✨️ Dwutygodniowe wakacje za 20k - czy to normalne?Ⓘ Mam ostatnio małą sprzeczkę z różową. Czy uważacie, że dwutygodniowe wakacje (i nie jest są to jedyne wakacje w roku) za równowartość mniej więcej całego miesięcznego dochodu naszego gospodarstwa to normalna kwota, czy trochę za dużo jak na urlop? Mówimy tu o kwocie 20k+
@mirko_anonim: taka cena za 14 dni na 2 osoby jest w miarę "normalna" jeżeli chodzi o sam wyjazd. Jeżeli pytasz, czy to normalne przy Waszym budżecie, to zależy. Jeśli na innych rzeczach jesteście oszczędni i regularnie budujecie oszczędności, to nawet droższe wakacje są ok.
@mirko_anonim moim zdaniem jedne duże wakacje w roku za miesięczny dochód to normalna rzecz, do tego jakiś mniejszy wyjazd też jest ok. Oczywiście zależnie od tego, jaki macie majątek, i czy ten dochód to razem 10 czy 30k.
@mirko_anonim: każdy inaczej zarządza swoim budżetem.
Mnie by wykręciło, jakbym miał tyle wydać. Może raz na kilka lat, w ramach takich "wakacji życia" No i jeszcze hehe kwestia, kto tak na prawdę na te wakacje pracuje, a kto wybiera kierunek i budżet ;)
uporządkowany-czempion-58: Miesięczny dochód? No pewnie że spoko. A co do cena/wartość rozpatrzyłbym, czy to nie jest wywalanie pieniędzy, bo można mieć taniej. Przykładowo, ja więcej niż 20k wydałem na dłuższe safari w Tanzanii i Kenii, alternatywy za bardzo nie było. Ale za pobyt w Turcji na all inclusive bym tyle nie zapłacił, bo na pewno da się taniej. Niektórych cen po prostu nie przeskoczysz, ale wartość, którą za nie dostaniesz jest
Czy uważacie, że dwutygodniowe wakacje (i nie jest są to jedyne wakacje w roku) za równowartość mniej więcej całego miesięcznego dochodu naszego gospodarstwa to normalna kwota
@mirko_anonim: jak masz ze dwa mieszkania wynajete bez kredytow / jakis biznes na boku / albo zyjesz cos skromnie typu nie masz 2-3 leasingow na auta ktorymi i tak nie jezdzisz to uwazam za
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara też mi się tak wydaje, że miesięczny budżet na wakacje to nie jest jakaś kwota bardzo wygórowana. Lacznie jakieś 25k mamy budżetu i za tyle mniej więcej chciałbym te wycieczkę, ale żonie coś wąż w kieszeni się odezwał w tym roku :D Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara też mi się tak wydaje, że miesięczny budżet na wakacje to nie jest jakaś kwota bardzo wygórowana. Lacznie jakieś 25k mamy budżetu i za tyle mniej więcej chciałbym te wycieczkę, ale żonie coś wąż w kieszeni się odezwał w tym roku :D Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.
@mirko_anonim: za £4000 poleciałem z UK do Australii na 3 miesiące, przejechałem ja wszerz rowerem i nocowałem kilkanaście dni w hotelach, jadłem w restauracjach co kilka dni bo mi się gotować nie chciało w upale.
@mirko_anonim: Kurcze, a ja się ostatnio zastanawiałam, czy 1800 zł, które wydałam na tygodniową wycieczkę, to dużo xD Pytanie jest trudne, bo każdy ma inny stosunek do podróżowania i inną sytuację finansową, zależy też, jak te wakacje wyglądają. Bo jeżeli to leżenie na plaży, to według mnie to strasznie dużo, ale jeśli to wycieczka na drugi koniec świata w jakieś nietypowe miejsce z mnóstwem atrakcji, to czemu by nie? Jak
@mirko_anonim: wg mnie za drogo :P ale to Wasza wspólną decyzja. Wiecie ile macie oszczędności i czy to nadwyręża budżet.
Pieniądze niby są wspólne, ale jeżeli zarabiasz 5 k na etacie bez stresu, to lżej wydać 15 k małżonka, który ciężko pracuje. Podobnie nie powiesz że pieniądze zawsze są wspólne, jak np. żona przewala co miesiąc 10k na shoppingu.
niezawodny-poeta-73: Hej, 20k to nie jest aż tak dużo za dwutygodniowe wakacje dla dwóch osób jeżeli są to jakies lepsze wyjazdy (tzn nie jest to 2 tygodnie all inclusive w Grecji czy Turcji). Ja z żona lubimy podróżować i kilka razy w roku gdzies jesteśmy i właśnie jeden z wyjazdów w roku jest "ten lepszy" dwutygodniowy i nie pamiętam czy kiedykolwiek bylo mniej niz 20k. Same loty to nierzadko prawie połowa
Mam ostatnio małą sprzeczkę z różową. Czy uważacie, że dwutygodniowe wakacje (i nie jest są to jedyne wakacje w roku) za równowartość mniej więcej całego miesięcznego dochodu naszego gospodarstwa to normalna kwota, czy trochę za dużo jak na urlop? Mówimy tu o kwocie 20k+
#pytanie #wakacjezwykopem
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
@mirko_anonim: Oczywiście, że tak. Jednakże tylko wtedy, gdy różowa zostaje, a ty jedziesz sam ( ͡° ᴥ ͡°)
Mnie by wykręciło, jakbym miał tyle wydać. Może raz na kilka lat, w ramach takich "wakacji życia"
No i jeszcze hehe kwestia, kto tak na prawdę na te wakacje pracuje, a kto wybiera kierunek i budżet ;)
@copanrobisz: lol chyba pod namiotem i autostopem
jak ktoś chce odwiedzić dalekie i odległe kierunki i to w ładnym otoczeniu w fajnym hotelu to nie są to olbrzymie kwoty jeszcze na 2 osoby
@mirko_anonim: jak masz ze dwa mieszkania wynajete bez kredytow / jakis biznes na boku / albo zyjesz cos skromnie typu nie masz 2-3 leasingow na auta ktorymi i tak nie jezdzisz to uwazam za
Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.
@
Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.
@
Pieniądze niby są wspólne, ale jeżeli zarabiasz 5 k na etacie bez stresu, to lżej wydać 15 k małżonka, który ciężko pracuje.
Podobnie nie powiesz że pieniądze zawsze są wspólne, jak np. żona przewala co miesiąc 10k na shoppingu.
-dokąd chcecie jechać,
-co chcecie robić,
-jakiego standardu oczekujecie,
-czy w niższej cenie możecie mieć równie atrakcyjne wakacje.
@choochoomotherfucker
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: Dipolarny
20k za 2 tygodnie to nie jest dużo (za 2 osoby?) ale też zależy od kierunku i standardu. Jakaś Hiszpania hotel 5* to norma.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta