Wpis z mikrobloga

@Arivederczi: Co ja czytam XD 70%? Może weźmy zupełnie zlikwidujmy własność prywatną i będzie gitara. Wszystkie nieruchomości własnością państwa! A je to!

Z tą colą, to dowaliłeś. Jeśli potrzebujesz jakiegoś motywatora do zmiany błędnych nawyków, to nie świadczy to o Tobie za dobrze.

@Morf Nie no co ja czytam 2x. Jak im rata w------a przez WIBOR, to dokładali z oszczędności czy ceny najmu
HuopskiRozum - @Arivederczi: Co ja czytam XD 70%? Może weźmy zupełnie zlikwidujmy wła...

źródło: comment_16643758424OyK4Cw6jBrUV0lg79AFNN

Pobierz
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: tak, bo tylko super wysokie podatki będą powodować, że przestanie to być kierunek w inwestowaniu. Kilka krajów już wdrożyło takie rozwiązania i problem sam się rozwiązał. Tu nie ma na co czekać, bo żeby chociaż utrzymać 1.1 urodzeń na kobietę - a pula kobiet zmniejsza się z roku na rok, nowe się po prostu nie rodzą) to trzeba drastycznych rozwiązań i to już. Bez ludzi to ci landlordzi i
  • Odpowiedz
@Arivederczi: Tylko, że problem niskiej dzietności wynika z tego, że Julki spakowały majdan i uciekły do dużych miast... A chłopy pokończyli zawodówki czy technika i albo siedzą na emigracji, albo zarabiają na JDG albo pracują u pana janusza w kołchozie.
Więc problem demografii wynika z:
a) innych miejsc życia mężczyzn i p0lek
b) prania mózgów przez amerykańską pop-kukturę indywidualizmu, jak gdyby nasz odwieczny model wielopokoleniowy był c-----y.
c) innych czynników.
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum co to za nagły wysyp na wykopie takie chłopków roztropków z wyższej szkoły pana memcena?

W wielu krajach funkcjonuje kataster i jakiś cudem ceny mieszkań są tam przystępniejsze w przeliczeniu do zarobków. Mało tego np. we Włoszech wprowadzono podatek od 2 mieszkania i chciano to rozszerzyć co spotkało się z oporem społecznym i pozostanie przy pierwotnych założeniach.
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: skoro tak sie wyrazasz o potencjalnych partnerkach - to glownym problemem jest to, ze wy jestescie chamscy i przyglupi. I to jedyny powod dla ktorego sie nie rozmnozycie. Nie dlatego, ze kobiety mieszkaja w miastach czy maja wyzsze wyksztalcenie od was. Po prostu jestescie chamskimi bucami.
Sledze sobie pewien content pewnej influencerki (przypadkowo mi wyskoczylo jak szukalem prezentow dla dzieci siostry) i kobiety zachwycaly sie w komentarzach pod rolka
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: rozwala mnie ta logika o podnoszeniu cen po wprowadzeniu podatku. Dlaczego landlordzi teraz nie podnoszą cen skoro i tak odbiorca końcowy zapłaci. Przecież chcąc maksymalizować swój zysk powinni to już dawno zrobić.
  • Odpowiedz
@Arivederczi: I znów jakaś gra na emocjach, wycieczki personalne i tupanie nóżką, zamiast trzymania się tematu, twardych danych i analizy problemu. Kto tu k---a siedzi? XD
Po pierwsze chłopcze nie będziesz mi mówił, jak i o kim mam się wyrażać, bo to wyłącznie moja sprawa. Z tym wykształceniem to też bym się nie zapędzał na Twoim miejscu. Dlaczego p0lczyska pisały w komentarzach to co pisały, to nawet nie chce mi
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: sam piszesz emocjonalnie (polczyska - wielka nienawisc do jakiejs tam grupy ludzi), ale zarzucasz komus emocjonalnosc. Sam masz problemy emocjonalne ewidentnie i odbiegasz od tematu jakim byl kastater od 3 mieszkania.
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: no i teraz na ludzi co maja 3+ mieszkan nakładasz podatek przez co oni przerzucaja go na najemce a na ludzi z 2 nie przez co moga miec niższe ceny najmu. Widzimy odplyw najemcow do tych co maja 2 mieszkania bo niższe ceny. Ci 3+ zostaja z pustymi mieszkaniami za ktore mysza dodatkowo wiecej placic. Albo ich stac wtedy super bo panstwo ma wiecej pieniedzy albo sprzedaja co tez
  • Odpowiedz
@Par-excellence: Więc potem opodatkujemy tych co mają 2 mieszkania, bo to oni będą "kułakami", no a potem to wiadomo kataster na wszystkich, w imię sprawiedliwości ludowej ( )

Temat katastru obecnie jest absurdem. Bo tak jak napisałeś, jest to jakiś tam ogranicznik dodatniego sprzężenia jeśli chodzi o ceny nieruchów i najmu, ale w sytuacji, gdy ludności danego kraju przybywa i jest zapotrzebowanie na lokale. Obecnie
  • Odpowiedz
@HuopskiRozum: jak bedzie duza progresja niech daja coś na 2, czemu nie.
A na pierwsze tez spoko niech piwniczaki-renciaki maja motywacje do pracy.

No to niech w twoim powiatowym landlord sobie kupuje caly blok, bo moze a potem niech placi od tego duzy podatek co roku. Cos czuje ze szybko by sie tego bloku pozbyl.
  • Odpowiedz