Wpis z mikrobloga

błędy uniemożliwiające pracę są wystarczającym powodem żeby nie używać ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@PieknyWojciech: nie, najgorzej są inni linuksiarze. Jak ja powiedziałem że wróciłem na Windows by w spokoju pograć w Mass Effect LE to inni linuksiarze z wypoku próbowali mi wmówić z ze kłamię, nigdy nie używałem Linuxa i manipuluje, bo według raportów na internecie innym ta gierka pod Linuxem działa. A gdy jednak wyszło
  • Odpowiedz
@A-NON: wywalalo mi błędy, przy nano spoko chodziło.
Tak samo przeglądanie plików - skończyło się na łączeniu terminalem bo nie mogłem menadżera okienek jako root odpalić przez xrdp
  • Odpowiedz
@tellet ludzie patrzcie idiota
"TO ODPAL BINARKE C# NA WINDOWS NO DAWAJ :DD"

Tak, Linux działa na serwerach, android jest na nim oparty.
Sam korzystam z windowsa jako desktopa, do programowania w kombo z WSL, nie wyobrażam sobie robić czegoś poważniejszego w stylu manipulacji plikami czy sprawdzania sprzętu/sieci na Windowsie, Linux do spraw technicznych jest o wiele lepszym rozwiązaniem po prostu. Jak ktoś korzysta zawodowo z terminala to będzie wolał linuxa
  • Odpowiedz
Linux taki super, taki wygodny, żadnych problemów.
No chyba że trzeba wybrać dystrybucję to wystarczy przebrnąć przez całe akapity p--------o (ta taka, tamta owaka, ta zła, tamta jeszcze gorsza), ale potem już jest łatwiej, potem już wszystko działa ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: Tak, android jest oparty - mimo to loonixiarze spuszczają się nad tym, jak to linux ma wielki udział w rynku, bo wliczają tego androida do linuxa, mimo że on jest tam zakopany po 50 warstwami abstrakcji.
I tak, skompilowane .exe programu napisanego w C# możesz przecież normalnie odpalić na windzie.

Nikt tu nie mówi o serwerach, zresztą nikt przy zdrowych zmysłach też nie będzie produkcyjnie korzystał z samby czy
  • Odpowiedz
@tellet jakie apache directory xD może lepiej się nie wypowiadaj na tematy na których się nie znasz, chodzi o active directory I exchange w sklad którego wchodzą wszelkie Outlooki wordy I całe ich licencjonowanie

Tak jak wyżej pisałem, sam jestem linuxiarzem bo pracuje w IT, nawet Windows stwierdził w pewnym momencie że Linux jest nieodzownym elementem deweloperki i stąd jego randez-vous z WSL - powodzenia z np ustawianiem serwera http(apache) na
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: srakie apache directory- widać że linuxiarz marki helpdesk trzecia linia, co tam wyłączy/włączy serwer albo skasuje zapchane logi i tyle, zresztą już się wygłupiłeś uruchamianiem aplikacji C# w windzie xd

Chodziło mi właśnie o "ołypensursowe" zamienniki dla AD, które działają tak wybitnie, że nikt się na to nie przesiada.

Wepchałeś się z tym linuxem serwerowym w rozmowę o desktopach, w odpowiedzi na komentarz o androidzie, a teraz walisz w chochoła,
  • Odpowiedz
@tellet: 1. ale to ty dzwonisz XD
Przecież ja na samym początku napisałem że linuxowi brakuje active directory a ty nie wiem po co wyskakujesz jak filip z konopii że pozdro z uzywaniem apache directory, wtf xD

2. przeciez napisalem typowe use-case gdzie masz środowisko deweloperskie i chcesz na żywo przetestować ot choćby jak sie strona loguje, pozdro z restartowaniem w kółko dockera jak sobiew mozesz po prostu uruchomic apache
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem: ja tam sądzę że to też efekt tego że no za tym że jest lepszy na desktopy stoi głównie ui, a to we wszelkich darmowych projektach leży i kwiczy, w dodatku duża rolę gra sam marketing i lobbowanie, nie bez powodu dla szarego użytkownika microsoft nie ściga piractwa, sponsoruje windowsa dla szkół czy urzędów - potem sobie zbiorą na firmach które będą musiały kupić CAL dla pani Bożenki z
  • Odpowiedz
ja tam sądzę że to też efekt tego że no za tym że jest lepszy na desktopy stoi głównie ui

@ButtHurtAlert: a także przyzwyczajenia i ease of use. Na każdym windowsie instalujesz wszystko tak samo, a na linuxach musisz patrzeć jakie masz menedżery pakietów, jakie repozytoria, czy program to pakiet .deb, .rpm, pgk.tar, czy może flatpack, snap czy appimage....

Największym wrogiem Linuxa jako systemu na desktopy jest jego fragmentacja.
  • Odpowiedz
@Niebadzksieciem dlatego liczę że za streamos i graczami trochę się to ruszy , bo teraz też tak było że brak sterownikow/gry nie działają, wszyscy chcą windowsa żeby ograć w gierkę - nie instalują linuxa, nie ma chęci wsrod tych co i tak w nim siedzą z powodów biznesowych aby to uhednolici i koło się zamyka
  • Odpowiedz
@ButtHurtAlert: chłopie, steamOS nie wyjdzie na nic innego niż handheldy i ewentualne kompo-konsole w postaci steam machines. Valve nie będzie robić specjalnie dla graczy desktopowych distro, które efektywnie jest Archem z KDE i trochę okrojone możliwościami.

Istnieje już coś bardzo podobnego ale lepiej wyegzekwowanego i z faktycznym trybem desktopowym, nazywa się Bazzite.
  • Odpowiedz
Co to k---a za argument xD tak jakbyś mi sugerował zakup tira do codziennego użytku bo 99% produktów które kupuję w sklepie są przywiezione tirem xD

@Adam_Konarski_z_Katowic: zajebiste porownanie :D
podkradam.

ale wlasciwie to czemu nie chcesz tira?:D przywieziesz sobie lodowke ze sklepu, a nawet dla sasiadow za jednym razem, przeprowadzki tez super sa, spakujesz wszystko na raz, a jeszcze mozesz sobie dorobic transportem :D
  • Odpowiedz
@khrop ale co z tego że steamos nie wyjdzie na nic innego, skoro nie o tym pisałem? Wraz z valve twórcy gier muszą się dostosować a i nVidia i AMD muszą mieć na uwadze rosnący % graczy, ludzie też już grają np na popos
  • Odpowiedz