Wpis z mikrobloga

@Adam_Konarski_z_Katowic: distro na temat których dostaniesz info od ręki: debian, ubuntu, fedora, arch, mint, opensuse.

Cała reszta gdzieś tam są pochodnymi tych kilku; choć de facto ubuntu jest pochodną debiana, a mint pochodną ubuntu.
  • Odpowiedz
distro na temat których dostaniesz info od ręki: debian, ubuntu, fedora, arch, mint, opensuse.

Cała reszta gdzieś tam są pochodnymi tych kilku; choć de facto ubuntu jest pochodną debiana, a mint pochodną ubuntu.

@khrop: I to jest imho główny problem. Sięgnąłem po gównodystrybucję. Zajrzałem Na reddita, przejrzałem Wpisy, możliwości I mi zaszło p---ą na oczy. "musisz znaleźć swoje distro",
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: AI ci bzdury wypisało trochę. Jak masz kartę AMD to distro nie ma znaczenia, sterowniki pod AMD są w kernelu - Pop swego czasu miał zaletę automatycznego instalatora sterowników do kart Nvidii, to samo ma Mint. Pop nie ma żadnego zoptymalizowanego j---a do grania, zresztą samo to "zoptymalizowane jądro" to trochę snake oil czy jak to tam po naszemu się mówi na takie rzeczy. Pod to, co wymeniłeś to
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: No czat poleciał po całości.
Jeszcze distro jak distro, ale do używania jako desktop potrzebujesz jakiejś fajnej powłoki graficznej. One niby są wymienne, ale jeśli to ma działa super stabilnie i w ogóle to średnio polecam mieszać jeśli ktoś nie do końca wie co robi.
Więc na w miarę wydajny PC, zostaje Kde Neon jeśli ktoś chce Linuxa jako desktopa i nie jest power userem.
I warto sobie odpalić
  • Odpowiedz
@Adam_Konarski_z_Katowic: Będzie najgorszym wyborem, bo SteamOS nie jest systemem desktopowym. Jest systemem do handheldów obecnie.

Jest do tego stopnia okrojony, że nawet nic z niego nie wydrukujesz.

@Gjbgghbhhjj Lutris technicznie jest wrapperem do Wine'a, więc to nie jest tak, że jest zupełnie bezużyteczny - jest wręcz jego podstawą. Osobiście mimo wszystko częściej polecam Heroica, Lutris jest dla mnie zbyt skomplikowany oraz domyślnie nie jest zalecane używanie GE-Protona z nim.
  • Odpowiedz