Wpis z mikrobloga

#zegarek #zegarki #zegarkiboners

Nie znam się totalnie na zegarkach - nie mam nawet żadnego (z plusów - smartwatcha też nie mam). Jednakże zawsze podobał mi się model Cartier Tank w najmniejszej wersji.

https://www.cartier.com/en-es/watches/collections/tank/tank-must-de-cartier-watch-CRWSTA0135

W przyszłym roku zbliżają się moje 30 urodziny i chciałbym sobie sprawić prezent. Zastanawiam się czy kupić używkę - czy nówkę. Na Reddicie niektórzy polecają (aczkolwiek negatywne głosy też słychać) Chrono24. Jednakże patrząc po cenach sellerów z dużą ilością pozytywów (często z Hongkongu) 8-9k trzeba dać za stan bardzo ładny - czyli z taxem jakieś 11k na złotówki. Na stronie Cartiera wychodzi na ten moment ~15300zł (mógłbym kupić w jakimś butiku np. w Madrycie - dość często tam jestem) i pytanie czy warto oszczędzać czy kupić nowy? Na co zwracać uwagę w razie używek? Z tego co czytałem to te Tanki mają jakiś prosty mechanizm i łatwy w naprawie - jednakże też nie chcę nadziać się na fejka.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@pionas1337: przy tej różnicy w cenie to był kupował nowy. Używany sikor to zawsze jest nieco więcej ryzyka.

No i do tej ceny u----i doliczył bym też koszt porządnego przeglądu u dobrego zegarmajstra.
  • Odpowiedz
i pytanie czy warto oszczędzać czy kupić nowy?

@pionas1337: imho nie warto, ale ja przerobiłem w życiu pewnie ponad 100 zegarków i jakbym miał same nowe kupować to nigdy by mnie nie było na to stać xD no ale ja w każdym razie nie widzę żadnej wartości dodanej w kupowaniu nowych, jeśli u----i można trafić taniej.

Z tego co czytałem to te Tanki mają jakiś prosty mechanizm i łatwy w
  • Odpowiedz
@pionas1337: to jest damski zegarek, chcesz to noś ale damki dużo i szybko tracą na wartości, w dodatku to kwarc, a 3,6 kEuro za kwarca to moim zdaniem jest rozbój.

Jak chcesz prostokąt to może JLC Reverso, może jakieś Rado.

Gx
  • Odpowiedz
  • 0
@Man_of_Gx: właśnie dlatego zastanawiam sie też nad używką :P reverso zbyt "sportowy" i dużo droższy - szukałem alternatyw ale finalnie na pewno musi być ten tank, nic innego mnie nie przekonuje

@hiperchimera ile kosztuje taki przegląd? gdzie szukać dobrego zegarmistrza?

Z ciekawości - co ile robi się serwis zegarka? Wiem że to zależy od mechanizmu etc. - pytam z grubsza. Po zakupie używanego zawsze oddajecie do przeglądu?
  • Odpowiedz
@pionas1337: "ile kosztuje taki przegląd? gdzie szukać dobrego zegarmistrza?"
Mówiąc przegląd mam na myśli całkowitą rozbiórkę, czyszczenie i smarowanie mechanizmu.
Kilka lat temu płaciłem ok 300 złotych za taką przyjemność. A gdzie szukać - popytaj wśród znajomych albo na forach, gdzie w Twoich okolicach jest zegarmistrz który ma np. akredytację serwisowe na marki szwajcarskie, albo jest zegarmistrzem z pasji, a nie Januszem od wymiany baterii w kwarcach.

"Z ciekawości - co ile
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx: "Teoretycznie co pięć, w praktyce co 10 lat w przypadku mechanika"

Jak zegarek jest daily to pozostałbym przy 5-6. W teorii można taki interwał wydłużyć, jak się używany od okazji do okazji, ale uważałabym z tymi 10 latami. Żaden smar tyle nie wytrzyma, nawet te najlepsze i najnowocześniejsze, które mają ceny za ml jak złoto.

Jak to Poljot czy inna Amfibia to luz, ale skąpstwo na 300-500zł przy sprzęcie
  • Odpowiedz
@hiperchimera: Mam 30letnią Mołnie i trzyma minutę na dobę a nikt w niej smaru nie ruszał :-) fakt że daily to nie jest. Poza tym póki sikor nie ma jakiś wymyślnych komplikacji po prostu zacznie się spóźniać a potem stanie :-)
Gx
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx: "i trzyma minutę na dobę"
Nie wiem czy radzieckie zegarki to jest dobry przykład jakości :)

Jedna minuta na dobę to całkiem sporo, kolega ma Orienta który ma kilkanaście lat i ma maksymalnie kilka sekund na dobę odchylenia. Ale jest serwisowany.
  • Odpowiedz
@Man_of_Gx: no cóż zegarmistrz też musi z czegoś żyć i jak widzi że klienta stać na zegarek w cenie używanego auta to za gruntowny serwis takiego Taga czy Omegi skasuje 1000...

Ale euro :-)

Dlatego ja się zatrzymałem na poziomie ETY 2824, chodzi calkiem dobrze a i serwis cenowo do przejścia.

W sumie pochwał tym Żeżerem, bo zawsze miałem sentyment do tej marki, ale cena zakupu i serwisu mnie przerażała.
  • Odpowiedz