Wpis z mikrobloga

@NowyStaryMirek: opinia popularna i ja, jako człowiek nie mający zamiaru umierać za kawałek ziemi, jak najbardziej popieram.
Ale już gdybym był politykiem, reprezentującym miliony ludzi, mającym za zadanie ich ochronę - tu już wchodzi zimna kalkulacja. I wtedy prawdopodobnie sam bym wzywał ludzi pod b--ń, jeśli walki nie da się uniknąć.
  • Odpowiedz
  • 10
@niegwynebleid a nie powinno być tak że obrona swojego kraju powinna wynikać z twojej woli i patriotyzmu. Jeśli ktoś nie chce niech się go nie zmusza. Nie wiem, trudny temat ale nie podoba mi się, że ktoś może decydować o czyimś życiu.
  • Odpowiedz
Życie jest jedno i nikt nie powinien mieć prawa nim decydować oprócz właściciela.

@NowyStaryMirek: urok wojny polega na tym, że możesz swoje prawa i decyzje wsadzić w dupę jak okupant zechce odstrzelić ciebie i twoją rodzinę
  • Odpowiedz
  • 0
@Cadfael @niegwynebleid @SoluszkiPalone tak ja was rozumiem, mamy swój kraj itd itp ale czy na poziomie zero, nie wiem jak to inaczej nazwać, mamy cokolwiek co jest ważniejsze od życia? Czy to że się urodziłeś w danym kraju do czegoś powinno cię zobowiązywać jako człowieka? Czy powinny istnieć kraje? Jak człowiek twoim domem jest planeta Ziemia. A nie konkretny jej kawałek. W teorii. Ja was przepraszam, może to być
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: och ja się z tobą zgadzam. Ja mam gdzieś idee narodu i inne patriotyzmy.
Mamy siebie, rodzinę, społeczeństwo. Fajnie żyć wśród ludzi o podobnej kulturze, w której się wychowało, no i dużo przyjemniej płaci się podatki jako dodatek do wspólnej kasy a nie haracz.
Ale jak zginę to nie będę żyć i bardzo mi wtedy będzie smutno.
Mam u siebie moralne wahadełko, w którym nie przeszkadza mi płacenie podatków
  • Odpowiedz
  • 0
@NowyStaryMirek to jest tak zwane prawo silniejszego. Silniejszy ma prawo zabrać zasoby słabszemu. Ma też prawo zmusić słabszych, żeby w jego imieniu poszli naparzać słabszego.

Instytucje, które zbudowaliśmy jako cywilizacja mają sens tylko tak długo jak nikomu nie opłaca się sprawdzać czy aby nie jest silniejszy
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek: Ale wiesz o tym, że utopia nigdy nie powstanie. Człowiek jest gatunkiem agresywnym i ekspansywnym. Wojna i walka jest wpisana i w nas i w całą cywilizację. Ja też bym nie chciał zginąć na wojnie, ale to że czegoś nie chcemy nie spraw,i że tak sie nie stanie.
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek w mojej opinii obronność danego państwa powinna być zależna właśnie od państwa a nie od ludności cywilnej. Nie po to płacimy podatki, żeby na koniec dnia wykrwawić się w okopie, czy w leju po b----e. Patriotyzm nie ma tutaj nic do rzeczy. Świetnym obrazkiem tego, czym kończy się miłość do ojczyzny jest Powstanie Warszawskie - stos trupów i zrównane z ziemią miasto.
  • Odpowiedz
Życie jest jedno i nikt nie powinien mieć prawa nim decydować oprócz właściciela.

@NowyStaryMirek: Brzmisz jakbyś miał 13 lat i naczytał się deklaracji praw człowieka. Żeby te twoje życie tak wyglądało, to inni muszą być w wojsku, abyś ty żył w tej swojej utopii.
  • Odpowiedz
@NowyStaryMirek
Wolność i dobrobyt nie jest dany raz na zawsze.

Do tej pory korzystałeś z tego co zapewnili ci przodkowie.. Teraz czas abyś ty sie wykazał.

To jest właśnie pokłosie słabego wykształcenia. Gdybyś wziął kiedys jakaś książkie do histori, to miał bys pojęcie ze pojedyncze ludzkie życie nigdy nic nie znaczy o ile nie jest w małym kręgu elity danego kraju czy narodu - a to tez nie zawsze zapewnia bezpieczeństwo.
  • Odpowiedz