Wpis z mikrobloga

Tak więc wczoraj doszedłem do wniosku, że technika niemyślenia (dalej: NM) nie była taka idealna w okresie 2020-2022 kiedy ją wdrożyłem z pełnym impetem w grudniu '20 by zawaliło mi się to we wrześniu '22. Dlaczego nie była idealna? A no dlatego, że tak jak wcześniej podejrzewałem, nie była to metoda na przecięcie błędnego koła obsesji-kompulsji w zakresie myśli (bez ruminacji zewnętrznych), tylko... ruminacja wewnętrzna, która działała tak:
- nachodzi mnie natrętna myśl,
- muszę ją rozgryzać i rozgryzać aż w końcu puści (ruminacja wewnątrzna),
- zatem nie będę ANI TROCHĘ ruszał tej myśli, niech sama przejdzie, nie będę ,,karmił objawów".

Jednak jak się domyślacie, niemyślenie o czymś wcale nie jest takie łatwe (casus różowego słonia). Mimo tego ta technika działała i to bardzo długi czas! Jakim cudem? Bo moment dla mojego umysłu, gdy zauważyłem natrętną myśl i miałem wybór, co z nią zrobić i wybierałem wtedy NM, był dla mózgu dosłownie niczym magiczny rytuał, ruminacja wewnętrzna. To nie fakt, że ja unikałem tego typu myśli i one się rzekomo załagadzały sprawiał, że byłem od nich wolny. Ja po prostu, nieświadomie, wyrobiłem w swoim umyśle rytuał, który je momentalnie łagodził, a który przestał działać, gdy przestałem stosować tę technikę. W jednym momencie życiowym.

Takie ,,programowanie" własnego umysłu w kwestii natręctw czy prefekcjonizmu (należy rozróżniać te dwa pojęcia jako autonomiczne, ale idące w parze) będzie jeszcze wielokrotnie poruszana na tym tagu.

#mojanerwica #przegryw #nerwica #depresja #ocd #psychologia
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 1
@Rudz1elec: Bo działało tylko temat jest bardziej złożony i jeszcze go rozwinę. Nie wiem czy to słusznie działało też bo poza tym że działało to miało też życiowe skutki uboczne. A się zawaliło z przyczyn prywatnych, musiałem po prostu wziąć pewną ewentualność, która brałem za natręctwo i unikałem jak ognia, za fakt rzeczywisty i to po prostu mi zawiesiło system myślowy i wszystko się wyzerowało w tej metodzie. Dopuściłem pewne,
  • Odpowiedz