Wpis z mikrobloga

✨️ Dwutygodniowe wakacje za 20k - czy to normalne?
Mam ostatnio małą sprzeczkę z różową. Czy uważacie, że dwutygodniowe wakacje (i nie jest są to jedyne wakacje w roku) za równowartość mniej więcej całego miesięcznego dochodu naszego gospodarstwa to normalna kwota, czy trochę za dużo jak na urlop? Mówimy tu o kwocie 20k+

#pytanie #wakacjezwykopem

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

• 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: taka cena za 14 dni na 2 osoby jest w miarę "normalna" jeżeli chodzi o sam wyjazd. Jeżeli pytasz, czy to normalne przy Waszym budżecie, to zależy. Jeśli na innych rzeczach jesteście oszczędni i regularnie budujecie oszczędności, to nawet droższe wakacje są ok.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim moim zdaniem jedne duże wakacje w roku za miesięczny dochód to normalna rzecz, do tego jakiś mniejszy wyjazd też jest ok. Oczywiście zależnie od tego, jaki macie majątek, i czy ten dochód to razem 10 czy 30k.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: każdy inaczej zarządza swoim budżetem.

Mnie by wykręciło, jakbym miał tyle wydać. Może raz na kilka lat, w ramach takich "wakacji życia"
No i jeszcze hehe kwestia, kto tak na prawdę na te wakacje pracuje, a kto wybiera kierunek i budżet ;)
  • Odpowiedz
20k to 5 dobrych wycieczek na 2 osoby, z przelotami i zakwaterowaniem

@copanrobisz: lol chyba pod namiotem i autostopem

jak ktoś chce odwiedzić dalekie i odległe kierunki i to w ładnym otoczeniu w fajnym hotelu to nie są to olbrzymie kwoty jeszcze na 2 osoby
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
uporządkowany-czempion-58: Miesięczny dochód? No pewnie że spoko. A co do cena/wartość rozpatrzyłbym, czy to nie jest wywalanie pieniędzy, bo można mieć taniej. Przykładowo, ja więcej niż 20k wydałem na dłuższe safari w Tanzanii i Kenii, alternatywy za bardzo nie było. Ale za pobyt w Turcji na all inclusive bym tyle nie zapłacił, bo na pewno da się taniej. Niektórych cen po prostu nie przeskoczysz, ale wartość, którą za nie dostaniesz jest
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
aktywny-opiekun-71:

Czy uważacie, że dwutygodniowe wakacje (i nie jest są to jedyne wakacje w roku) za równowartość mniej więcej całego miesięcznego dochodu naszego gospodarstwa to normalna kwota

@mirko_anonim: jak masz ze dwa mieszkania wynajete bez kredytow / jakis biznes na boku / albo zyjesz cos skromnie typu nie masz 2-3 leasingow na auta ktorymi i tak nie jezdzisz to uwazam za
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara też mi się tak wydaje, że miesięczny budżet na wakacje to nie jest jakaś kwota bardzo wygórowana. Lacznie jakieś 25k mamy budżetu i za tyle mniej więcej chciałbym te wycieczkę, ale żonie coś wąż w kieszeni się odezwał w tym roku :D
Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.

@
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @PanKapibara też mi się tak wydaje, że miesięczny budżet na wakacje to nie jest jakaś kwota bardzo wygórowana. Lacznie jakieś 25k mamy budżetu i za tyle mniej więcej chciałbym te wycieczkę, ale żonie coś wąż w kieszeni się odezwał w tym roku :D
Oprócz takich większych wakacji jeździliśmy zwykle jeszcze raz czy dwa razy na jakas tygodniową tanioszke poza sezonem i teraz też mamy taki plan.

@
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: za £4000 poleciałem z UK do Australii na 3 miesiące, przejechałem ja wszerz rowerem i nocowałem kilkanaście dni w hotelach, jadłem w restauracjach co kilka dni bo mi się gotować nie chciało w upale.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Kurcze, a ja się ostatnio zastanawiałam, czy 1800 zł, które wydałam na tygodniową wycieczkę, to dużo xD Pytanie jest trudne, bo każdy ma inny stosunek do podróżowania i inną sytuację finansową, zależy też, jak te wakacje wyglądają. Bo jeżeli to leżenie na plaży, to według mnie to strasznie dużo, ale jeśli to wycieczka na drugi koniec świata w jakieś nietypowe miejsce z mnóstwem atrakcji, to czemu by nie? Jak
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: wg mnie za drogo :P ale to Wasza wspólną decyzja. Wiecie ile macie oszczędności i czy to nadwyręża budżet.

Pieniądze niby są wspólne, ale jeżeli zarabiasz 5 k na etacie bez stresu, to lżej wydać 15 k małżonka, który ciężko pracuje.
Podobnie nie powiesz że pieniądze zawsze są wspólne, jak np. żona przewala co miesiąc 10k na shoppingu.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zręczny-kreator-44: zależy:
-dokąd chcecie jechać,
-co chcecie robić,
-jakiego standardu oczekujecie,
-czy w niższej cenie możecie mieć równie atrakcyjne wakacje.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
niezawodny-poeta-73: Hej, 20k to nie jest aż tak dużo za dwutygodniowe wakacje dla dwóch osób jeżeli są to jakies lepsze wyjazdy (tzn nie jest to 2 tygodnie all inclusive w Grecji czy Turcji). Ja z żona lubimy podróżować i kilka razy w roku gdzies jesteśmy i właśnie jeden z wyjazdów w roku jest "ten lepszy" dwutygodniowy i nie pamiętam czy kiedykolwiek bylo mniej niz 20k. Same loty to nierzadko prawie połowa
  • Odpowiedz