Wpis z mikrobloga

✨️ Konflikty w pracy - Czy warto walczyć o premię?
#pracait #korposwiat #pracbaza #zalesie
Pracuje w korpo jako informatyk (tak w skrocie bez konkretnego stanowiska)
W zespole IT jest 56 osob.

Zwolnil sie jeden z lepszych kumpli w tej pracy.

No i problem sie pojawil, moj przelozony jak kolega odszedl, zresetowal hasla do jego konta i najwidoczniej przegladal jego komunikator "pracowy".

Po czym zadzwonil do mnie z tekstem ze widzial co o nim pisalismy z kamilem na czaci, ze bardzo mu sie to nie podoba.

No ogolnie cisnelismy z niego beke ale w stosunkach pracowniczych zawsze z moim przelozonym bylem wzorowy

No i moj przelozony zakonczyl rozmowe, ze nie zwolni mnie bo jestem bardzo dobrym pracownikiem ale do puki on jest menadzerem zespolu it to moge sie pozegnac z premia uznaniowa.

Czyli srednio co miesiac od pensji mi ucina 2k i zamiast zarabiac +/- 11 kola do reki teraz bede zarabial 9.

Mial do tego prawo? Pewnie tego nie wygram, jak do tego podejsc. Przeprosic go?

Czy szukac innej roboty.
Jak mam byv szczery to lubie ta prace ale nasz menago to kawal ... I ma straszny kij w dupie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: digitallord

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: na przyszłość zapamiętaj sobie - jeśli piszesz coś o kimś, zostawiasz ślad, to pisz z myślą jakby ta osoba miała to kiedyś przeczytać
więc nawet jak twój kolega wchodzi w jakieś żarty, to zachowaj klasę

a co do premii, to tak, ja bym pogadał z szefem, że zdarzyło się pod nastrojem chwili ale już spoważniałeś i sobie na takie coś w życiu nie pozwolisz
ewentualnie nasłuchuj od ziomka może
  • Odpowiedz
@heniek_8:

a co do premii, to tak, ja bym pogadał z szefem, że zdarzyło się pod nastrojem chwili ale już spoważniałeś i sobie na takie coś w życiu nie pozwolisz

serio bys sie upodlil tak przed jakims menagerkiem który zapewne zarabia 20-30% wiecej niż sam op tylko ma 3x więcej obowiązków, bo tak zazwyczaj jest w przypadku line managerów, a wątpie by dyrektor całego działu miał czas czytac wypociny jakiegoś
  • Odpowiedz
serio bys sie upodlil tak przed jakims menagerkiem który zapewne zarabia

@peoplearestrange: nie wiem ile zarabia to nie jest istotne w tym przypadku
przyznanie się do niewłaściwego zachowania, przeproszenie to nie upodlenie tylko starcie pewnego "brudu" z przeszłości

a co, ma uważać że dobrze robił i być dumny z tego?
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
błyskotliwy-optymista-66: premia uznaniowa to premia uznaniowa, nie musi Ci jej dawać. Możesz z nim pogadać, możesz o sytuacji pogadać z jego przełożonym, ale on tutaj jest górą. Jak chcesz zawalczyć o kasę to rozmową o zmianie pracy lub wypowiedzeniem.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Dipolarny
  • Odpowiedz
@heniek_8: przyznać się do błędu to można przed drugą połówką albo rodziną, w korpo nie ma sentymentów, ludzie są pamiętliwi i nawet jeśli ten menagerek powie, że jest ok, to jego urażona duma i tak nie da mu spokoju i op będzie na samym końcu do premii, o ile takowa będzie, a na piśmie nie dostanie, że są pogodzeni i będzie jak dotychczas.

Tak samo analogiczna sytuacja w przypadku awansów
  • Odpowiedz
@peoplearestrange: ale ja nawet nie piszę w kontekście premii, że to ma być łaszenie się za pieniądze :)
czy w kontekście jakichś gier korporacyjno - makiawelicznych

po prostu - zostałem przyłapany że piszę o kimś głupoty, to przepraszam go i więcej tego nie robię, tak po ludzku
  • Odpowiedz