Wpis z mikrobloga

@JamesJoyce: Ja nie rozumiem jak to jest, ale ludzie albo nie potrafią się dobrze zaprezentować na rozmowie albo po prostu mają kwalifikacje które nie są potrzebne na rynku i tu należy cały czas iść do przodu. Miałem okazję 1.5 roku temu zmieniać pracę w związku z mocnymi komunikatami o redukcji etatów, znalezienie pracy od momentu wysłania CV do uzyskania przyjęcia to było 1.5 tygodnia. Firm które chciały przyjąć od zaraz
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Nie dziwie się. Ściana tekstu, a ja nadal nie wiem jakie ma umiejętności, co robił, jaką wnosił wartość? Zakładam, że to "informatyk" z dekadą doświadczenia przepinania kabli Grażynkom z recepcji i koloryzowania swoich umiejętności. Jak nikt go nie chce zatrudnić to znaczy, że tych umiejętności po prostu nie ma.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Gniję, bo gość wysrał ścianę tekstu na dwie kartki A4, a podsumować można to, że gość kiblował 20 lat po różnych korporacjach w helpdesku, czyli dosłownie podłączał zdalnie drukarki i ustawiał ERP w firmach + "programował" w excelu. xD Ja robię to samo, a nawet w IT nie pracuję, tylko w kancelarii adwokackiej z wewnętrzną księgowością.
  • Odpowiedz
Jak to skomentować?

@JamesJoyce: nijak. Był tu gościu który promował swój kanał na yt o ludziach którzy nie mogli znaleźć roboty to mu ludzie dokuczali. Okazywanie słabości = inni uważają cię za gorszego co widać nawet po komentarzach tutaj. Naiwność życiowa, że takie posty pomagają - nie pomagają. Na linkedinie ludzie są milsi ale tutaj są bardziej szczerzy.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: W innych tematach narzekałeś na ludzi którzy kłamią w cv - tu masz odwrotny przykład - człowieka co jest za szczery. Kto lepiej wyjdzie? Mitoman co nakłamie w cv czy huop który robi takie zbyt szczerze wysrywy? Życie jest brutalne.
  • Odpowiedz
  • 0
@tubkas12: Wiesz co, może przez tą filozofię, może wiek, staram się mówić nie wiem, kiedy nie wiem. I tutaj nie wiem. Tzn. finansowo ten pierwszy, jak uda mu sie dostać. Moralnie drugi, chociaż on nie jest szczery, on jest płaczliwy. Życie jest brutalne, ale to nie usprawiedliwia niemoralnych zachowań. Polecam Camusa, Mit Syzyfa i inne eseje.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:

Życie jest brutalne, ale to nie usprawiedliwia niemoralnych zachowań.

IT jest jako system zachęca do mitomanii i ją wynagradza a karze uczciwość.

Ta mitomania jest szerzej zakrojona bo nieraz słyszałem jak SH sprzedawały juniorów/midów jako seniorów klientom czy przykład z życia - kontraktownia załatwiała kucowi pracę na dwa etaty nie informując o tym klientów że kuc nie pracuje na cały etat a ściągając za niego full price
  • Odpowiedz