Wpis z mikrobloga

Od kiedy na pełnej wjechał ChatGPT i inne tego typu rozwiązania które wykorzystują uczenie maszynowe (marketingowo nazwane "Sztuczną inteligencją"), co jakiś czas wraca do mnie pytanie, jak to możliwe, że teoretycznie inteligentni, wykształceni ludzie tak bezgranicznie wierzą w wyrzucone przez niego informacje?
Dziś znów miałem sytuację, gdzie blisko 50 letni, doświadczony życiowo chłop załapał error w systemie, bo udowodniłem mu, że ten cały AI właściwie bredzi 3 po 3 i jeśli się na czymś nie znasz, to będzie cię wodził za nos jak małe dziecko.

Czy ludzie na prawdę potrzebują jakiegoś "boga", byleby tylko nie myśleć samodzielnie, a co za tym idzie, nie brać odpowiedzialności za konsekwencje swoich czynów?
Jak nie gardzić ludźmi, którzy świadomie odrzucają to co mają najcenniejsze i co czyni ich wolnymi, krytyczne myślenie?

#przemyslenia #przemysleniazdupy #zalesie #gorzkiezale #s----------e #sztucznainteligencja #takaprawda #takasytuacja
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@HuopskiRozum: ja to wogole jestem zrażony do AI, ale to pewnie dlatego że zazwyczaj sięgam po taką pomoc w kwestiach technicznych jak już moja wiedza zawodzi, albo chcę się czegoś upewnić. I zazwyczaj AI wypluwa mi takie p--------y że szkoda tego czytać
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: ludzie wierzą w to, co jest napisane w ksiąąkach, w Sieci; wierzą w to, co powiedzą w telewizji, co powie AI
generalnie mają potrzebę wierzenia w coś, a za mało im zależy, żeby szukać źródeł i docieckać; często też brakuje zdolności, bo większość kwestii jest złożona
  • Odpowiedz
@Strigiformesman: Tak samo tego używam i tak samo zawsze mnie trafia szlag jak czytem te jego słodkie p--------y nie na temat...
A tutaj wiele osób rozpływa się nad tym syfem jakby to było niewiadomo co i to są właśnie typy, którzy uważają się za niewiadomo jakich oświeconych mędrców... Takich, których nikt nie oszuka.
Nie wiem, może jako wyszukiwarka, jako narzędzie pomagające w programowaniu jest to ok, ale jakiekolwiek zapytanie inne
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: imo taki problem jest ze wszystkimi internautami wychowanymi na facebooku albo innych socialach, na których standardem jest podawać swoje imię i nazwisko. Mało kto chce wtedy trollować i ludzie co zauważą w internecie zaczynają uważać za słuszne. Na anonimowych forach jak wykop ludzie umieją myśleć bardziej krytycznie bo znają ludzką skłonność do bredzenia i to uodparnia na lanie wody. Dodaj do tego, że AI zgadza się we wszystkim a
totemlesnychludzi - @HuopskiRozum: imo taki problem jest ze wszystkimi internautami w...
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: Problem polega na tym, że myślenie boli. Naprawdę, próbowałem i wiem ( ͡° ͜ʖ ͡°) Więc jak istnieje możliwość, żeby nie myśleć, to żaden zdrowy człowiek nie będzie myślał, bo tak jest po prostu wygodniej. Dlatego ludzie mają tendencję do wierzenia autorytetom, skoro ktoś raz coś rozsądnego powiedział, to może w innych sprawach też ma rację, wygodniej jest mu wierzyć, nie trzeba się zastanawiać samemu.
  • Odpowiedz