Wpis z mikrobloga

Jak podejść do spłaty kredytu, żeby nie spaść z rowerka a mieć jakiś względny spokój? Wziąłem 450k na 30lat z oprocentowaniem stałym 5.9%, ratka ok. 2800zł. Rodzinka 2+1, oboje pracujemy i razem mamy ok. 17-18k zł. Jedzenie, opłaty czynszowomediowe i inne losowe sprawy to pewnie razem 6-7k. Mamy 100k oszczędności, nowy samochód na gwarancji jeszcze 5 lat. Umysł mi podpowiada, żeby wszystkie nadwyżki ładować w kredyt i nie oszczędzać przesadnie, mam ubezpieczenie od utraty pracy na 6 miesięcy. Jaką stałą kwotę nadpłaty byście dobrali na moim miejscu? Pytanie do doświadczonych kredyciarzy
#nieruchomosci #kredythipoteczny
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yrrotnuu 100k obecnie nie najgorsza kasa, ale wcale nie jakaś fortuna, a gotówkę czy tam kasę dostępną szybko do ręki dobrze jednak mieć w razie w. Przy takich wpływach jakie macie, to bym wrzucał tak z 5k na kredyt, w tym te 2.8k na spłatę. Resztę wolnych środków po prostu oszczędzajcie, nie wiem, w obligi, lokaty i tak dalej. Rata poki co nie jest taka duża, więc ja bym najpierw budował
  • Odpowiedz
Jak podejść do spłaty kredytu, żeby nie spaść z rowerka a mieć jakiś względny spokój?

@yrrotnuu: naprawdę musisz snuć jakieś strategiczne plany przy DTI rzędu 15,5%?

Przepraszam, nie chcę być niemiły, ale czy jesteś paranoikiem finansowym który zadręcza się nieistniejącymi problemami? To jest bardzo niski stosunek długu do zarobków i całkowicie pomijalny koszt miesięczny.
  • Odpowiedz
  • 0
@Yuri_Yslin: mój brak strategii to zysk dla banku, a koszt dla mojej rodziny ¯\(ツ)/¯ czuję, że mógłbym to spłacić nawet w 5-6 lat, ale nie wiem czy ma sens liczenie każdej złotówki. może potem sprzedam mieszkanie i kupie większe? albo wybuduje dom? ale nie wiadomo jak będzie z pracą, cenami nieruchomości... będę wtedy po 30-tce, a pracodawcy lubią młodszych, energicznych... a może dojdzie kolejny bobas. ciężko to zwizualizować
  • Odpowiedz
@Yuri_Yslin:

wtedy z automatu łapiesz się na fundusz wsparcia kredytobiorcy.

Dzięki kumplu za podpowiedz. Wielu Mirków pewnie nawet nie wie o takiej opcji. Przeskoczą do szarej strefy i cyk. Ale opcja ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@yrrotnuu: nadpłata jest super, obniża odsetki i w ogóle, ale jest to też kasa, której w żaden sposób nie wyciągniesz, gdybyś potrzebował. Proponuję system podobny do tego, z którego ja korzystam. Stała kwota co miesiąc na nadpłatę(ale tylko część "nadwyżki", a nie całość), a z każdym miesiącem jeszcze dokładaj równowartość kwoty oszczędzonej na odsetkach. Natomiast resztę nadwyżki zostaw sobie do dyspozycji na przyszłość. Na początku możesz pomyśleć o trzymaniu ich
  • Odpowiedz
@yrrotnuu: jeśli możesz nadpłacać bez dodatkowych opłat i sam (lub prawie sam) kapitał, to warto to robić. Ale jakbym był na Twoim miejscu, to bym nie przesadzał ;) Załóż sobie systematyczny cel, np. 1000-2000 zł miesięcznie. Trzeba też żyć i korzystać z młodości.

Masz dziecko, to rozumiem, że jest i 800+ ;) Można je ładować np. w obligacje 6-letnie ROD lub 12-letnie ROS. Albo właśnie ten regularny comiesięczny wpływ 800
  • Odpowiedz
Jak podejść do spłaty kredytu, żeby nie spaść z rowerka a mieć jakiś względny spokój?

@yrrotnuu: Możesz rozważyć nadpłaty ze zmniejszeniem raty oraz zwiększaniem nadpłaty wraz ze spadkiem raty.

Da to taki sam efekt jak skrócenie okresu kredytowania, ale w razie pogorszenia się sytuacji finansowej będziesz mógł przestać nadpłacać i cieszyć się niższą ratą.

Szerzej opisałem to tutaj https://hipotekabeztajemnic.pl/nadplaty-kredytu-zmniejszenie-raty-skrocenie-okresu-a-moze-trzeci-wariant/
marcpol - >Jak podejść do spłaty kredytu, żeby nie spaść z rowerka a mieć jakiś wzglę...

źródło: trzeci-wariant-nadplaty

Pobierz
  • Odpowiedz
via Wypiek
  • 0
Wybieram zmniejszenie raty przy nadplacie i oszczędność z tego dodaje do nadpłaty. Zdecydowałem się trzymać nie więcej niż 100k w poduszce, a resztę wrzucać na nadpłaty i zweryfikować plan po roku. Jeśli coś zużyje z poduszki, bo mnie przyciśnie to później zrezygnuje z nadpłat, żeby odrobić poduszkę. Może trochę surowo, ale chciałbym zobaczyć, że nie jest do spłaty 400k a bardziej 300k
  • Odpowiedz