Aktywne Wpisy

Lolenson1888 +676
Orlen Polski Tinder Narodowy im. św. Jana Pawła II
źródło: 84CA792C-ADA3-4C13-82CC-E9E431AC82EA
Pobierz
Amigoyamigo +330
Moja dentystka kupiła całą klatkę od dewelopera. Rozumiecie, całą klatka jest jej, na parterze zrobiła salon dentystyczny i miejsce parkingowe na swojego nowego merola, a 2 pozostałe piętra to apartamenty pod wynajem. Wchodzę na stronę stomatologa, a ona tam oferuje zabiegi z noclegiem xdddddd gdzie ja żyję Boże
#nieruchomosci
#nieruchomosci

Jak nastroje w Waszych korporacjach po tym, jak gruchnęły informacje o tych zwolnieniach w Krakowie oraz całej szopce z Allegro?
U mnie dominuje srogie copium, serio. Mam wrażenie, że jestem jedyną osobą z pełnym pampersem. Ludzie sobie totalnie nie zdają sprawy. Młode wilczki po 25 lat to jeszcze kumam, oni się mogą przebranżowić na wszystko. Ale takich ludzi koło 40-stki, którzy wcale kokosów nie zarabiają to nie rozumiem do końca.
@GomiGomi: ale co lepszego można zrobić niż tyrać dalej?
Ci koło 40 to przepracowali całą hossę IT i jak nie przehulali, to powinni mieć ze 3mln majątku
@Almagest: Jak to wyliczyłeś?
W dyskusjach przy piwie bronili firmy i jej polityki.
Przyszedł gorszy czas na rynku pracy, nagle już firma nie musi robić owocowych dni, imprez integracyjnych czy tego typu rzeczy.
Na pytanie o podwyżki najczęściej pada info, że na benchu jest X osób i więc nie ma mowy o żadnych podwyżkach.
Zrozumienie
Jak masz już klika lat w "korpo" i nadal jesteś słaby merytorycznie to pójdziesz do innego korpo i dalej będziesz słaby, ale hajs będzie płacony. Widzę to po swoich doświadczeniach jak i innych znajomych i w przypadku niektórych do tej pory nie idzie zrozumieć jak takie niemoty znalazły zatrudnienie.
@GomiGomi: ale co mają robić Twoim zdanie? Jojczyć w kuchni? XD u mnie nastroje zajebiste, w stylu "Dobrze że nie jestem w tym kołchozie Allegro"
@slgdfhsdhjfbs chciałbym wiedzieć, ja myślę ostro o odbiciu z białego kołnierzyka, ale nie zdecydowałem jeszcze na co; a ostatni zgasi światło, więc już czuję kosmiczną presję, żeby zacząć coś robić w konkretnym kierunku;
@cyk21 to mam nieco inne obserwacje, bo znajomi na dosyć wysokich stanowiskach po 1,5 roku szukali roboty; cały LI jest zielony i żebropostów o
Tysiące dowodów na to jak AI radzi sobie dobrze w pracy i klepie spory % kodu w firmach - ale oni upierają się, że AI nic nie umie i trzeba kodzić ręcznie
Większość firm wymusza hybrydę - oni mówią, że sa dobry i na pewno będą zdalnie robić. Bo tak, na pewno w allegro jak ktoś miał 15 lat expa w tej firmie
@GomiGomi: no to ja, od jakichś 5 lat właśnie nie schodzę z tej stawki. A do stanu że "nie muszę pracować" mi baaaardzo daleko xd
@GomiGomi: jest kiepsko, ale to przedsmak tego co będzie też w innych zawodach
- finanse lecą nawet mocniej niż IT, a tam pełno juleczek po Europeistyce, które nie miały gdzie się podziać
- budowlanka ma już pierwsze symptomy zwolnienia, jak się rozkręci to też będzie
Pytanie w takim razie, gdzie uciekać, zanim wszędzie zrobi się ciasno, gdy setki tysięcy eks-korposzczurów ruszą na poszukiwania zajęcia nowego;
@GomiGomi: chyba nie ma tutaj dobrej odpowiedzi, kryzys gospodarczy praktycznie nikogo nie oszczędza
dadzą radę jacyś specjaliści od niszowych tematów, ale to też ruletka, który projekt przytną, a który nie, bardziej kwestia farta niż skilli
tzn. wydaje mi się, że zawody medyczne raczej będą dobrze ciągnąć, potrzebujesz zrobić operację to