Wpis z mikrobloga

@Schwarzfahrer: Ja to do tej pory myślałem że mam dziś problemy i umieram na srake ale Ty to sie dopiero zesrałeś. Gratulacje że Ci sie chciało cisnąć takiego kloca tylko po to żeby został spłukany na wieki wieków ament. Jak tam we Francji? Ile płacą na godzine na budowie i po ile te parówki? xD
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer Pomijając fakt, że jest to w takim ojkofobicznym tonie, to Francja akurat to była przez przez jej okres istnienia często peak kulturowy, ekonomiczny, innowacyjności czy cywilizacyjny. Porównanie do najlepszych
  • Odpowiedz
to Francja akurat to była przez przez jej okres istnienia często peak kulturowy, ekonomiczny, innowacyjności czy cywilizacyjny

@Desire22: Bardziej syf, kiła i mogiła, i to dosłownie. Pomijając ojkofobiczny ton OPa. Jakie niby peakowe innowacyjne wynalazki wprowadzili Francuzi? I jaka kultura? Chodzi o chodzenie w zawszawionych perukach?
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: O chłopie, ale z Ciebie kompleksy wyłażą na każdym kroku. Jako osoba, która większość życia spędziła na tym mitycznym zachodzie, we Francji również, mogę powiedzieć, że srodze p--------z.
Żeby nie punktować całego tego wysrywy, powiem tylko, że jak Walezy uciekał z Polski, to po drodze mijał łaźnię, której w rodzinnym kraju raczej nie uświadczył, z Wawelu wyszedł wychodkiem, który w Wersalu pojawi się za kilkaset lat, a w jukach
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer: moze masz i raccje, ale my jestesmy bardzo mloda gospodarka po PRL. Nie mozna porownywac nas do francji gdzie nie mieli komuny i mogli sie rozwijac. Kiedy i gdzie mielismy stworzyc swoje marki. No i za co. Tam firmy z dziada pradziada. Ale nie martw sie chlopie bo wszystko przed nami. Wystarczy nie dobijac a dac sie rozwijac i wspierac
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer:

i wtedy rano w Paryżu budzisz się w swoim 4-gwiazdkowym hotelu. ubierasz się, wychodzisz do restauracji obok na śniadanko i patrzysz - jeden imigrant szcza obok swojego namiotu na chodniku... no nic, idziesz dalej... 2 metry dalej... inny sra obok swojego, zagrodzonego namiotu na tym samym chodniku... idziesz dalej... jakiś śniadny gościu zagaduje czy chcesz kupić plastikowe figurki wierzy Eifla... to jest ta Francja - wiem bo byłem niedawno
  • Odpowiedz
@Schwarzfahrer:

Polska kuchnia

Ostatnio w radiu słyszałem od jakiegoś topowego etnografa że nie ma czegoś takiego jak polska kuchnia. Kapucha piwsko i kiełba po Niemcu, barszcze gołąbki pierogi żurki słoniny i kiszonki po Rusinach/Ukraincach, warzywa przygotowywane po włosku, sosy, ciasta i wina po Francuzach, chałwa, baranina i przyprawy od Turków. Wszelkie ryby, pieczywo i nawet placki ziemniaczane po Żydach, cukiernia raczej Austriacka i schabowego też zostawili, gulasze i lecza po
  • Odpowiedz
@daretti877: Mój ulubiony argument XD Patrz na taką Finlandię, ona była biedniejsza niż my swego czasu. Ale wiadomo zawsze znajdzie się jakaś wymówkę

@Schwarzfahrer Jak tak aspirujesz do tej Francji to ty i całe rzesze ludzi myślących podobnie jak ty musieliby się się wyzbyć ojkofobi, bo Francja to dumny naród a tutaj czytam na wykopie ze dumą narodową to przeżytek xD Francja Danone nie pozwoliła sprzedać Amerykanom bo bezpieczeństwo
  • Odpowiedz