Wpis z mikrobloga

Dlaczego ludzie dziękują zatrzymującym się samochodom na pasach, przecież to nie jest żaden akt łaski tylko gdyby nie ten obowiązek wprowadzony ileś tam lat temu to byłby dalej dziki zachód jak był kiedyś
  • 182
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 24
Wydaje się że właśnie po to zostało zaostrzone prawo jakiś czas temu żeby to było oczywiste żeby nie istniała żadna zależność grzecznościowa tak to ujmijmy między przechodzącym przez pasy a stojącym na pasach, kierowca stający na pasach właśnie nie okazuje żadnego aktu łaski i to że on stanie nie jest zależne od tego czy ktoś mu podziękuje czy nie to się ma dziać właśnie w sposób automatyczny a nie przybierać znamiona jakiegoś
  • Odpowiedz
@aa-aa: Ja dziękuje często, a najczęściej tym co w miare szybko jechali (nie mylić z z-------------i), ale przez durny przepis koniecznego ustąpienia pierwszeństwa pieszemu specjalnie dla mnie wyhamowali na pełnej p-----e i zmarnowali czas na to żebym ja sobie mógł przejść.
  • Odpowiedz
@aa-aa Dlaczefo ludzie mówią dziękuję w sklepie? Przecież dostali towar za który zapłacili, nikt im łaski nie robi. To obowiązek sprzedającego.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Android
  • 10
@ipkis123:
W sumie to g---o prawda sytuacja nie jest tożsama choćby taki argument że tu jakiś kontakt mam ze sprzedającą czy sprzedającym mówi dzień dobry prosisz o to i o to jakaś minimalna więź się wytwarza, jakaś sytuacja społeczna drobna że tak powiem tym bardziej mając na uwadze jak jesteś częściej tu można oczekiwać grzecznościowych zwrotów a nie że ktoś mnie obcy nie potrąci na pasach ja mam mu dziękować
  • Odpowiedz
@aa-aa: pani na kasie też jest zwykłym obowiązkiem skasować zakupy i podać ile do zapłacenia, ale ja na koniec zawsze mówię dziękuję, w banku też i wielu podobnych sytuacjach. To się chyba kultura nazywa, nie każdy do tego nawykł, więc rozumiem post i zdziwienie
  • Odpowiedz
@aa-aa: mieszkam w Niemczech i jak przyjeżdżam do Polski to zawsze dziękuję jak mi się ktoś zatrzyma. Wiem o tym że prawo to wymusza, ale dla mnie to zawsze mały szok że mogę wejść na przejście i nikt mnie nie chce przejechać. xD W Niemczech to rzadkość żeby ktoś puścił na pasach.
  • Odpowiedz
via Android
  • 6
@Velsey:
Ja rozumiem EWENTUALNĄ życzliwość, ale zauważ że tu już się przewija w komentarzach mniej lub bardziej bezpośrednio argument że jednak przechodzący na pasach jest coś winien dla stającego jaśnie pana, co jest oczywiście kompletną bzdurą i właśnie po to prawo zostało zaostrzone żeby żadna grzecznościowa zależność między przejeżdżającym na pasach a chcącym przez nie przejść nie istniała, kierowca ma zatrzymać się na utkanej przed pasami zachowując szczególną ostrożność a
  • Odpowiedz
@aa-aa: nie dziękuję, tak samo jak nie dziękuję tym zatrzymującym sie na czerwonym. Ale dziś jakiś dziadek zatrzymał sie chociaż miałem jeszcze parę metrów do przejścia, no to mu machnąłem jak przechodzilem. Koleś odmachał i nawet miło się zrobiło w tym smutnym jak p*da mieście ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz