Wpis z mikrobloga

@BlackpillMonster: Tak w ogóle to pewnie ile tam jutro NPC będzie miało zderzenie z rzeczywistością. Oceny dobre, pochwały w proju, może nawet zostawanie po godzinach za free, a tu cyk Karen z HR odpaliła rand() na zasobach i na bruk z gołą dupą.
  • Odpowiedz
@gieldowySyzyf: A Ty taki sam NPC jak i oni tylko ze w innej firmie xD

Info z pierwszej ręki od znajomych zwolnionych z Amazona w poprzedniej rundzie w zeszłym roku (biuro w Luksemburgu): związki zawodowe wynegocjowały odprawy i wypowiedzenie w zależności od stażu i stanowiska od 6 do 18 miesięcznych wypłat, zwolnienie z obowiązku świadczenia pracy i natychmiastowe zwestowanie akcji, gdzie normalnie się czeka na to coś koło 2 lat.
  • Odpowiedz
@Ziuk_Garlinski: Gdzie luksemburg, a gdzie USA, czy Polska?
Aż z ciekawości sprawdziłem, Luksemburg to jest Amazon Europe Headquater ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Amazon jest znany z swojej niechęci do związków zawodowych.
https://euractiv.pl/section/demokracja/news/amazon-zlamal-prawo-zakazal-polskim-pracownikom-przeprowadzenia-waznego-referendum/

https://www.theguardian.com/us-news/2023/feb/26/amazon-trader-joes-starbucks-anti-union-measures
  • Odpowiedz
@gieldowySyzyf: No widzisz Ty mówisz o USA, a ja mówię o Luksemburgu. Ponad 2k pracowników ma Amazon tutaj więc chyba z tego co kojarzę największe biuro w Europie (mówię o pracownikach corporate, nie magazynach)z

Ty wklejasz artykuły z US gdzie wiadomo jak jest ze związkami ogólnie i z Polski gdzie artykuł dotyczy magazynów a nie pracowników biurowych, bo na tym ma się skupić ten lay off.

Sytuacja nie jest czarno
  • Odpowiedz
@Ziuk_Garlinski: Bo masa korpo od lat prowadziła politykę "jesteśmy jedną rodziną", "zadowolony klient, to zadowolony pracodawca", mam znajomych którzy po takim praniu mózgu bronili swoich korpo w dyskusjach przy piwie, a później był pikachu face gdy pomimo dobrych wyników i dbania o klienta zostaje się wyrzuconym bo komuś na drugim końcu świata się wylosowało w excelu twoje ID.
  • Odpowiedz