Aktywne Wpisy

congobongo +28
Zgłaszajcie filmiki konfitury na YT za dokuczanie i nękanie (podpada pod 107kw).
Polecam też uciąć mu finansowanie czyli przez formularz kontaktowy patronite skontaktować się z nimi. Pierwsze maile już poszły.
Mam nadzieje, że spadnie z rowerka
#konfitura
Polecam też uciąć mu finansowanie czyli przez formularz kontaktowy patronite skontaktować się z nimi. Pierwsze maile już poszły.
Mam nadzieje, że spadnie z rowerka
#konfitura

SzubiDubiDu +140

Jak można się spodziewać, ich matki również praktycznie wcale w tym czasie nie śpią, poświęcając młodym całą swoją uwagę. Dopiero po około miesiącu-dwóch małe delfiny i orki zaczynają ucinać sobie pierwsze drzemki, a czas, który w ciągu doby poświęcają na sen, stopniowo wydłuża się w miarę, jak dorastają.
Jest to ciekawe zjawisko, ponieważ praktycznie u wszystkich innych ssaków jest odwrotnie: młode w pierwszych tygodniach życia śpią najwięcej i z czasem potrzebują coraz mniej snu. Wydaje się, że w przypadku delfinów i orek ewolucja uznała, że w środowisku morskim sen musi zejść na dalszy plan w walce o przetrwanie.
➡️ tag serii do obserwowania: #7ciekawostekprzyrodniczych
#gruparatowaniapoziomu #ciekawostki #przyroda #natura #zwierzeta #zwierzaczki #sen #delfiny #ssakimorskie
źródło: Baby Orca Leaping
PobierzTymczasem w przypadku nowo narodzonych młodych zaobserwowano, że przez pierwsze kilka tygodni w ogóle nie zamykają oczu i przez cały czas pozostają aktywne, podobnie jak ich matki.
Na wolności stado orek może zachowywać się agresywnie wobec innego stada, ale już agresja wśród członków tego samego stada zdarza się raczej rzadko i zwykle jeśli do niej
@Apaturia: Nauka mówi, ze ewolucja działa na zasadzie przypadku. Ewolucja nie myśli.
a jaka jest prawda? Nie ma żadnej ewolucji w tym rozumieniu jaki nam się wciska.
@editores: To wszystko jest ciągle niewyjaśnione jednoznacznie oczywiście stąd duże pole do dyskusji, wg mnie co raz bardziej widzę że musi być jakiś poziom podświadomego rozważania i planowania "zmian" czyli tej ewolucji w kierunku jaki nam (stworzeniu) się wydaje praktyczny.
Kompletnie nie to gadanie
@editores: to był skrót myślowy. I przenośnia. Oczywiście że ewolucja jest dziełem przypadków i nie myśli. Tak samo jak matka natura nie istnieje.
Jeśli się tak bardzo chcesz czepiać, to tak, powinno być:
Na podstawie ewolucji delfinów i orek możemy zauważyć, że w środowisku morskim sen zszedł na dalszy plan w walce o przetrwanie.
I oczywiście, że ewolucja istnieje.
W kolejnym roku życia dziecka ten deficyt zmniejsza
Dziękuję.