Wpis z mikrobloga

@masiej spieszę z odpowiedzią - bo sa debilami i nie myślą za kółkiem, a kulturę i technikę jazdy w tym kraju ma się w dupie, bo grunt żeby łoić kierowców xd
  • Odpowiedz
@masiej jak nie ma korka to włączaj się po prostu płynnie wykorzystując tyle pasa ile porzeba. Nic mnie tak nie w-----a ja debile jadący koniecznie do samego końca pasa wymuszający później hamowanie u pozostałych użytkowników zamiast zrobić to nawet kawałek wcześniej ale płynnie.

Nadrzędnym celem jazdy na suwaki nie jest to by dojechać koniecznie do samego końca, ale by łącznie pasów odbyło się jak najpłynniej.
  • Odpowiedz
@masiej, bo to miernoty. Widzą, że pas się kończy, to żeby na pewno zdążyć zmieniają pas na samym początku.

wydaje mi się, że właśnie tacy myślą, że włączanie się do ruchu na samym końcu to brak kultury i wpychanie się xD

Dokładnie takie mają podejście.
  • Odpowiedz
Prawo o jeździe na suwak istnieje prawie od 6 lat, a dalej niektórzy wręcz się zatrzymują na początku tych pasów.

@masiej: jazda na suwak obowiązuje tylko w okoliczności znacznego zmniejszenia predości, w normalnym ruchu mozna zjezdzac jak się chce i kiedy chce, o ile się nie powoduje niebezpiecznych sytuacji czy nie utrudnia jazdy innym kierowcom.

I tu nikt nie wlacza się do jazdy, po prostu zmienia pas.
  • Odpowiedz
@masiej To prawo o jeździe na suwak to dotyczy szczególnych przypadków spowolnienia ruchu - to tak gwoli ścisłości.
Co do idei samego pasa rozbiegowego to ludzie mają takie podejście jak napisałeś z tym brakiem kultury. Chociaż uczciwie trzeba przyznać, że sytuacja się znacząco poprawiła przez ostatnie lata. Głównie za sprawą większej liczby dróg typu A/S po których możemy się poruszać.
  • Odpowiedz
@maturzysta_ze_szczecina: no i c---a to dalo, bo szkoly jazdy ucza tego do dzis a 99% ludzi tego nie robi. Jak tylko zobacza przerywana linie to jak akt paniki, w---------a sie pod kola tirom majac na budziku 50kmh. Bo pedal gazu tez gryzie i boli w stope.
@masiej dlaczego tak ludzie robia? bo sa glupi i tyle. Tutaj nie ma zadnej filozofii. Jak takiemu powiesz wprost, ze robi c-----o to
  • Odpowiedz
@masiej: ponieważ cześcią egzaminu na prawo jazdy nie jest jazda po autostradach/drocha expresowch. Nikt tego nie uczy. Na Lce ucy się wolnej jazdy, zmiany biegu przy 1.5k rpm. przecież kursantowi by styki popaliło jak by musiał wkręcić auto do 4k rpm aby płynnie włączyc się do ruchu.
  • Odpowiedz
@masiej: po co mają na końcu jak i tak nie przyspieszają xD ja pasem rozbiegowym wyprzedzam auta jadące prawym, oni boją się że się zatrzymają na końcu, bo maks co tam mają to 75km/h
  • Odpowiedz