Wpis z mikrobloga

Chcecie mieć dzieci? Ja nie chcę ale mam poczucie że powinienem. Boję się że w pewnym momencie włączy mi się instynkty tacierzyński i będzie już za późno. Czytałem o ludziach którzy mają z tego powodu ciężką depresje.

Uważam że bezdzietność to samolubny wybór. Moi rodzice dużo poświęcili żeby dać mi życie i źle bym się czuł gdybym się nie zrewanżował. Społeczeństwo bardzo potrzebuje nowych ludzi. Miałbym chyba wyrzuty sumienia szczególnie że też zdarzało mi się robić złe rzeczy i mam wrażenie że to by troszkę odkupiło moje winy

Żeby nie było sam nie mam jeszcze dzieci i odkładam to w czasie jak mogę rozumiem to ale też mam przeczucie że to jest złe

#dzieci #demografia

Planujesz potomstwo?

• Tak 42.7% (296)
  • Nie 38.8% (269)
  • Nie wiem 18.5% (128)

Oddanych głosów: 693

• 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@KarnetNaGlony: Mam 43 lata, jak w wieku lat 25 poddawałem się wazektomii, to ludzie mówili żem młody, głupi i że mi się odwidzi. Nie odwidziało mi się, więc jak widzisz, nie każdy żałuje decyzji o bezdzietności.
  • Odpowiedz
@KarnetNaGlony: A skąd - to kobiety mają mniej czasu niż faceci, weź z naszego podwórka - Strasburger miał 72 lata, Apoloniusz Tajner - 73 lata, Marek Kondrat - 64 lata. A z zagranicy to jeszcze bardziej - np. Al Pacino miał 83 (!).

Najstarsza matka w Polsce natomiast czyli aktorka Barbara Sienkiewicz miala bliźniaki w wieku 59 lat, niestety zmarła 9 lat później. Ale takie ciąże po 40 to już
  • Odpowiedz
@KarnetNaGlony: Nie wiem ile masz lat. Ja zbliżam się do 30. Im starszy jestem tym bardziej żałuję że nie zrobiłem dzieci wcześniej. Moi znajomi którzy porobili dzieciaki koło 20 i te dzieci mają już po 10 lat! Ja nie wiem czy jak będę miał 30-coś lat to będę chciał się babrać w pieluchach. To już trochę inne życie :/ Tylko z kim te dzieci? Moja kobieta nie chce
  • Odpowiedz
@KarnetNaGlony: Ja kiedyś miałem nastawienie że nigdy żadnych dzieci, ale obecnie mi przeszło.
Jak człowiek pracuje i do czegoś dochodzi w życiu w pewnym momencie może uderzyć go myśl - po co to wszystko skoro nie ma komu tego zostawić? Po co się starać by zarabiać więcej, inwestować, akumulować majątek, gdy i tak nie zabiorę tego ze sobą na drugą stronę?
Do tego dochodzi kwestia dobytku niematerialnego - historii, obyczajów,
  • Odpowiedz
@Mortifer: No to widzisz, ty chociaż masz kobietę a ja nawet nie mam z kim o tym porozmawiać xD W moim wieku tato jak był to ja miałem 12 lat! Moja babcia, mama mojej mamy została babcią w wieku 40 lat a druga babcia miała 44 :D Pytałem się nawet mojej mamy (48) czy wyobraża sobie być babcią to powiedziała że absolutnie, ba nawet nie wygląda jak babcia xD

I
  • Odpowiedz
Moi rodzice dużo poświęcili żeby dać mi życie

@KarnetNaGlony: co niby takiego poświęcili? parę chwil, w trakcie których twój stary się spuścił, co spowodowało spłodzenie ciebie? bo właśnie już wtedy doszło do "obdarowania" cię życiem, zgodnie z twoją prolajferską "logiką"

chcesz mieć powiedzieć że przynajmniej 18 lat opieki nad kimś od momentu jak dosłownie musisz podcierać mu dupe i karmić do czasu jak się usamodzielni, nieprzespane noce, kupa hajsu który trzeba
  • Odpowiedz
@HrabiaTruposz:

Świadomość, że całe życiowe doświadczenie moich rodziców które mi przekazali i wszystkie dobre chwile jakie z nimi spędziłem miałby spotkać ten los budzi we mnie ogromną dozę żalu.

Dokładnie, i dla mnie ten aspekt przekazania doświadczenia, wartości i spojrzenia na świat jest ważniejszy niż aspekt przekazania rzeczy materialnych
  • Odpowiedz
  • 3
@MarianoaItaliano korwin też chyba po 70 dzieci robił xD ale ja nie jestem korwinem a z tego co wiem nasienie też się psuje na starość ale dodam że oboje moich rodziców miało prawie 40 lat jak ja powstałem i nic mi nie jest więc da się
@Mortifer no ja też prawie 30 do niedawna nawet o tym nie myślałem
@Heavener nie wiem może tobą się rodzice nie opiekowali xD
  • Odpowiedz
@KarnetNaGlony: w trakcie stosunku sprawili, że zaczął żyć organizm, którym jesteś, więc skoro niczym prolajfer podniecasz się tym, że ci "dali życie", to stało się to już właśnie wtedy

Jeśli uważasz że zajmowanie się kimś przez 18 lat to nie jest poświęcenie

poświęcenie może i tak, ale żeby zrobić dobrze swojemu ego - pokazać sobie i innym, że ich na to stać i żeby ich szanowano za to, innych powodów dla
  • Odpowiedz
Uważam że bezdzietność to samolubny wybór.

@KarnetNaGlony: Ja uważam odwrotnie. Robisz dziecko żeby "nie czuć się źle", "nie mieć wyrzutów sumienia" - to jest dopiero samolubny wybór. Prawdziwym wyborem jest nie zrobić sobie dziecka, i ryzykować ostracyzm społeczny albo brak poczucia spełnienia, kiedy wiesz, że nie będziesz w stanie zapewnić temu dziecku godnego życia.

Nie myśl o tym co chce społeczeństwo - pomyśl o tym czego chciałoby twoje dziecko. Czy
  • Odpowiedz
Społeczeństwo bardzo potrzebuje nowych ludzi.

@KarnetNaGlony: Startowaliśmy od kilku par na wioskę czy jaskinię i jakoś cywilizacja powstała. A tak serio jedne dane mówią że potrzebujemy dzieci inne że nas stanowczo za dużo.

To nie społeczeństwo tak bardzo potrzebuje dzieci jak system który był projektowany na zupełnie inne warunki. Masz jedno życie. Gdybyś miał np pięć mógłbyś jedno przeżyć dla państwa, jedno dla społeczeństwa, jedno dla rodziców czy dziewczyny i
  • Odpowiedz
@MarianoaItaliano: No właśnie kiedyś to było inaczej... Moja mama miała z 20 lat jak zaszła w pierwszą ciążę. A np. uważasz że ogarniesz posiadanie dzieci?

Najbardzie mnie bawią ludzie co gadają że to trzeba zapewnić super ekstra warunki na które NIGDY ich nie będzie stać - bo po prostu szukają sobie wymówki.

Dzieci sią upierdliwe, drą mordę, płaczą, a to w przedszkolu ktoś je zaczepił, a to ma sraczkę, a
  • Odpowiedz