Wpis z mikrobloga

@awcalezenie: Tymczasem instalacja Windows 11 na jakimś parchu z Core 2 Duo z jakimś starym przeruchanym sata SSD 120GB - gituwa wariacie widzę że masz antyczna kartę wifi dobry ziomek Windows póki co podziała na jakimś sterowniku Microsoftowym jak się podepniemy pod repo Windows update to ci zainstalujemy z automatu wszystkie sterowniki od chipsetu po jakieś g---o czytniki expres card xD Chcesz obejrzeć film? Instaluj vlc jaka konsole jakie kodeki
  • Odpowiedz
@awcalezenie: ja korzystam z Ubuntu i dosłownie w instalatorze masz ptaszek: install proprietary software, które listuje między innymi 'other media'. Zaznaczasz to i potem odpalasz sobie vlc albo ffplaya i tyle. Jak dla małp.
  • Odpowiedz
@awcalezenie: Mam windowsa, 2 maci i fedore tez jakis czas temu zainstalowalem bo na mincie nie chcial mi dzialac wtedy swiezy 9070xt. Na fedorze wszystko mi dzialalo z buta mimo, ze nie jestem linuxiarzem poinstalowalem co potrzebowalem i bylem zachwycony OS'em.
  • Odpowiedz
@awcalezenie a probowałeś Bazzite? Ja sie przesiadłem z Win11 na Bazzite i jestem zachwycony. Zainstalowałem i po prostu wszystko działa out of the box (tak, miniaturki, i kodeki też). Bazuje na Fedorze, ale to system atomowy, wypuszczają dzialajacy obraz, a jak cos sie z----e (albo sam popsujesz) to robisz rollback do poprzednejgo obrazu.
  • Odpowiedz
Ja chcę montować filmy, zrobic grafikę, prezentację, pracować na tym systemie

@awcalezenie: jak pojawia się słowo "prezentacja" to naprawdę - wywal ze swoich opcji wszystko co nie ma Pakietu MS Office, bo tutaj to będzie dramat dopiero.

Jw. ja pracuję głównie z cmd+VS, ale z tego powodu, że mam kupę prezentacji do zrobienia (i jeszcze czasem tekstu w wordzie do zrecenzowania) to najpierw miałem dual boota z Windowsem, a teraz
  • Odpowiedz
@awcalezenie: siedziałem na Fedorze, ale był to komp typowo do pracy - programowania. I do tego było ok.

Ale też pamiętam problemy ze słuchawkami, z drukarką i generalnie do codziennego korzystania Windows lepszy. A MacOS jeszcze lepszy.

Jedyny problem maca to giereczki
  • Odpowiedz
@awcalezenie: Fedora to eksperymentalny system gdzie Red hat testuje na ludziach updaty. Jak jest stabilnie to wchodzi do płatnego rehl. Lepiej zainstaluj Ubuntu
  • Odpowiedz
wiecie po jaką cholerę linuch ma tyle dystrybucji?
żeby zawsze można było powiedzieć "no bo zainstalowałeś AAA, trzeba było próbować BBB"... "po co instalowałeś BBB, CCC jest lepszy", "CCC? człowieku to trudna dystrybucja, zainstaluj DDD tam wszstko działa od razu"

( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡
  • Odpowiedz