Wpis z mikrobloga

Ciężka beka z błaznów chcących kolejnego podatku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli ktokolwiek myśli, że kataster rozwiąże problem wysokich cen za mkw. jest mocno naiwny. To spowoduje tylko tyle, że ceny najmu znów polecą w kosmos, bo przecież czynszojad nie będzie dopłacał z własnej kieszeni.
Jeśli kataster zostanie przyjęty, to prędzej czy później będzie obejmował także pierwszy lokal mieszkalny, dlatego finalnie nie uderzy w kamieniczników, a w zwykłego
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: jak na chłopski rozum masz racje ( ͡° ͜ʖ ͡°) nigdzie na świecie nie skończyło się to spadkiem cen, ale Polska będzie wyjątkiem (σ ͜ʖσ). Czasem mam wrażenie, że za takimi postulatami głosują ludzie, którzy realnie albo nie mają nadziei i chcą żeby świat spłonął razem z nimi (czyt. Ściągają wszystkich za nogawkę do siebie zamiast
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: @PanieAreczku Ja jestem za, ale nowy podatek w zamian za złagodzenie podatków od pracy. Zrównać opodatkowanie kapitału z opodatkowaniem pracy, ten pierwszy ma zbyt dużą przewagę w Polsce i tak naprawdę nie opłaca się pracować, mając kapitał. Na screenie ceny we Włoszech po wprowadzeniu katastru, analizy polskich banków również mówią o spadku cen, wszystko dlatego, że mamy całą masę kurników inwestycyjnych, ich opodatkowanie to z automatu upłynnienie tych
Czekolatka - @HuopskiRozum: @PanieAreczku Ja jestem za, ale nowy podatek w zamian za ...

źródło: dce9996e59c8e9d7e8eec00f4705d002a01bfa9d9e64adb206bf8a44159b0aec

Pobierz
  • Odpowiedz
@StdPtr: teraz wystarczy robić zupełnie nic. Żadnej interwencji państwa. 2-5 lat i życie samo zweryfikuje rynek nieruchów.
~15 lat pompowano nieruchy jako jedyną słuszną inwestycję. Teraz #demografia zaczyna dawać o sobie znać, nawet w dużych miastach. Np. część kierunków na uczelniach znika bo nie ma chętnych, co za tym idzie, maleje napływ świeżej krwi do miast wojewódzkich i tym samym liczba jeleni chętnych na kurnik i kredo na
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum:

Ciężka beka z błaznów chcących kolejnego podatku ( ͡° ͜ʖ ͡°) Jeśli ktokolwiek myśli, że kataster rozwiąże problem wysokich cen za mkw. jest mocno naiwny. To spowoduje tylko tyle, że ceny najmu znów polecą w kosmos, bo przecież czynszojad nie będzie dopłacał z własnej kieszeni.

Jeśli kataster zostanie przyjęty, to prędzej czy później będzie obejmował także pierwszy lokal mieszkalny, dlatego finalnie nie uderzy w kamieniczników,
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: tak wincyj podatków, szczególnie dla bogatych jak rentierzy, banki itp. bo Polski budżet potrzebuje pieniędzy, więc wolę żeby drenowali landlordów niż ludzi pracujących
  • Odpowiedz
@Metylo: Podatek od 1 mieszkania i obniżenie podatków od pracy, na utrzymanie państwa niech płacą ludzie z majątkiem, a nie obywatele z minimalna pensją.
  • Odpowiedz
Jeśli kataster zostanie przyjęty, to prędzej czy później będzie obejmował także pierwszy lokal mieszkalny

@HuopskiRozum: Ten argument jest już tak głupi i przeruchany, że tylko deweloperuch albo jakiś janusz-kamienicznik może się na niego powoływać.
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: oczywiscie, ze rozwiaze. Znam ludzi co maja po 200-300 mieszkan na wynajem. Jak sie ich dojedzie podatkiem to przynajmniej przemysla sprzedaz polowy.
Brak dostepnosci mieszkan jest przez ludzi, ktorzy zrobili sobie z wynajmu pelnoetatowy interes.
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: Walnąłeś najbardziej prostackie "slippery slope" i oczekujesz kontrargumentów xD
Nie będę grał w twoją gierkę i odpierał urojonych scenariuszy.

inpertunencję

Do urojonych scenariuszy dołączamy również urojone słowa, które nie istnieją ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Arivederczi: trzeba byc naiwnym jak dziecko, zeby wierzyć, że jakikolwiek podatek zapłaci ktoś inny niż odbiorca końcowy, w tym wypadku najemca.
Czy akcyza powoduje, ze ludzie mniej piją/palą/jeżdż samochodami?
Czy podatek cukrowy osłabił popyt na śmieciowe jedzenie?
Itp. Itd. Już nie wspomnę o dochodowym, ktory jest jawną karą za pracę. I VAT, który realnie uj wie po co w ogole istnieje?
Prawda jest taka, że każdy podatek to drenaż środków od klasy średniej. Bo
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: jak dojebią 70% podatku od 3 mieszkania to nie zwiększą o tyle czynszów bo nie mają jak. Ludzie uciekną do tańszych mieszkań od landlordów, którzy mają 2-3, albo uciekną do rodziców. Easy.

Czy podatek cukrowy osłabił popyt na śmieciowe jedzenie?

Tak. Od tego czasu nie kupuję np. coli w ogóle. Przedtem kupowałem raz na tydzień, dwa.
  • Odpowiedz

No to niech podniosą ceny już dzisiaj skoro to takie proste. Podatek będzie progresywny dzięki czemu wynajem od kogoś kto ma 2 mieszkania
  • Odpowiedz
@ossprime +98
Podatek katastralny OBNIŻA ceny nieruchomości. Wzrost stawki rocznego podatku o ok. 1.33 punkta procentowego powoduje spadek stosunku ceny-do-dochodu o 1 roczny dochód medianowego gospodarstwa domowego (wynik empiryczny).

Policzyłem regresję zależności stosunku medianowej ceny nieruchomości do medianowego dochodu w poszczególnych stanach USA, a efektywnej stawki podatków od nieruchomości. Dodatkowa zmienna
  • Odpowiedz