Wpis z mikrobloga

Kupisz sobie mieszkanie i właściwie zostaje ci szukać pracy w promieniu max 20-30km chyba, że chcesz codziennie tracić 3h+ na dojazd, a programista siedzi sobie wygodnie w domku na wsi na home-office i może aplikować na cały świat i pracować dla całego świata z tego domku. Tak ciągle narzekacie, ale nie zdajecie sobie sprawy jakim błogosławieństwem jest to, że wasza praca głównie odbywa się zdalnie i bez problemu idzie znaleźć full-remote prace. W żadnej innej branży nie ma takiego luksusu. Doceńcie co macie

#programista #programowanie #programista15k #it #pracait #korposwiat
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bipolar-: To zależy. Od czasu pandemii praca zdalna stała się bardziej popularna, wcześniej większość programistów mieszkała w dużych miastach albo w ich pobliżu. Nie wiadomo czy taka sytuacja potrwa wiecznie.

i może aplikować na cały świat i pracować dla całego świata z tego domku

Może aplikować, ale praca bezpośrednio dla zagranicznej firmy nie jest taka prosta do zdobycia i większość programistów pracuje dla polskich firm albo pośredników.
  • Odpowiedz
  • 1
To zależy. Od czasu pandemii praca zdalna stała się bardziej popularna, wcześniej większość programistów mieszkała w dużych miastach albo w ich pobliżu. Nie wiadomo czy taka sytuacja potrwa wiecznie.

@LazyInitializationException: Tylko, że inne zawody nigdy nawet nie dostały takiej szansy i mogą tylko pomarzyć
  • Odpowiedz
  • 1
pozdro jak chcesz aplikować na cały świat gdzie Hindusi się ogłaszają ze stawkami typu 5$/h xd

@2-aminopirydyna: Nie wiem stary, jakoś moi kumple nie mają problemu, każdy z nich pracuje full-remote i to nie za 5$/h
  • Odpowiedz
  • 1
@ZADYMIARZ_PL: To ja być może żyje w jakiejś bańce, ale spośród 8 moich znajomych wszyscy pracują full-remote, z czego 4 dla w pełni zagranicznych podmiotów w tym z USA. Nie wspominając o tym że najniższa pensja to około 13k PLN na rękę, a największa to w okolicach 50k
  • Odpowiedz
  • 0
@Bipolar-: Czasem mam wrażenie, że z 90% na tym tagu to albo trolle albo ludzie co skończyli jakieś WSB i nic nie potrafią, a potem jęczą że IT to upada i jednocześnie oni po WSB próbują porównywać się do lekarzy i mówią, że oo lekarze to mają tak, a oni po IT mają siak xD @2-aminopirydyna opinia?

Ja k---a chcąc się gdzieś osiedlić z rodziną to nie licząc Warszawy
  • Odpowiedz
@Bipolar-: da się robić w pełni zdalnie, ale teraz praktycznie nie da się złapać takich typowo freelancerskich robót, bo konkurujesz z pajeetami i innymi Wietnamczykami. No a co dla korpo znaczy praca zdalna to np. pokazało allegro i wyprowadzanie się gdzieś dalej niż 30 km od wojewódzkiego to moim zdaniem szaleństwo
  • Odpowiedz
@Bipolar-: żyjesz w bańce, dla nas prostych devów po politechnice oprócz kontraktorni z darmową ławką nie ma nic zdalnego, a i o kontrektornie ciężko. To nie jest już covidowe ssanie, jak ktoś się nie zakręcił w jakimś banku bezpośrednio albo zagranicę zdalnie to teraz musi przeżywać piekło patrząc na to co się wyprawia w kontraktorniach. Niestety taki nasz los, 5 lat expa pół roku bez pracy + 3 miesiące na
  • Odpowiedz
@Bipolar-: ja p------e co ty się podniecasz tą politechniką chłopie xD. Przecież polskie szkoły to pazdzierz. No może jedyna szkoła co się nadaje to ten slynny mimuw ale tylko dlatego że trzeba tam być matematykiem lepszym niż koderem. Reszta to takie same śmierdzące eypuszczalnie crudziarzy. Czy to będzie politechnika warszawska czy wsb albo pierdziszewo dolne to poziom bedzie zenujaco niski, szkoda tylko zajechanych studentów na Polibudach.
  • Odpowiedz
  • 3
Czy to będzie politechnika warszawska czy wsb albo pierdziszewo dolne to poziom bedzie zenujaco niski, szkoda tylko zajechanych studentów na Polibudach.

@ByczekRozplodowy: Nie no chłopie odleciałeś xD
  • Odpowiedz
@Bipolar-: zgadza się, w niektórych zawodach (wcale nie tylko jako programista) można pracować zdalnie. Natomiast w innych zawodach są inne benefity. Nawet jako mechanik samochodowy - masz prosty benefit - dostęp do warsztatu, narzędzi itp itd. W niemal każdym zawodzie znajdziesz jakieś plusy. W czasach PRL-u, pani sprzedawczyni rządziła kto dostanie mięso a kto nie, także to jakie kto ma przywileje również zmienia się w czasie.
  • Odpowiedz
@Bipolar-: wszędzie gdzie się da powinno się promować pracę zdalną. Korporacje liczą nam ślad węglowy a potem przymuszają ludzi do powrotu do biur, jak np. Allegro.

Cieszę się, że mogę pracować z powiatowego i nie muszę tracić 2h na dojazdy albo płacić więcej za wynajem w wojewódzkim.
  • Odpowiedz