Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #honda

Nawiązując do wpisu

https://wykop.pl/wpis/83961361/motoryzacja-honda-jezeli-mysleliscie-ze-ostatnio-m

Chciałem spiąć wszystko w jedną całość, bo nie wszyscy byli w stanie przebrnąć przez ponad 200 komentarzy.

20.11.2025, około godziny 18–19, kupiłem pierwszy w życiu samochód: Hondę Civic VIII (tzw. UFO).
Przed podpisaniem umowy pojechałem z właścicielem na stację diagnostyczną, żeby nie władować się na minę. Diagnosta stwierdził, że zawieszenie, progi, wahacze i inne elementy, na których kompletnie się nie znam, są w dobrym stanie — trafił się wyjątkowo niepordzewiały egzemplarz.

Pojechaliśmy razem podpisać umowę, przekazałem gotówkę — 16 000 zł — i wróciłem autem pod blok około godziny 19–20.
Pochwaliłem się narzeczonej i zacząłem szukać miejsca do zaparkowania. O tej porze zazwyczaj, jeśli w ogóle coś się trafi, to trzeba przejść od auta kilkaset metrów. Tym razem niemal pod samym blokiem czekało piękne, wolne miejsce. Nic tylko korzystać.

Następnego dnia, 21.11.2025, o 6:40 zapukała do mnie policja.

Wywiązał się krótki dialog:
– Dzień dobry, czy jest pan właścicielem hondy?
– Tak, a coś się stało?
– Spłonęła.

Myślałem, że to jeden z tych snów, z których zaraz się wybudzę, przewrócę na drugi bok i pójdę spać dalej. Niestety — auto nadal stało spalone pod blokiem.
Po spojrzeniu na resztki tego, co po nim zostało, pojechałem na komisariat złożyć wyjaśnienia. Poinformowano mnie, że o 12:00 odbędą się oględziny biegłego z zakresu pożarnictwa.

Biegły stwierdził, że przyczyną pożaru było celowe podpalenie auta w trzech miejscach.
Podobną diagnozę otrzymało stojące za mną BMW, a za BMW zaparkowany był Golf, w którym wykryto próbę podpalenia w nadkolu.

Liczyłem, że winowajcą okaże się zaparkowane za mną BMW — wtedy mógłbym liczyć na odszkodowanie z OC jego właściciela. W przypadku podpalenia przez osobę trzecią pozostaje jedynie zakładać sprawę cywilną przeciwko podpalaczowi. Od ubezpieczalni nic nie dostanę (potwierdzone na infolinii). Nie łudzę się, że policja znajdzie sprawcę, a nawet jeśli — że ten cokolwiek będzie w stanie mi wypłacić.

Teraz czeka mnie jeszcze utylizacja spalonego auta, uporządkowanie miejsca pożaru oraz wszystkie formalności związane z wyrejestrowaniem pojazdu.

Odpowiedzi na najczęściej pojawiające się pytania:

Dlaczego trzymałeś dokumenty i umowę w schowku?
Miałem je rano zabrać. Nie sądziłem, że samochód spłonie, ani że ktokolwiek będzie chciał ukraść UFO z 2007 roku. Mój błąd.

Dlaczego nie miałeś AC?
Nawet nie przyszło mi do głowy, żeby ubezpieczać AC samochód z 2007 roku, i to jeszcze tego samego dnia, w którym go kupiłem.

Skąd policja wiedziała, gdzie Cię szukać, skoro nie przerejestrowałeś auta?
Najpierw pojechali do poprzedniego właściciela — on przekazał im mój adres i kontakt.

Czy stanąłeś na czyimś miejscu / czy to mściwy sąsiad?
Nie mam pojęcia, czy to było „czyjeś” miejsce. Rotacja aut w tym miejscu jest duża. Nawet jeśli komuś to przeszkadzało, to podpalenie trzech samochodów to stanowczo przesadzona reakcja xD

Dziękuję wszystkim za ogromny odzew pod pierwszym wpisem — za słowa wsparcia i porady. Niby to „tylko pieniądze”, jeszcze się zarobi, ale jednak trochę boli, gdy odkłada się długo na coś, czym nie zdążyło się nawet nacieszyć, a zamiast tego wszystko wygenerowało masę problemów.

Na sam koniec, dla najbardziej wytrwałych:
Nie chciałem tego robić, ale kilka Mirków i Mirabelek oraz sporo znajomych namawiało mnie, żeby założyć zrzutkę. Mam świadomość, że są o wiele bardziej szczytne cele i nie zamierzam nikomu zaglądać do portfela.
Jeśli ktoś chciałby pomóc i dorzucić luźny grosz — ma taką możliwość. Nie zachęcam, ale opcja istnieje.

https://zrzutka.pl/p3jtt6
@Medokin99 +2187
#motoryzacja #honda

Jeżeli myśleliście że ostatnio mieliście nie farta to przeczytajcie to.
Wczoraj udało mi się zakupić mój pierwszy samochód, byłem wraz z właścicielem na stacji diagnostycznej, żadnej rdzy, żadnych wycieków, perełka.
O godzinie 19 wróciłem pod blok i zaparkowałem, poszedłem spać a o
Medokin99 - #motoryzacja #honda

Nawiązując do wpisu 

https://wykop.pl/wpis/83961361...

źródło: IMG_8742

Pobierz
  • 187
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Medokin99: Biegły stwierdził podpalenie także w pozostałych samochodach ale realnie tylko dlatego bo ślady były na tym całkiem z tyłu (?) 3 samochody podpalone to jak na nasz kraj olbrzymia afera, mało kiedy się trafi 1 celowo podpalony. Ciekawe w cholere jakie powody.

Nadal jakoś bardziej jestem w stanei zrozumieć samozapłon Hondy albo BMW - zdarza się, tak jak w komentarzach pisali - nawet od samej lampy. Widziałeś ten trzeci
  • Odpowiedz
  • 1
@loczyn gorzej w Żywcu ( ͡º ͜ʖ͡º) ale handlarza już nie ma. Po roku jechałem tamtędy to miał tylko 1/2 placu a później zamknięte... Ciekawe czemu ()
  • Odpowiedz
a nawet jakby stal na chodniku to co?

@Euphor: To by oznaczało że kogoś do furii to doprowadzało i masz potencjalnego podpalacza. Pytanie wtedy czy była historia przerysowań, urwanych lusterek w tym miejscu itd.

Ciągle trudno sobie wyobrazić po co ktoś podpalałby 3 samochody od tak jeden za drugim w Polsce, 1 podpalenie takie z zemsty w PL to już news na cały
  • Odpowiedz
@Medokin99: mi kiedyś jakiś kretyn wybił tylne szyby w dwóch samochodach. W sumie było kilkadziesiąt wybitych szyb.
Nawet robili testy DNA bo kretyn chyba to robił gołą ręką. Ale chyba nie znaleźli sprawcy.
  • Odpowiedz
@Medokin99: Za gówniaka podobały mi się UFO. Współczuję, bo psiarnia nie zrobi w temacie zupełnie nic. Według nich powinieneś mieć to ubezpieczone, a jak nie miałeś, no to sorry, ale oni mają ważniejsze sprawy (np. auta polityków i wpływowych biznesmenów).
  • Odpowiedz