Halo Kraków / Nowa Huta. Klęka mi psycha z internetem od exUPC/Play. Niby mam 600 mbps po koncentryku a w speedtescie jak dojedzie do 300 to otwieram szampana. W prime time wieczornym mam od 60 do 100 mbps. W ciągu dnia tnie i zrywa. W piątek jak chciałem wysłać do pracy 50 stronicową prezentację to mnie poskładało przy szalonym 6mbps down i 3mbps down. Technik z Play ktory mnie odwiedził twierdzi, że wszystko jest wporząsiu i odklikał zlecenie. Czas na zmiany.
Mam na klatce skrzynkę Polski Otwarty Śwaitłowód czyli podobno kazdy provider. Co polecacie zeby było stabilnie. NIe potrzebuje dużo - 500mbsp do pracy zdalnej, i wieczorem do streamingu disney 4k. Sam net, RepublikiTV w pakiecie nie potrzebuje, innej też nie. Netia? Orange? Kto podaje jeszcze sygnał po tej żyłce i kogo polecacie?
najmniejszy, najbardziej lokalny dostawca - najlepszy kontak do osób decyzyjnych i szybki support
@murdoc: @Thunderball Z jednej strony tak, z drugiej strony i tak będzie używał... dużego providera. A u tam wygląda sprawa jakby był problem na końcówce (jakieś wąskie gardło) albo przyłącze do osiedla jest totalnie zapchane :-/
Trudno powiedzieć co lepsze - popytaj sąsiadów czy mają coś innego i jak im działa.
Masz do 600. Poczytaj w umowie jakie masz gwarantowane prędkości. Od razu mówię, że się przerazisz ;) jeżeli masz mniej niż gwarantowane w umowie to możesz składać reklamację
@Thunderball wejdź na internet.gov.pl i sprawdź co masz dostępnego pod adresem. Podobnie jak @murdoc sugerowałobym mniejszego, bardziej lokalnego dostawcę. Play to g---o
@Thunderball u mbie też play po wifi coś źle. Mam do 300 a pokazuje 305 ( ͡°( ͡°͜ʖ( ͡°͜ʖ͡°)ʖ͡°) ͡°) Na twoim miejscu bym sprawdził czy u sąsiada też tak jest bo może wina bloku a nie samej sieci
@Thunderball, na działanie usług mobilnych wpływ ma wiele czynników. Jeśli sytuację tę zgłaszałeś nam już wcześniej, to czy zostało dla Ciebie zarejestrowane zgłoszenie?
po wifi to duża szansa że działa c-----o przez sąsiadów
@MonsieurLaBoule: +1. Jak są cieńkie ściany i sygnały się na siebie nakładają, to jest chujnia. Najlepiej sprawdzać po kablu, jeśli na kablu jest git, to wina leży u Ciebie i operator jedyne co może zrobić, to przełączyć Cię na inny kanał, ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, bo wszyscy mają ustawiony automatyczny wybór kanału, więc sytuacja może się powtórzyć. Pobierz sobie jakikolwiek
operator jedyne co może zrobić, to przełączyć Cię na inny kanał, ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, bo wszyscy mają ustawiony automatyczny wybór kanału, więc sytuacja może się powtórzyć
@DJRuraWydechowa: Jeżeli, jakOP pisze, ma "exUPC/Play", to jeżeli ma jeszcze usługę na starych warunkach z UPC, to w modemach od UPC masz dostęp do konfiguracji na tyle, że możesz sobie kanał sam ustawić. Można też wyłączyć WiFi na modemie od operatora,
@Thunderball: U mnie się nic nie zmieniło po wykupieniu UPC przez Play. Działa tak samo jak działało. Tyle, że ja nie zmieniałem umowy, co strasznie ludziom wciskają. Dalej jestem na starej umowie od UPC i na sprzęcie od UPC.
@kozabonzo: Tych lokalnych dostawców niestety już dawno powykupywali więksi. Moja historia jest np. taka, że zawierałem umowę na Internet z GHNET-em. Właśnie taki mały (no, średni, bo jednak sporą część Krakowa mieli okablowaną) lokalny dostawca. Potem GHNET wykupił Aster, Astera wykupił UPC. Potem UPC wypowiedziało mi umowę na tę usługę, bo starają się gdzie mogą likwidować stare okablowanie po GHNET-cie. Zamówiłem sobie wtedy nową usługę z UPC, już po kablówce.
Można też wyłączyć WiFi na modemie od operatora, kupić jakiś najprostszy AP, wpiąć po kablu do routera i mieć pełną kontrolę nad swoim WiFi.
@raj: Ja tak zrobiłem od razu, bo s--------y z Toya blokują w ogóle dostęp do strony konfiguracyjnej routera, więć powiedziałem im, że chyba ich p------o coś XD Od razu się dowiedziałem, że mam static IP przy okazji tej operacji w cenie, więc już w ogóle fajnie,
@play_polska: a chyba już z 3 razy zgłaszałem. a dzwoniłem z 15. czyli wielokrotnie. aktualnie mam jakąś sesję przez technika odpaloną i włączone logowanie wszystkiego. i czekam na rewizyte. ale dalej jest pyta, i mam już dość. i co z tego, że dostaje rabaty za usługi raz 50, raz 20, a teraz to mam chyba nawet na cały październik włączone full speed czyli 1GBps bo takiego smsa dziś dostałem. Nic
@Thunderball wejdź na internet.gov.pl i sprawdź co masz dostępnego pod adresem.
@kozabonzo: człowieku meeen to jest turbo ciekawa strona. wynika, że mam tu dziwny mix z czego PŚO daje vmax 5000mbps. dobrze wiedzieć - jakby mi ktoś chciał przypadkiem sprzedać światłowód do 8000mpbs ( ͡~ ͜ʖ͡°) (a w sumie to proponowali)
Niby mam 600 mbps po koncentryku a w speedtescie jak dojedzie do 300 to otwieram szampana. W prime time wieczornym mam od 60 do 100 mbps. W ciągu dnia tnie i zrywa. W piątek jak chciałem wysłać do pracy 50 stronicową prezentację to mnie poskładało przy szalonym 6mbps down i 3mbps down. Technik z Play ktory mnie odwiedził twierdzi, że wszystko jest wporząsiu i odklikał zlecenie. Czas na zmiany.
Mam na klatce skrzynkę Polski Otwarty Śwaitłowód czyli podobno kazdy provider. Co polecacie zeby było stabilnie. NIe potrzebuje dużo - 500mbsp do pracy zdalnej, i wieczorem do streamingu disney 4k. Sam net, RepublikiTV w pakiecie nie potrzebuje, innej też nie. Netia? Orange? Kto podaje jeszcze sygnał po tej żyłce i kogo polecacie?
#krakow #internet #play #netia #orange
@murdoc: @Thunderball Z jednej strony tak, z drugiej strony i tak będzie używał... dużego providera. A u tam wygląda sprawa jakby był problem na końcówce (jakieś wąskie gardło) albo przyłącze do osiedla jest totalnie zapchane :-/
Trudno powiedzieć co lepsze - popytaj sąsiadów czy mają coś innego i jak im działa.
źródło: image
PobierzMasz do 600. Poczytaj w umowie jakie masz gwarantowane prędkości. Od razu mówię, że się przerazisz ;) jeżeli masz mniej niż gwarantowane w umowie to możesz składać reklamację
Podobnie jak @murdoc sugerowałobym mniejszego, bardziej lokalnego dostawcę. Play to g---o
Mam do 300 a pokazuje 305 ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
Na twoim miejscu bym sprawdził czy u sąsiada też tak jest bo może wina bloku a nie samej sieci
źródło: temp_file1866083258235448636
Pobierz@MonsieurLaBoule: +1. Jak są cieńkie ściany i sygnały się na siebie nakładają, to jest chujnia.
Najlepiej sprawdzać po kablu, jeśli na kablu jest git, to wina leży u Ciebie i operator jedyne co może zrobić, to przełączyć Cię na inny kanał, ale to i tak rozwiązanie tymczasowe, bo wszyscy mają ustawiony automatyczny wybór kanału, więc sytuacja może się powtórzyć.
Pobierz sobie jakikolwiek
@DJRuraWydechowa: Jeżeli, jakOP pisze, ma "exUPC/Play", to jeżeli ma jeszcze usługę na starych warunkach z UPC, to w modemach od UPC masz dostęp do konfiguracji na tyle, że możesz sobie kanał sam ustawić.
Można też wyłączyć WiFi na modemie od operatora,
Tyle, że ja nie zmieniałem umowy, co strasznie ludziom wciskają. Dalej jestem na starej umowie od UPC i na sprzęcie od UPC.
Moja historia jest np. taka, że zawierałem umowę na Internet z GHNET-em. Właśnie taki mały (no, średni, bo jednak sporą część Krakowa mieli okablowaną) lokalny dostawca. Potem GHNET wykupił Aster, Astera wykupił UPC. Potem UPC wypowiedziało mi umowę na tę usługę, bo starają się gdzie mogą likwidować stare okablowanie po GHNET-cie. Zamówiłem sobie wtedy nową usługę z UPC, już po kablówce.
@raj: Ja tak zrobiłem od razu, bo s--------y z Toya blokują w ogóle dostęp do strony konfiguracyjnej routera, więć powiedziałem im, że chyba ich p------o coś XD
Od razu się dowiedziałem, że mam static IP przy okazji tej operacji w cenie, więc już w ogóle fajnie,
źródło: 20251008_211045
Pobierz@kozabonzo: człowieku meeen to jest turbo ciekawa strona. wynika, że mam tu dziwny mix z czego PŚO daje vmax 5000mbps. dobrze wiedzieć - jakby mi ktoś chciał przypadkiem sprzedać światłowód do 8000mpbs ( ͡~ ͜ʖ ͡°) (a w sumie to proponowali)
POLSKI ŚWIATŁOWÓD OTWARTY
źródło: image
Pobierz