✨️ Jak stoicyzm może pomóc przegrywom?Ⓘ Czy jakiś #przegryw próbował wprowadzić w swoje życie #stoicyzm? Bo gdy słucham o tej filozofii życia to idealnie pasowałaby dla przegrywów i w sumie polega na akceptowaniu rzeczywistości i grania kartami które masz aktualnie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale wprowadzenie stoicyzmu w przegrywowym życiu polegałoby po prostu np. na akceptacji tego czego nie możemy zmienić, praktykowanie wdzięczności, wyciąganie wniosków z niepowodzeń zamiast użalania się, minimalizm i prostota, medytacja czy koncentracja na wewnętrznej sile.
@mirko_anonim: jest już coś takiego, whitepill. myśle ze to naturalny kolejny przystanek u każdego kto już przeszedł bluepill, redpill i zgłębił blackpill.
@mirko_anonim Ostatecznie całe to filozofowanie o stoicyzmie to po prostu naukowo opakowany cope. Na serio wmawiać sobie, że liczy się wewnętrzna siła i kontrola nad emocjami gdy reguła atrakcyjności zawsze, ewolucyjnie i podświadomie bije na głowę regułę wysiłku? Możesz grindować całe życie nad charakterem, kompetencjami czy "wewnętrzną siłą" ale i tak przegrywasz z facetem, który ma przywilej piękna w genach i spędza czas na kanapie. To jest rozdźwięk między tym, co
@Quashtan: Jeśli jestes truekelem, to nic nie zmieni Twojej pozycji w hierarchii, obojętnie czy się bedziesz blackpillowo nakręcał i masturbował w internecie, czy to po stoicku zaakceptujesz i pójdziesz dalej. Cope to wypieranie nieprzyjemnej prawdy ("nie jest tak źle") albo oszukiwanie samego siebie ("jest źle, ale jak pogrinduję, to mam jeszcze na coś szansę"), a tutaj mamy z tego co rozumiem po prostu akceptację i skupienie się na rzeczach, na
@schweizer: Absolutnie masz rację, że w teorii akceptacja stoicyzmu wydaje się tożsama z blackpillowymi wnioskami i pozwala iść dalej. Problem leży w mechanice i praktyce. Dla przegrywa, akceptacja to jest koniec procesu intelektualizacji - "Mam c-----e geny, hierarchia mnie odrzuca, reguła atrakcyjności działa i przyjmuję to do wiadomości i nie marnuję energii na walkę." To jest czysty, chłodny fakt. Natomiast stoicyzm bierze ten fakt i dokłada do niego całą filozoficzną
optymistyczny-wizjoner-97: lol, a osoba którą nie zaliczasz do przegrywów nie może praktykować stoicyzmu? Jak w takim razie, wg Ciebie, funkcjonują nie-przegrywi?
energiczny-wyznawca-0: @Quashtan: ale przecież życie polega na oszukiwaniu się, czyż nie? Przecież blackpill prowadzi tylko do depresji i samodestrukcji. Wskaż mi blackpillowca na tagu który zaakceptował rzeczywistość.. codziennie są te same odkrycia na tagu i wymyślanie koła na nowo że jakaś kobieta woli chada i tak codziennie, przez cały rok. Te same osoby, te same odkrycia codziennie. Gdyby ktoś faktycznie zaakceptował blackpill to jednocześnie by to porzucił bo skoro
@mirko_anonim Zgodzę się że, w większości przypadków to realnie to tylko przemalowanie z niebieskiego, czerwonego na czarny kolor bez chęci głębszego zrozumienia jak działa świat. Masz mechanizmy, które selekcjonują ludzi - to jest fakt. Masz przywileje, reguły itd. więc co zostaje: poddać się, zaakceptować, zbudować inaczej swoje poczucie własnej wartości, strzelić samobója, zaprzeczyć faktom i walczyć jak redpille albo bluepille? Akceptujesz i rezygnujesz ale wciąż gdzieś w środku chcesz dalej wygrać
@mirko_anonim: "moze i foidy mnie nie chca, kazdy traktuje z gory, ale dzieki oszukiwaniu siebie nie zmienie nic" ps: obczaj sobie kto spopularyzowal ten stoicyzm, bo przegrywa on nie przypominal, bierzesz po same kule urojenia jakiegos oskiego co byl cesarzem
@mirko_anonim: nie wierzę w to, aby jakikolwiek przegryw przyjął na klatę swoją rzeczywistość i "grał takimi kartami, jakie dostał od losu" zamiast użalać się nad sobą i zrzucać winę za swoje życiowe porażki na wszystko i na wszystkich wokoło ( ͡°͜ʖ͡°)
@bnuuy: foidy xD przegryw to stan umysłu. Widać oni nie mają w życiu większych problemów niż "baby wolo czady zamiast mnie" i przegrali wyścig o dupę bo z niego zrezygnowali zanim w ogóle wystartowali i to jest jedyny ich sens życia. Z resztą co ja tutaj robię? Tag poświęcony filozofii a zamiast wartościowych treści to płacz inceli, bo nie mogą zamoczyć.
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Czy jakiś #przegryw próbował wprowadzić w swoje życie #stoicyzm? Bo gdy słucham o tej filozofii życia to idealnie pasowałaby dla przegrywów i w sumie polega na akceptowaniu rzeczywistości i grania kartami które masz aktualnie. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale wprowadzenie stoicyzmu w przegrywowym życiu polegałoby po prostu np. na akceptacji tego czego nie możemy zmienić, praktykowanie wdzięczności, wyciąganie wniosków z niepowodzeń zamiast użalania się, minimalizm i prostota, medytacja czy koncentracja na wewnętrznej sile.
#filozofia #niebieskiepaski #blackpill #redpill #przegrywpo30tce #depresja #samotnosc
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
🫶 Twoje wsparcie = dalszy rozwój projektu. Wspomóż projekt
źródło: twarz stoika
PobierzNatomiast stoicyzm bierze ten fakt i dokłada do niego całą filozoficzną
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: mkarweta
Przecież blackpill prowadzi tylko do depresji i samodestrukcji. Wskaż mi blackpillowca na tagu który zaakceptował rzeczywistość.. codziennie są te same odkrycia na tagu i wymyślanie koła na nowo że jakaś kobieta woli chada i tak codziennie, przez cały rok. Te same osoby, te same odkrycia codziennie. Gdyby ktoś faktycznie zaakceptował blackpill to jednocześnie by to porzucił bo skoro
Akceptujesz i rezygnujesz ale wciąż gdzieś w środku chcesz dalej wygrać
ps: obczaj sobie kto spopularyzowal ten stoicyzm, bo przegrywa on nie przypominal, bierzesz po same kule urojenia jakiegos oskiego co byl cesarzem
@mirko_anonim: Akceptowanie tego, co złe, nie może być ok.
prawdy nie oszukasz, filozofie