy wiedzieć
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: według mnie bardzo dobra strategia, nie zostaniesz z niczym jak nagle giełda runie i coś tam ugrasz na obligacjach

sam mam portfel 50/50 obligacje + sp500, chociaż gdybym nie miał w perspektywie roku budowy domu, to mój protfel składałyby się w 80-90% z ETF
  • Odpowiedz
@ParadygmatYT: Ty chyba nie rozumiesz, że typowa osoba nie szuka najwyższego, zoptymalizowanego ROI w okresie 20 lat, tylko unika nawet bieżącego ryzyka i mocnego bujania portfelem. Większość ludzi widząc stratę rzędu 10% pojedynczego dnia dostanie szału i wypłaci pieniądze, zamiast przeczekać. Dlatego bronię i będę bronić Iwucia, bo dla zwykłego Polaka jest najlepszym wyborem. A sam swój portfel będę budować z przeanalizowanych śmieciuchów
  • Odpowiedz