Wpis z mikrobloga

✨️ Jak poradzić sobie z kredytem i zmianami na rynku pracy?
Potrzebuję porady i pomocy w sprawie #nieruchomosci

Od dwóch lat mam mieszkanie w #krakow na spory kredyt. Niestety nie mogłem skorzystać z BK2% za to załapałem się na wysokie ceny. Nieważne.

Dzisiaj przebrała się miara. Zaczynają się masowe zwolnienia w #heineken. Póki co mnie nie dotkną, bo pracuję w IT. Natomiast to jest kwestia czasu. Ktoś powie - nie to korpo, to inne. Otóż nie tym razem, bo firmy z Krakowa uciekają. #shell zatrudniający 5000 ludzi ma się do 2027 zawinąć całkowicie. Zwalniają #ubs, #pepsi, #aldi, #hsbc i wiele innych. O kontraktorniach nie wspominam. Naiwnie liczyłem, że ten dalszy outsourcing potrwa kilka lat dłużej. Chociaż samo zjawisko nie zaskakuje.

Mam żonę i syna kilkumiesięcznego. Żona pracuje w bankowości, więc jej losy również są znane w perspektywie kilku lat.

Do sedna: Już nie daję rady. Świadomość, że po zwolnieniu ten kredyt będzie nas dusił na niskich pensjach (będziemy łapać cokolwiek) albo będę syna wychowywał zdalnie pracując w Norwegii/Holandii wykańcza. Chcę uczestniczyć w jego wychowaniu, życiu.

Pozostają mi dwie opcje - zaciskać zęby spłacać kredyt licząc, że topór spadnie późno a ja zdążę się przebranżowić albo wyprowadzić się do teściów. Żyjemy dobrze, tyle że to stary dom na Podkarpaciu i wymaga remontu. Po sprzedaży mieszkania będę miał kredyt z głowy i kasę na remont + spora poduszkę. Zostając w Krakowie jadę na ostrzu żyletki. Wyjebią nas to jesteśmy już niewolnikami kredytu w mieście bez perspektyw. Wioska, o której mówię perspektyw nie miała już 20 lat temu. Najbliższe miasto to powiatowe 30 tys. odległe o 8km. Możemy oboje pracować do momentu zwolenia zdalnie. Plan z wyjazdem zakłada po kilku latach wyprowadzkę w rejony, gdzie praca będzie po pierwszym szoku pooutaourcingowym i raczej wynajem. Chcemy żeby syn chodził do szkoły, gdzie w klasie jest więcej dzieci niż 3 w klasie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim

👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt

Doradźcie, co robić i dlaczego.

• Kraków 51.9% (69)
  • Wioska w Polsce B 40.6% (54)
  • Inne (dlaczego?) 7.5% (10)

Oddanych głosów: 133

• 64
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @pianinka: dziękuję za odpowiedź; chciałbym uniknąć zniszczenia życia dziecku; bezrobotni rodzice z kredytem w dużym mieście to będzie fajne środowisku do rozwoju? Szanuję Twoje zdanie, ale nie będzie się, gdzie tutaj rozwijać, bo to ucieczka korpo z Krakowa bez precedensu, jeśli chodzi o skalę. Chyba, że mnie baitujesz z tym rozwojem i zakupem mieszkań; po co mieszkanie w mieście, gdzie ubyło 30% studentów i ubywa pracowników? Pomysł z
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @Mathas: dziękuję za odpowiedź! Dobro dziecka to główny argument za zostaniem i niemal jedyny. Więcej dzieci, szkoły, lekarze, place zabaw, infrastruktura, kluby sportowe. Tylko boję się, że bez roboty i tak nie będzie mnie stać żeby wysłać go na zajęcia. Poza tym, że w mieście z takim bezrobociem zrobi się patologia. Pamiętam, jak w Krakowie potrafili ukraść komuś buty z nóg w tramwaju w 2001. A teraz mamy
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @cartman_troll: raz jeszcze dziękuję za odpowiedź; 5-6k nie wziąłbym, moim kryterium było mieszczenie się w jednej pensji minimalnej netto; w przyszłym roku może uda się refinansować, ale poniżej 3k nie zejdziemy - zależy to też od decyzji NBP dalszych i oferty banków;

Obecnie mamy pracę oboje, ale nie mamy zbyt wiele fachowych umiejętności, więc może się zdarzyć, że będziemy faktycznie aplikować gdziekolwiek, jak już wylecimy. A zapowiada się
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @crookedman:, @_torpeda_: dziękuję Wam za odpowiedzi;

3500 złotych to nie jest może majątek, ale nadal spora kwota. Z tym wzrostem pensji to jest trochę przeszłość, minimalna wzrasta o jakieś 90 złotych netto w 2026. Więcej osób dostaje teraz zwolnienia niż awanse, więc wolę ostrożnie gospodarować kasą. Spadek stóp trochę ulży + zamierzam agresywnie nadpłacać póki mamy oboje pracę.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-mireczek-22: @trevoz:

Dziękuję za odpowiedź!

Nie każdy w IT to programista 30k, plus nie była to moja pierwotna branża. To akurat ma swoje plusy, bo znam życie poza
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
odpowiedzialny-mireczek-22: @Misieq84:

Dziękuję za odpowiedź.

W sumie to ostatni raz poza dużym miastem wojewódzkim mieszkałem z 15 lat temu. Mogę nie mieć do końca wyobrażenia o mentalu. To co ja widzę to ogromny progres prowincji w porównaniu do Krakowa, który popada w infrastrukturalną zapaść
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Wzrost średniej pensji w 2024 roku wyniósł 9,5%, w 2025 roku według szacunków ma to być 8-9%. Ile wy zarabiacie? Bo brzmisz jakby to była 2x minimalna, a dwóch specjalistów powinno zarabiać co najmniej 4x 3500 zł na rękę. 3500 zł to nie jest dzisiaj duża rata, chyba że dla dwóch nisko wykwalifikowanych pracowników zarabiających w okolicach minimalnej i bez perspektyw. W ogóle co Ty opowiadasz o jakichś 100
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: skąd info o likwidacji biura Shell w Krakowie? Dostałem od nich oferte w piątek przez Sii za 1500 dniówki.
Mam podobną sytuację, dziewczyna w finansach, dziecka brak. Na moje to ty po prostu mało zarabiasz- jeżeli pracujesz w IT to na prawdę trzeba nie ogarniać żeby zarabiac mniej niz dyche w Krk. A żona ile zarabia? Majac 5 lata doświadczenia w finansach w Krakowie mozna spokojnie 10k brutto na
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @crookedman: te warunki finansowe, o których piszesz naturalnie teraz spełniamy z nawiązką; myślę bardziej o perspektywie kilku lat, w końcu to wieloletnie zobowiązanie;

Mówię o 100k pracowników, bo sektor korporacyjny w Krakowie zatrudnia ~108k osób. Raczej nie uświadczysz tutaj “polskich” korporacji, tych jest niewiele i swoje centrale mają głównie w Warszawie i Poznaniu.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
cierpliwy-filozof-52: @wetorek2: dziękuję za odpowiedź

O shellu info z Goworka + znajomych ze środka.

Pewnie masz rację, gdybym dużo zarabiał to bym się nie martwił. Kwotę, o której mówisz przekraczam znacznie, ale do Twoich zarobków mi daleko. U żony gorzej. Nadpłacam, ile tylko mogę, ale przez lata musiałem pokryć pewne zobowiązania, na które nie miałem wpływu. Dodatkowo oboje nie jesteśmy dobrzy w autoprezentacji i negocjacjach, więc pewnie jesteśmy niedoszacowani w porównaniu
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
cierpliwy-filozof-52: @Chittat: dziękuję za odpowiedź;

Wiesz Heineken w maju ogłaszał zatrudnienie 400 osób. A teraz leci 500-700 i to dopiero start.

Krótko pracujesz w korporacji, jeśli takie marketingowe autopromocyjne ruchy to jest dla Ciebie prognostyk na przyszłość. Kiedyś pracowałem w korpo, które 1 lutego zatrudniło 23 osoby, a w połowie miesiąca zaczęło przenosić procesy, co zaafektowało również nowych. Chaos i decyzje ad hoc. Chce się mylić, ale za 5 lat nie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: No ale zakladam, ze info o tym, ze Shell znika z Krakowa masz z jakis insider informacji bo jak sprawdzilem to oni umowe nawet na 10 lat podpisali i jak sie podpytywałem osob znajomych co tam pracuja to do 2027 maja tam skonczyc wlasnie remont nowych biur :)
I to, ze zatrudniaja 400 a potem leci 500 to normalna kwestia przenoszenia czesci procesow tu i tam.
  • Odpowiedz
Moja rada na teraz - to zamiast szerzyć scenariusz atomowy i wracać na wieś nie wiem do czego to bierz się do nauki. Dobrzy fachowcy nie narzekają
  • Odpowiedz