Wpis z mikrobloga

Mireczki, taki case w #pracbaza Stan faktyczny: zarabiam średnio, ale mam stanowisko niewymagające (na wolnym rynku mogę zarobić wiecej). Ta sytuacja mi pasuje, bo mam małe dziecko i mogę skupić się na niej gdy jest chora, odebrac ze żłobka o czasie etc. Znajoma z pracy, z którą współpracuję (w sumie dostarczam jej dane) idzie na macierzyński. Pracodawca wymyslil, że mam ją zastepwoac z obecnym wynagrodzeniem, co mi się nie podoba bo ma ona tak z 1,5 raza więcej obowiązków i nadgodzin. Nasze stanowiska są bliźniacze w strukturze organizacji. Zasugerowałem, że nie do końca mi się ta sytuacja podoba, na co dostałem komentarz, że nie mam wyboru. Generalnie jakby dali 10% więcej, to przemęczyłbym się te 9 miesięcy.

Czy są (poza zmianą pracy) jakieś legalne i niechamskie zagrywki, żeby jednak dać znac pracodawcy, że im ten plan niewypali? Ai co ważne to #kropo a nie #januszex #prawo #pytanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@justlogin: już rzucałem ze 3 razy, mając dziecko trochę inaczej się rzuca xD. Generalnie mamy managera niezłomengo, któy zawsze stawia na swoim (w efekcie ma sprawy w sądzie pracy). Dlatego sadze ze rpzy rzuceniu musiałbym szukac (a tego troche nie chce, bo mam work life balance jakiego oczekuje)
  • Odpowiedz
@pokey: ale czekaj, dostałeś wypowiedzenie warunków pracy lub płacy? Czy na jakiej zasadzie masz wykonywać inne obowiązki? Jeżeli obowiązki są (na papierze) takie same, to niczego nie ugrasz od strony czysto prawnej. Plus lojalnie uprzedzam, że w takich sytuacjach nawet jak masz rację prawnie, to czasem lepiej się z tym nie wychylać, zwłaszcza jeżeli atmosfera jest dobra i chcesz gdzieś jeszcze pracować przez lata.
  • Odpowiedz
@pokey: nie wiem, jakie miasto i jakie korpo, ale teraz są grupówki w korporacjach i nie mając na 101% przyklepanej innej oferty to pochyliłbym głowę i co najwyżej poprosił o jakaś rewizję wynagrodzenia/premię/cokolwiek; praca w korpo będzie już tylko coraz gorsza w Polsce i będzie jej coraz mniej;
  • Odpowiedz
  • 0
ale czekaj, dostałeś wypowiedzenie warunków pracy lub płacy? Czy na jakiej zasadzie masz wykonywać inne obowiązki? Jeżeli obowiązki są (na papierze) takie same, to niczego nie ugrasz od strony czysto prawnej

@PanKapibara: w umowie amsz tylko nazwę stanowiska, bez zakresu obowiązków. Szukałem co definiuje zakres i są to tylko ścieżki karier a tam moje i mojej koleżanki obowiązki są różne. Faktycznie robimy też coś innego, działamy w tym samym obszarze, ale
  • Odpowiedz