Wpis z mikrobloga

• 1
@Ligniperdus: mi też się już nie chce, mnie to naprawdę j.. czy używam gnome, kde, srumtum - chce mieć jedno distro które jest do pracy, a nie do zabawy czy na serwer. Jak muszę rozwiązywać jakieś głupie problemy pokroju niedziałające h264 to żyć się odechciewa. Już nawet przeboleje ten interfejs, da się przyzwyczaić, ten brak spójności wizualnej - też, ale niech przynajmniej działaja podstawowe rzeczy.
  • Odpowiedz
zostałem na debianie 3.0

@keep_it_real: 3.0 to był mój drugi debian... co znaczy że pomyliłem lata #feelsoldman, pierwsze walki musiały być przed rokiem 2000
co do podejścia... no ja nie widziałem sensu używania linuksa jako "domowego systemu" i p---------a się z każdą bzdurą, a do tego lubiłem grać w gry
  • Odpowiedz
@awcalezenie dokładnie, j---ć linuxa. Jak ktoś lubi ten system to ja już wiem że ma za dużo wolnego czasu, albo j----e ADHD, które karmi tymi p--------i systemami. Linux to śmieć dla nerdów i pracoholików, jeżeli chcesz sobie odpalić komputerek i pograć to konsola czy coś tam poważniejszego zrobić to macos. Windows nie wiadomo kiedy wysra Ci jakąś aktualizację i z wolnej godziny na rozrywkę zrobi ci się 45 minut albo g---o
  • Odpowiedz
@awcalezenie: nabrałes się na klasyczny bait po prostu. nie ma co się oszukiwać linuks jest po prostu gownem dla osób z wyparciem co muszą się wyróżnić a jak ktoś ich zapyta jak coś na tym zrobić to powiedza że nie ma po co tego wogle robić i o co ci chodzi, "ja tego nie robię bo nie potrzebuje", wymyśliłeś sobie jakieś cuda na kiju itp itd.
  • Odpowiedz
@awcalezenie:
Fedora to g...no. brak tak wielu rozwiązań i aplikacji, że bez dodatkowej żmudnej instalacji ten system jest bezużyteczny.
Od lat siedzę na Mint i nie zamierzam zmieniać na nic innego. Kilka kliknięć i wszystko co chce działa.
  • Odpowiedz
Linuksa to ja tylko u teściów instaluję aby pocztę sobie sprawdzili na jakimś laptopie z firmowego refurba. To idealny system pod warunkiem, że się praktycznie nic na nim nie robi i wtedy nie trzeba go (tak często) konserwować.

Podchodziłem do tej s----------j, romantyzowanej idei wielokrotnie począwszy od SUSE w 1998 i zawsze to była kwestia czasu aż coś się s-------i. Poświęcało się wiele godzin na naprawianie trywialnych problemów, które nigdy nie powinny
  • Odpowiedz
@awcalezenie: Czekaj, czy chcesz powiedzieć, że nie miałeś wcześniej kontaktu z linuksem i na pierwszą dystrybucję wybrałeś fedorę? To jest drugie po archlinux najbardziej niestabilne distro (spośród tych używalnych). To nie jest dystrybucja dla normalnych ludzi, to jest piaskownica dla devów.

Wygląda, że dałeś się podpuścić początkującemu pasjonatowi, który Cię w--------ł do głębokiej wody nie sprawdzając wcześniej nie tylko czy umiesz pływać, ale czy w ogóle posiadasz kończyny.

Jak chcesz
  • Odpowiedz
Czytam ten wątek i tak się zastanawiam dlaczego ludzie w ogóle wybierają Linuxa? Czy ktoś kto nie jest programistą i nie próbuje wycisnąć wszystkich soków ze swojej maszyny oraz używa jej w celach czysto rekreacyjnych w ogóle potrzebuje tego systemu? Trochę mi to przypomina kłótnię pomiędzy fanem Star Wars i Star Trek kto jest większym autystą.
  • Odpowiedz
chciałem właśnie zmienić Windowsa z uwagi na całe to szpiegujące g---o, reklamy i problemy z kontem lokalnym/one drive i tym co ogólnie o--------a M$

@awcalezenie: Wybacz (choć nie musisz) ale w tym własnie momencie przestało mi Ciebie byc żal. Jak Ciebie Bill Gates przesladuje to sobie płacisz taką właśnie cenę za niewygodę systemów linuksowych. Ale masz za to "kontrolę".
I żeby nie było, ja używam obu systemów bardzo intensywnie, oba
  • Odpowiedz
@strach_overflow

@awcalezenie: Czekaj, czy chcesz powiedzieć, że nie miałeś wcześniej kontaktu z linuksem i na pierwszą dystrybucję wybrałeś fedorę? To jest drugie po archlinux najbardziej niestabilne distro (spośród tych używalnych). To nie jest dystrybucja dla normalnych ludzi, to jest piaskownica dla devów.

Bzdura. To nie jest system dla początkujących. Fedora to nie piaskownica tylko pełnoprawny system użytkowy. to główny projekt red hata, z którego powstaje rhel działający w korporacjach i serwerowniach
  • Odpowiedz
@awcalezenie: nie polecam inatalacji fedory komus kto sie nie zna. Jest to jeden z najlepszych moim zdaniem systemow ale ze domyslnie ma bazowac tylko na opensource to juz na poczatku trZeba sie bawic w installacje kodekow, ktorych jednym kliknieciem sie nie instaluje, itd. Nawet flathub jest domyślnie bardziej ograniczony co do zawartosci. Sam korzystam z tego systemu ale akurat z liuchem jestem od lat. Nie bede polecsl czegos innego bo
  • Odpowiedz
@SystemHalted2_0 do pracy multimedialnej zalecanymi przez twórców softu distro jest właśnie RHEL i chociażby Rocky/Fedora.

Na Waylandzie Nuke, Reaper i Davinci miewają problem z migającym interface jeśli pracujesz na kilku monitorach. Przynajmniej do niedawna tak było. :) Obróbka materiałów filmowych z dźwiękiem zakodowanym AAC na Linuxie nie jest możliwa. Samo davinci działa o wiele wolniej niż na Windowsie na tej samej maszynie. O poprawnym wydrukowaniu zdjęcia przez profesjonalne drukarki fotograficzne np.
  • Odpowiedz
@awcalezenie: co wy k---a robicie z tymi linuxami, że to wam nigdy nie działa xD

fedorka, minty działają od strzała na livecd, może być problem z grafiką która jest i tak ale nie z full akceleracją (chociaż działa na tyle, ze vlc, youtube 4k to nie problem)

za to windows, 2025 a ten nie ma sterowników w instalatorze xD
  • Odpowiedz
@awcalezenie dlaczego Linux przegrał komputery, a wszystko inne po prostu dominuje? C-----e UX.

Jestem programistą, ale nie chce mi się po godzinach p-------ć z c-----o napisanym systemem. Ja chcę co najwyżej odpalić kompa, dostosować go pod siebie, a brakujące rzeczy instalować zwykłym instalatorem, bez zbędnego j-----a się.
  • Odpowiedz