Wpis z mikrobloga

Byłem wczoraj u dermatologa, wizyta 10 min, zerknął na mnie, dwa pytania, szybkie wypisanie recepty i 250pln skasował. Za kurła 10-15 xD. Chłop przyjmuje w moim mieście raz w tygodniu w godz. 17-20, cały grafik na miesiąc do przodu zawsze zapełniony. Wychodzi 3k za jedno popołudnie. A oprócz tego tak samo przyjmuje w dwóch innych miastach. Do tego pewnie jeszcze jakieś dyżury w regularnych godzinach w szpitalu albo nawet kilku. Czujecie, chłop w jedno popołudnie kasuje ponad połowę mojej miesięcznej wypłaty. Żyć się odechciewa. Nie jestem fanem odgórnego limitowania zarobków lekarzy ani kogokolwiek, ale dlaczego jednocześnie limitowane są przyjęcia osób na studia lekarskie. Dlaczego nie można tego znieść, a "wolny rynek" sam wyreguluje resztę. Kasta lekarska dorabia się milionów na naszym zdrowiu. Trochę stoi to w sprzeczności z tą ich przysięgą. Ha tfu na was pazerne konowały.

#lekarz #lekarz100k #zdrowie #polskasluzbazdrowia #zarobki #przegryw
  • 41
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@conamirko: ta, za jednym zamachem od razu kardiologiem, ortopedą, gastrologiem, stomatologiem... Lekarze odlecieli z cenami, to co wykonuję zawodowo nie ma żadnego znaczenia. Człowiek potrzebuje się leczyć a oni doją ludzi jak tylko mogą
  • Odpowiedz
@Leto_Atryda: realnie 50% albo więcej bierze z tego przychodnia. Więc mamy 1200-1500zl brutto za dzień, bez żadnej gwarancji że będą pacjenci, wiec ryzykujesz że nie zarobisz przy pustym grafiku. Te ryzyko jest wliczone w cenę. Minus 14% ryczałtu albo 19% liniowki i wychodzi lekko ponad tysiąc. To ja tyle zarabiam leży komputerze i nie musiałem kończyć ciężkich studiów
  • Odpowiedz
  • 0
@greenbong: żadna przychodnia, mieszkanie przerobione na gabinety lekarskie. Jedyne koszty to pewnie 3-4k na miesiąc do podziału na 4 gabinety lekarskie, czyli 1h pracy dla takiego lekarza. Podatki płaci każdy. Więc lekko ponad 2k wychodzi, ale nie na dzień tylko za 3 godziny, po południu.
  • Odpowiedz
@conamirko: którykolwiek nie wystarczy, nadal będę zmuszony do płacenia nieadekwatnych pieniędzy w stosunku do wykonywanej usługi, często wątpliwej jakości
  • Odpowiedz
@conamirko: chociażby po tym że idąc do 3 lekarzy słyszę różne diagnozy, trafiając na dobrego lekarza widać podejście do pacjenta, zlecenie badań itp. Beznadziejny lekarz oschle załatwi wizytę w 5 minut, wylosuje jakąś diagnozę i spadaj pan
A poza tym co w wypisaniu recepty przy kolejnej wizycie jest takiego trudnego za co musi jeść 250zl
  • Odpowiedz
@Anhed: czyli klasyczny chłopski rozum i przykłady anegdotyczne xD zapisywania się na prywatną wizytę w celu wypisania recepty to już w ogóle nie będę komentował
  • Odpowiedz
@conamirko: no a jakie inne przykłady mam podać jak nie anegdotyczne, trafiłem zarówno na świetnych lekarzy jak i na beznadziejnych
Nikt nie prowadzi żadnych badań statystycznych ani nie rozlicza lekarzy z historii chorób więc zostają tylko dowody anegdotyczne
  • Odpowiedz
@Anhed: to chcesz mi powiedzieć że cała ta dyskusja o zbyt wysokich zarobkach lekarzy sprowadza się w sumie do grupy ludzi, którzy mieli pecha trafić na konowała i być może nie ma nic wspólnego z rzeczywistością?
  • Odpowiedz
@conamirko: konowały to jedno ale też wykonywanie podstawowych usług czy konsultacji za 250zł to zdzierstwo.
Dla mnie największym problemem jest to jak wyglądają terminy na NFZ, gdyby nie to że muszę czekać 3 miesiące na wizytę to nie korzystałbym z prywatnych usług. Bo sam poziom leczenia i zaangażowanie lekarzy na NFZ oceniam bardzo dobrze.
  • Odpowiedz
  • 2
wykonywanie podstawowych usług czy konsultacji za 250zł to zdzierstwo

@Anhed: To mnie właśnie najbardziej wqrwia. Byłem u nie jednego specjalisty prywatnie i dosłownie dwa czy trzy razy lekarz serio mi pomógł, dokładnie przebadał, czułem się że to dobrze wydane pieniądze. Ale niestety w większości to wygląda zupełnie inaczej, 10 min, z czego połowa to wypisywanie recepty, 300zł i elo. Czułem się jakby mnie ktoś na ulicy oscamował xD.
  • Odpowiedz
@Leto_Atryda: dokładnie, paradoksalnie na NFZ często ta wizyta wygląda zupełnie inaczej a tu nie dość że się płaci kupę kasy to jeszcze olewają pacjenta
  • Odpowiedz