Wpis z mikrobloga

Takich wpisów na linkedin jest coraz wiecej i bedzie coraz wiecej niestety. Ten Pan ma 20 lat doswiadczenia w IT plus zarzadzanie zespolem i nie tylko. Napisal nawet kilka ksiazek. I co? Musi sie plaszczyc na linkedin aby znalezc prace. Ale nadal gdzies tam mowia, ze w Polsce potrzeba 50 tysiecy programistow. Przeciez 2026 rok to bedzie totalna rzeźnia dla juniorów / midów a nawet seniorów....

Co z tego, ze masz skille, umiejetnosci, doswiadczenie. Firmy nie tną etatów bo nie maja pieniedzy, po prostu zespół z llm jest lepiej wydajny = szybciej dowozi niż zatrudnianie kolejnego czlowieka do projektu.

#programista15k #programowanie #pracait
Dzwiekoszczelny - Takich wpisów na linkedin jest coraz wiecej i bedzie coraz wiecej n...

źródło: 1000005490

Pobierz
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Gienek-Kielbasa: @Detharon

Dzieki ze mniej wiecej sie ze mna zgadzacie. Bo na wykopie nie wiem czemu nadal jest narracja prowadzona przez wielu programistow, ze wszystko jest spoko i ze jest ok.

A nie jest okej. Przeciez ta branża jak huknie w Polsce w 2026r. To serio firmy beda mogly zatrudniać seniorów z expem powyżej 6-7 lat za 10000 brutto pln miesiecznie albo b2b max 550 / day. Bo bedzie
  • Odpowiedz
@Dzwiekoszczelny: ma 20 lat doswiadczenia, pisze ksiazki o IT to sobie zasluzyl zeby nie miec pracy
- wyglada na to slabo sie sprzedają (już)
- szerzył wiedze jak bootkamperzy tylko w innej niszy

poza tym jak ktos szuka obecnie kuca to ma dolaczyc w poniedzialek i robic pierwsze taski we wtorek, a nie 5 dni urlopiku
  • Odpowiedz
@Dzwiekoszczelny: ja takich wpisów na LinkedIn widziałem trochę, ale też moi znajomi z poprzedniej pracy mieli problem znaleźć nową.

I były tam też osoby, które lubią to co robią, są w tym dobre i cały czas się rozwijają. Rynek jest aż tak nas nasycony.

Problem jest taki, że IT jest mocno zależne od inwestycji. Obecnie wszystkie idą na AI, więc firmy nie rekrutują, zespoły się nie powiększają i w zasadzie
  • Odpowiedz
@Detharon: dokladnie. Tak naprawde ciezko mi ocenic czy to ai faktycznie sie przyda ttm firmom czy to ogromna rzecz w ktorrj przepala sie miliardy dolarow. Ale fakt jest taki, ze po prostu nie ma dla tych ludzi miejsca. I Ci ludzie beda z miesiaca na miesiac zmniejszax swoje stawki,.bo jednak za cos trzeba zyc, czy zaplacic kredyt. Wiec z np. 1000 zl / dzien zejda do 800 zl. A inny
  • Odpowiedz
@boguslaw_licencyjny: na co zasługuje?

@Dzwiekoszczelny @model_trzy_zmianowy @Detharon panowie zapominacie o jednym bardzo ważnym aspekcie, o którym rzadko mówi się na tagu: AGEISM!!! W korporacjach nie znajdziecie zbyt wiele osób 40-45+ na takich typowych stanowiskach. Przypatrzecie się uważcie w swoich organizacjach. Jest presja na młode i dynamiczne zespoły, 25-35 lat idealnie.

Po 40 wielu programistów i managerów no cóż - albo idą do małych firm, januszeksy, software house albo
  • Odpowiedz
@Dzwiekoszczelny: problem jest taki, że bańka AI napęczniała już do takich rozmiarów, że udziałowcy zaczynają zadawać pytania jak to ma się niby zwrócić. I niestety wygląda to bardzo pesymistycznie. Wszyscy wokół czują to że te wszystkie firmy które włożyły w AI mnóstwo kasy zaraz się wyj*bią na pysk. To nie jest kwestia tego że AI zaraz zastąpi programistów bo to się nie stanie, jeszcze nie, jeśli w ogóle w ciągu
  • Odpowiedz
@Detharon @Kamael @Dzwiekoszczelny: Panowie po prostu zbierać kapitał zeby wcześniej przejśc na emeryturę (nieruchomości, obligacje, szerokie indeksy ETF, okresowo mały procent w BTC lub jakiś tech typu nasdaq. Ja plan realizuje od lat wystarczy że jeszcze kilka lat pociągnę i w zasadzie brak roboty nie będzie stanowił jakiegoś problemu, na fanaberie bede musiał poszukać czegoś dodatkowego ale na skromne życie, rachunki, jakieś skromne wakacje raz w roku powinno
  • Odpowiedz