Wpis z mikrobloga

#programowanie #pracait #praca #pracbaza #programista15k

Dlaczego kodoklepy to tacy przyyebani ludzie którzy uwielbiają zaniżać swoją wartość rynkową? Znasz Jave, Kubernetesa i AWSa inny kodoklep wyśmieje cię i powie ci że jeśli:

- ktoś wdrożył apke na chmurę i przeglądał logi przez cloudwatcha więc myśli że zna chmurę - ktoś wdrożył apke na kubernetesa i potrafi uruchomić k9s więc myśli że zna kubernetesa - ktoś napisał apke gdzie publikował 3 wiadomości na RabbitMQ/kafke więc myśli że wie jak pisać aplikacje rozproszone

Co za poyebusy z tych kodklepów. 99% społeczeństwa nie wie jak działa kubernetes i jak przejrzec logi przez cloudwatcha dla nich jest to czarna magia. Menagarzy programistów tego nawet nie potrafia. Bezos tego nie potrafi, Musk prawdopodobnie też.

Lekarz siedzi w gabinecie 6 godzin dziennie wypisuje recepty i powie o sobie że ratuje ludzkie życie. Takiego lekarza medycyny pracy ludzie darzą dużym szacunekiem nawet mimo że oni mają jedną z najprostszych robót i są opłacani jak CEO największych spółek. Nigdy nie powiedza że to co robią jest proste i małpa by się tego nauczyła bo chronią swój zawód i swojej wartości na rynku pracy

Z drugiej strony przygłup kodoklep będzie krytykował drugiego kodoklepa że on pisze CRUDY , to jest proste i każdy debil by się tego nauczył i ci co mają lekką pracę przy crudach nie powinni nazywać się programistami. Typ napisze sobie w CV że zna chmure to drugi kodoklep będzie się spierał z nim że wdrożenie aplikacje na chmure to za mało żeby mógł o sobie powirdzieć że zna chmurę.

Co za kurva poyebani ludzie co oni maja w tych pustych łbach że chcą sobie więcej i więcej dokładać na garb.

Mądrzy inaczej wyrobnicy. Każdy mądry lekarz od razu po studiach zarabia 25k za wypisywanie papierków, tyle co te głąby seniory po latach nuaki Spring Boot+Kubernetes+ AWS+ Kafka.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p0melo: Ja co tydzień pisałem to na tym tagu i do dzisiaj nie dotarło, próbowałem wprost, próbowałem sarkazm i ironią, już taki gwoźdź w mózgu w tej branży. Daj sobie spokój, przecież jak nie znasz na pamięć kodu kubernetesa to nawet nie powinieneś tego wpisywać do CV imposterze ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@p0melo: no ale to jest prawda, ktoś sprawdzi logi w cloud-watchu i myśli że to znajomość AWS?

Poza tym kto normalny trzyma logi w cloudwatchu, ale kołchoz XD W normalnie firmie masz forwarding do kibany, grafany lub splunked
  • Odpowiedz