Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do wpisu ze wszystkich miast wojewódzkich najfajniej jednak w Rzeszowie. Nie byłem we wszystkich, ale porównując jakość życia, to:

1. Rzeszów - jest dużo zieleni, jest dużo sklepów, są społeczności, miasto nie przytłacza, poza rynkiem jest spokojnie i w miarę czysto. Powietrze w zimie często zatrute, ale w porównaniu do innych miast jest lepiej. Jeśli uprawiasz rower, to masz i płasko i górki.

2. Kraków - wielka betonowa wieś, często pada i jest zimno, osiedla getta, dużo hołoty, biurowce, hałas, tramwaje.

3. Warszawa - wysokie koszty życia, wszędzie daleko.

4. Katowice - specyficzne miasto ze słabą komunikacją miejską, zieleni mało, żule na rynku, dużo osiedli straszy.

5. Lublin - nic szczególnego.

Niektórzy wolą mniejsze miasta i może mają rację. Ale jeśli obecny trend się utrzyma i niedługo zniknie praca zdalna, to tylko nieliczni będą mogli pracować z domu, a znowu tłumy ruszą do największych miast.

Czy są inne opcje oprócz wynajmu mieszkania od osoby prywatnej, czy już nie?

https://wykop.pl/wpis/83394037/podjalem-decyzje-o-zmianie-lokalizacji-ale-kilku-r

#przeprowadzka #wyprowadzka #krakow #rzeszow #warszawa #katowice #lublin
  • 26
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SendMeAnAngel: Jaki masz stopień w IT? Bo jak jesteś junior to najrozsądniej wybrać z 3 największych miast w Polsce, bo tam jest główny rynek IT. Bo taki Junior to zazwyczaj stacjonarnie pracuje, no i moda na hybrydę się robi.
  • Odpowiedz
Lublin nic szczegolnego? Widac, ze wuja wiesz. Rzeszow lepszy do zycia? A co tam jest czego nie ma w Lublinie?

@wcaleniepchamsiewmultikonto: Zgoda, byłem w Lublinie kiedyś tylko przejazdem. Miasto z wyglądu podobne do Rzeszowa i miejscami do Warszawy jak tak sobie losowo ustawiam ludzika w Google Street View. Ale to mało mówi o jakości życia.

g---o wiesz o Krakowie
  • Odpowiedz
to możesz mnie wyprowadzić z błędu? :)

@SendMeAnAngel: ja mogę spróbować - zamieszkaj gdzieś na rok, dwa a najlepiej 5

bo patrząc na to jak opisałeś wymienione miasta od razu widać że rzeszów znasz, a w reszcie co najwyżej bywasz przejazdem (ale już jesteś w stanie porównać jakość życia xd)
  • Odpowiedz
Wszędzie drogo, drogie mieszkania, korki, ciasno itp.

@PiersiowkaPelnaZiol: Otóż to. Rowerem jeszcze da się sprawnie przemieszczać (choć i tu pełno jest tuneli, przejść podziemnych, gdzie nie wiadomo, jak się przedostać na drugą stronę), ale autem w godzinach szczytu to koszmar.

W Rzeszowie dużą wadą jest, że jak chcesz coś kupić stacjonarnie, to nigdy nie ma i trzeba zamawiać przez Internet.
  • Odpowiedz