Wpis z mikrobloga

@Defined: tak, zwłaszcza, że specyfika pracy na to idealnie pozwala i wpisuje się w narrację korpo ratowania planety przed nadmierną emisją co2, no ale to tylko czcze gadanie w porównaniu z interesami landlordów
  • Odpowiedz
@Defined: Tak. Pamiętam jak w 2021 każdy mnie do tego namawiał i się tylko pukali w czoło jak mówiłem że praca zdalna kiedyś się skończy.
  • Odpowiedz
poważnie ludzie myśleli, że zawsze, już przez kolejne 40 lat będą pracować zdalnie? xD

@Defined: poważnie, jak ci sie chce mozesz przeszukac tagi IT z lat 2020-2022. Wieszczono tutaj wieczna prace zdalna bo jak ktos tego nie zoaferuje to po prostu ludzie sie zwolnia i pojda do innej firmy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@musztym: jaka wsteczna analiza, ja w 2022 nawet nie myślałem, żeby miasto opuszczać, bo przecież zawsze mogą zwolnić z pracy w której jest zdalna i będzie ciężko znaleźć coś podobnego xd
  • Odpowiedz
@MichuTop

@Defined: tak, zwłaszcza, że specyfika pracy na to idealnie pozwala i wpisuje się w narrację korpo ratowania planety przed nadmierną emisją co2, no ale to tylko czcze gadanie w porównaniu z interesami landlordów

Może i specyfika pozwala, ale pracownicy prędzej czy później zaczynają nadużywać możliwości, jakie daje taki system pracy, ze szkodą dla pracodawcy.
  • Odpowiedz
@Dorianxxx: to się ich w--------a, od tego jest management, a jak sobie management nie panuje nad ludzmi to sie w--------a management.

ja na zdalnej mam wiecej narzedzi do pilnowania (jakies worklogi, aktywnosci) a w biurze moglem srac 5h i nic
  • Odpowiedz
@MichuTop

@Dorianxxx: chyba niewolnicy, którzy bez bata nad głowa nie potrafią nic zrobić, normalny człowiek pracuje dużo wydajniej z domu

No niestety, ale takich niewolników jest sporo, a przy okazji często obniżają morale pozostałych pracowników.
  • Odpowiedz
@Eugeniusz_Zua: I wielu seniorów dokładnie to robi. A powroty do biur to patent na zwolnienia. Tylko menago średnio ogarniają, że ci coś warci po prostu pójdą gdzie indziej ¯\(ツ)/¯ A potem jakto projekty stoją i zarobki spadają.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: Mimo że mieszkam w mieście wojewódzkim (tak na prawdę to nie, ale w aglomeracji śląsko-zagłębiowskiej) i nie wyobrażam sobie mieszkać na co dzień z dala od miasta, tona przykładzie mojej dziewczyny, która ma pracę w 100% zdalną (firma nie ma w ogóle żadnych biur) widzę, że może to mieć sens i spoko działać. Dzięki temu przy rekrutacji nowych osób mogą szukać w całym kraju a nie tylko w okolicy.
  • Odpowiedz
@BlackpillMonster: A co za problem z domem na kredyt z dala od miasta jak się skończy praca zdalna? Wiesz że to się sprzedaje dokładnie tak samo trudno jak dom bez kredytu? A kilka lat sobie pomieszkał w spokoju chociaż. I jeżeli sam pobudował to jest z pół bańki do przodu.
  • Odpowiedz
@Defined: ja tam w żadnym wypadku nie planuję pracować 40 lat. Do 40 roku życia - to prędzej, może do 45.

Nie po to ciężko pracuję, żeby nie odłożyć na wcześniejszą emeryturę.

A w międzyczasie powrotu do biura unikam jak ognia
  • Odpowiedz