Wpis z mikrobloga

W obecnie znanej formie? Możliwe. W ogólnym rozumieniu osoby odpowiedzialnej za tworzenie aplikacji? Absolutnie nie.
  • Odpowiedz
@Adam88448: Po jakimś czasie tak. Natomiast miejsc będzie mało. Regularne programowanie może stać się tak samo dziwną rzeczą, jak teraz pisanie czegokolwiek w assemblerze. Jeśli wszystko pójdzie w kierunku implementacji AI w ramach TDD, które obecnie zdaje się najlepszą metodyką dla pracy z AI, to programiści, tak jak to już wielokrotnie miało wcześniej miejsce, wejdą na wyższy poziom abstrakcji, skupiając się bardziej na określaniu specyfikacji i ogólnej logiki, bez potrzeby
  • Odpowiedz
ciekawy program z serii o rozwoju ai ma angielska stacja tv bbc news, zdaje sie ai decoded, w ostatnim odcinku (wczoraj) omawiano rozwój ai i okazalo sie że pojawia sie coraz wiecej poważnych zastrzeżeń co do używania agentów ai, choćby z powodu nowego kąta ataku hackerskiego gdzie ai przyjmuje prompt z materiałów które przetwarza, A user udostępnia swoje zasoby (np dostęp do karty) w celu robienia opłat przez takiego agenta. Podobno ciężko
  • Odpowiedz
@tiritto: Jak na razie AI nikogo nie zastępuje i nie wiem skąd pomysł że kiedykolwiek miałoby zastąpić, to co obserwuje w pracy: chłop próbuje wypchnąć do repo totalne g---o wygenerowane przez AI, połowa teamu traci czas na sprawdzanie i komentowanie tego g---o kodu, a chłop i tak musi poprawiać zgodnie z komentarzami, może od przeczytania taska do pierwszej pr czas mu sie skrócił ale ile zabrał reszcie plus poprawki to
  • Odpowiedz
@Adam88448: Tylko że cały twój argument sprowadza się do założenia, że AI jest wykorzystywane przez dzbany nierozumiejące jak je prawidłowo wykorzystać. To, co mówisz wręcz potwierdza moje słowa — programiści znający poziom abstrakcji niższy od tego, na którym znajduje się ich język programowania, mają znacznie lepsze predyspozycje od reszty. I nie bez powodu wspomniałem o TDD i pisaniu specyfikacji, ponieważ właśnie to jest najbardziej efektywny format, kiedy wychodzisz założenia, że
  • Odpowiedz
@tiritto: No nie, Ty zakładasz że programista będzie pokrywał 100% aplikacji testami, a AI bedzie tworzyło pod to kod, a ja twierdze ze AI to narzędzie. Moim zdaniem twoja wizja robije się o to że pokrycie testami 100% jest bardzo drogie, a jak AI wpadnie w błędną pętle i zacznie generować coraz gorszy błędny kod, to i tak ktoś techniczny bedzie musiał to poprawić co też bedzie czasochłonne.

"twój argument
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: trzeba czekać na pęknięcie bańki AI. Wtedy skończy się naganianie na AI i przyjdzie chłodna refleksja co działa a co nie ma sensu.

Wraz z pęknieciem bańki zobaczymy też urealnienie pricingu co na pewno obniży atrakcyjność AI. Z drugiej strony pewnie to jeszcze trochę potrwa i zobaczymy kolejne usprawnienia kolejnych wersji modeli i softu (agenty). Za dużo zmiennych, żeby wyrokować co się wydarzy
  • Odpowiedz