Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z kredytem i zmianami na rynku pracy?
Potrzebuję porady i pomocy w sprawie #nieruchomosci

Od dwóch lat mam mieszkanie w #krakow na spory kredyt. Niestety nie mogłem skorzystać z BK2% za to załapałem się na wysokie ceny. Nieważne.

Dzisiaj przebrała się miara. Zaczynają się masowe zwolnienia w #heineken. Póki co mnie nie dotkną, bo pracuję w IT. Natomiast to jest kwestia czasu. Ktoś powie - nie to korpo, to inne. Otóż nie tym razem, bo firmy z Krakowa uciekają. #shell zatrudniający 5000 ludzi ma się do 2027 zawinąć całkowicie. Zwalniają #ubs, #pepsi, #aldi, #hsbc i wiele innych. O kontraktorniach nie wspominam. Naiwnie liczyłem, że ten dalszy outsourcing potrwa kilka lat dłużej. Chociaż samo zjawisko nie zaskakuje.

Mam żonę i syna kilkumiesięcznego. Żona pracuje w bankowości, więc jej losy również są znane w perspektywie kilku lat.

Do sedna: Już nie daję rady. Świadomość, że po zwolnieniu ten kredyt będzie nas dusił na niskich pensjach (będziemy łapać cokolwiek) albo będę syna wychowywał zdalnie pracując w Norwegii/Holandii wykańcza. Chcę uczestniczyć w jego wychowaniu, życiu.

Pozostają mi dwie opcje - zaciskać zęby spłacać kredyt licząc, że topór spadnie późno a ja zdążę się przebranżowić albo wyprowadzić się do teściów. Żyjemy dobrze, tyle że to stary dom na Podkarpaciu i wymaga remontu. Po sprzedaży mieszkania będę miał kredyt z głowy i kasę na remont + spora poduszkę. Zostając w Krakowie jadę na ostrzu żyletki. Wyjebią nas to jesteśmy już niewolnikami kredytu w mieście bez perspektyw. Wioska, o której mówię perspektyw nie miała już 20 lat temu. Najbliższe miasto to powiatowe 30 tys. odległe o 8km. Możemy oboje pracować do momentu zwolenia zdalnie. Plan z wyjazdem zakłada po kilku latach wyprowadzkę w rejony, gdzie praca będzie po pierwszym szoku pooutaourcingowym i raczej wynajem. Chcemy żeby syn chodził do szkoły, gdzie w klasie jest więcej dzieci niż 3 w klasie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Doradźcie, co robić i dlaczego.

• Kraków 52.2% (70)
  • Wioska w Polsce B 40.3% (54)
  • Inne (dlaczego?) 7.5% (10)

Oddanych głosów: 134

• 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Sam się zastanów gdzie syn wolałby mieszkać: na wsi gdzie psy dupami szczekają a deszcz zawraca czy w Krakowie czy Warszawie. Dla mnie wybór jest prosty.
  • Odpowiedz
3500 kredytu xD Kupiłeś mieszkanie w bardzo dobrej cenie a kredyt masz relatywnie śmieszny. Przypominam, że minimalna teraz to chyba z 5k (brutto). Nie panikuj. Ogólnie myślę, że w sytuacji o której mówisz może być sporo osób, ale raczej kiedy mają rate 8-10k a niektórzy pewnie do tego jeszcze na samochód.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: to co mentalnie odjaniepawla się w Polsce B woła o pomstę do nieba. Radykalizacja, frustracja, marazm.
Kraków wybierz dla zdrowia i dla syna który w Krakowie ma perspektywy.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Zostań w Krakowie, ale musisz chłopie się ogarnąć.
Były tłuste lata w IT, wraz z żoną powinniście mieć coś odłożone na czarną godzinę, a nie że przychodza zwolnienia i panikujesz.
Przyjdą lata chude prędzej czy później. To jest dopiero początek.

Naucz się oszczędzać. Przeczytaj finansową fortecę na początek, bo jest dobra dla analfabetów ekonomicznych. Przestańcie wydawać na głupoty i luksusowe rzeczy i będzie wporzo.
3.5k kredytu to jest żart, a nie
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @Fin_de_partie: >W dużym mieście, nawet pogrążonym w kryzysie, zawsze będziesz miał lepsze perspektywy i więcej możliwości niż w umieralni na końcu świata. W czasach 20 procentowego bezrobocia w Polsce za pracą też się jeździło do metropolii. Tam gdzie są ludzie, tam też są potrzeby do zaspokojenia, a to wymaga pracy, którą ktoś musi wykonać. Być może będziesz musiał zmienić pracę, branże i życie, ale w dalszym ciągu Kraków
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @NitrousOxide: >możesz próbować uderzać do Paribasa, jeśli oferty pracy Ci odpowiadają i są zgodne z Twoim kierunkiem. Niedawno zawijali się na szybko z Indii, więc jest szansa, przynajmniej teoretycznie na chwilę stabilizacji. 20k brutto spokojnie można wyciągnąć, i to nie za jakieś super seniorskie stanowisko, i nie w IT.

Niemniej, prawda jest taka, że rynek korpo się j---e. Niestety po kilku tłustych latach, możemy mieć teraz kilka chudych,
  • Odpowiedz