Wpis z mikrobloga

Ostatnio byłem na randce z #tinder z dziewczyną 30 lat, która pracuje w wojsku. Jak mi zaczęła opowiadać jakie ma benefity, za co nie musi płacić, za jaką kwotę dostała od wojska mieszkanie 40m2, kiedy na emeryturkę idzie itp. to mi się odechciało ją poznawać i następnego dnia jej napisałem, że nie jestem zainteresowany. Gdyby jeszcze takie przywileje były za udział w wojnie czy coś podobnie niebezpiecznego, ale ona za biurkiem siedzi...

https://wykop.pl/link/7830649/nowe-swiadczenie-mieszkaniowe-dla-sluzb-mundurowych-wchodzi-w-zycie

#nieruchomosci #zwiazki #rozowepaski
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jan-janusz-nekala: taaa, poukładac klocki czyli pójść na publiczny żołd. Tam niewiele trzeba aby się dostać. Ja z kolei wiele lat muszę pracować u prywaciarza (zarówno on jak i ja płacimy podatki i pchamy gospodarkę do przodu, a nie przeżeramy pieniądze jak wojsko), latami szkolić się aby dojść do stawek pozwalających aby coś odłożyć i mimo 32 lat dalej nie mam własnego mieszkania oraz pracować będę musiał do 65 roku życia.
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: Masz rację, ale co z tego? Masz 32 lata to widzisz, jak świat działa. Podatnik to frajer, którego trzeba doić i to właśnie z nami robią. Albo to akceptujesz, albo zmieniasz. Ty będziesz garbem latał po nowe "umiejętności", gdy koledzy ze służb będą na emeryturze.
  • Odpowiedz
Tam niewiele trzeba aby się dostać. Ja z kolei wiele lat muszę pracować u prywaciarza (zarówno on jak i ja płacimy podatki i pchamy gospodarkę do przodu, a nie przeżeramy pieniądze jak wojsko), latami szkolić się aby dojść do stawek pozwalających aby coś odłożyć i mimo 32 lat dalej nie mam własnego mieszkania oraz pracować będę musiał do 65 roku życia.

@PrzyjaznyMireczek: To co stało na przeszkodzie skoro tak ci
  • Odpowiedz
Co Cię boli że ludzie umieją poukładać klocki?

@jan-janusz-nekala: To co większość ludzi. Że ty na to harujesz i oddajesz w podatkach, żeby tę armię i państwo utrzymać. I dobrze op mówi. Takie rzeczy powinny być dla tych co po poligonie latają i będą walczyć w razie czego, a nie jakichś urzędników, logistyków itd. Przypominają mi się historie z kopalń, gdzie do pewnego momentu pracownicy administracyjni mogli odchodzić na wcześniejszą
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: @GomiGomi @maryjuszpitagoras @cr_7 dzisiaj wcale do służb tak łątwo się nie jest dostać jak ludzie powszechnie mówią. Benefity spore, to i ludzi dużo chętnych. Wcale do wojska zawodowego teraz chętnie nie biorą, po służbie przygotowawczej wypad. Do policji według danych z 2024 na 1 miejsce przypadało 4 kandydatów, więc zainteresowanie jest spore. A co do emerytki no to jak w wieku 19 lat pojdziesz do sluzb
  • Odpowiedz
@PrzyjaznyMireczek: moj wujek w nasłuchu idzie na 24h, przespi, potem 3 dni wolnego i po 15 latach miał emerytke w wojsku, a pensje po 10k miesięcznie xd. I mieszkanie tez dostał, więc powiem tylko tyle, że syna nie wysyłaj na studia tylko do wojska labo strazy pozarnej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@jan-janusz-nekala: to po prostu pokazuje, że liczy się cwaniactwo, tak samo jak w szpitalu lekarz kasę wezmie, a na twoją matkę nawet nie splunie. Bycie cwaniakiem jest fajne dopóki nie trafi się większy cwaniak i nie wydyma Cię bez mydła ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@cr_7: Nie do końca o to mi chodziło. Że ludzie korzystają, luz. Przełknąłbym to i nie czepiałbym się kobiety, że z tego skorzystała. Ale rządu i tych, którzy to prawo wprowadzili już bym się czepiał i publicznie domagał zmiany. Wiadomo, że nie ma ludzi czystych jak łza i ludzie korzystają z tego w ramach prawa, ale trzeba skończyć z tą kulturą akceptacji dojenia państwa i publicznych pieniędzy, bo prawo na
  • Odpowiedz
@cr_7 Jeśli myślisz, że przeciętne wykopki zarabiają 15k no to xD. Ja nie zazdroszczę bo na swój los nie narzekam, ale z twoich pieniędzy wojaki się dorabiają, pasuje Ci to? Nie powinno. I tak, teraz nikt nic nie obetnie dla wojska, gadamy o samej zasadzie:)
  • Odpowiedz
ale z twoich pieniędzy wojaki się dorabiają, pasuje Ci to? Nie powinno.

@Festiwal_Panczy: Pasuje, nie jest to coś dla 100 wybrańców w kraju więc jakbym uznał, że mają tak super to bym poszedł jak koleżanka op'a zamiast płakać na forum i być ofiarą.
  • Odpowiedz