Wpis z mikrobloga

https://www.facebook.com/barto.lomeo.35110/posts/pfbid061Lv3QH5FAJThVT3pDCAk7ZishtZFN1fFyeK5tZzDP2re2QEHMs4RhQ7UXR9upBKl

POWIEM wam jedno, rynek jest już przepompowany. wig20 już jest na szczycie i zaraz będzie zjazd do bazy.

nie chce mi się pisać o giełdzie, bo to wiadome, raz góra, raz dół, nie można ciągle być na rynku bo to kończy się źle

mogę tylko powiedzieć, fajnie, orlen dał zarobić mały procent, będzie na podatek. Sprzedany.

nie bądźcie zakładnikami samych siebie #psychologia problem niech nie będzie waszym problemem. Odinstaluj #xtb zrób sobie przerwę. To jest najlepsze co może być. Bądź wolny. #coaching

uśrednianie to największe zło, trzeba po prostu kasować stratne pozycje i tyle.

#ike #ikze to ściema i tak połowa z nas nie dożyje do emerytury.

ciesz się chwilą, tym co jest teraz. Tylko liczy się to co masz w portfelu.

powodzenia, życzę wszystkim powodzenia,

pozdrawiam ludzi dobrej woli.

Poczytaj jak siły zła chcą zniszczyć świat.

#h----d #biznes #przegryw #pracbaza #przemyslenia #pieniadze #usa #trump #wojna # #gielda
makler___gieldowy - https://www.facebook.com/barto.lomeo.35110/posts/pfbid061Lv3QH5FA...

źródło: 01wig

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@makler___gieldowy: Może i tak. A może i duża korekta przyjdzie dopiero za 5+ lat i się straci kasy trzymając po słabo oprocentowanych lokatach/dywidendach. W sensie podobne posty czytałem właśnie i z 5 lat temu. Podstawa to duża dywersyfikacja, w tym (nie za duża) część hajsu w krypto i w skarpecie, zarówno w postaci gotówki jak i złota
  • Odpowiedz
@makler___gieldowy: W IKE płaci się podatek przy wypłacie przed emeryturą tylko od zysków. Oznacza to, jeśli się nie mylę bo jadę i tak leniwie na funduszu w IKE, że póki środki są w IKE to zyski ze sprzedaży akcji/obli, wypłaty dywidend itd nie są opodatkowane, dzięki czemu można efektywniej te zyski ponownie re-inwestować i jest efekt kuli śniegowej. IKZE faktycznie się nie opłaca za cholerę, jeśli się chce wypłacać przed
  • Odpowiedz
@makler___gieldowy: No jak porównasz gostka A który jechał na lokatach 4% i gostka B co ładował w S&P 500 i zrobił w rok np. 20%, to A będzie stratny. Oczywiście że ryzyko lokat i obligacji zerowe niemal a na akcjach jest, ale w ostatnich latach nie trzeba było niewiadomo jakiej wiedzy i szczęścia żeby sporo zrobić na giełdzie, jeśli nie all in s&p500, to wystarczyła dywersyfikacja i nie bawienie się
  • Odpowiedz
@KurczakiZiemniakiPorosty: kolego ja siedzę 6 lat na giełdzie. Gielda interesuje się 20 lat. Kolego na giełdzie ludzie potrącili kupę kasy i myślą że jak będą inwestować to zyskają. To jest największy blad myślowy. Trzeba myśleć inaczej. Czekasz na dołk i sprzedajesz górki. Nie ma lepszej strategii. Z dala od giełdy. Gielda jest tylko dobra na chwilę. Jest za dużo zmiennych których nie przewidzisz

Siedzenie z kapitałem 12 m w roku
  • Odpowiedz
@makler___gieldowy:

Już teraz widać na tagu ludzi co pokupowali dobre spółki - kghmy orleny itp. ale w złych momentach. Czyli na samych szczytach

Zjazd do bazy będzie. Może teraz, może za kilka lat, może naturalnie a najpewniej pod wpływem jakiegoś znowu globalnego wydarzenia.
  • Odpowiedz
@kwiat_pustyni626: ja tez dużo zarobiłem ma orlen ale orlen jest zdradliwy tak samo kghm też zarobiłem

To są spółki do manipulacji i krecenia kolek

Jak gram te 6 lat to przecież jak nazwać sytuację że kurs spada z 120 zł na 48 potem wraca do 90 potem do 50 i znowu w bok i potem znowu wraca na 110 ?

Przecież to nie ma sensu. To nie jest inwestycja to
  • Odpowiedz