Aktywne Wpisy

Medokin99 +415
#motoryzacja #honda
Nawiązując do wpisu
https://wykop.pl/wpis/83961361/motoryzacja-honda-jezeli-mysleliscie-ze-ostatnio-m
Chciałem
Nawiązując do wpisu
https://wykop.pl/wpis/83961361/motoryzacja-honda-jezeli-mysleliscie-ze-ostatnio-m
Chciałem
źródło: IMG_8742
Pobierz
okoboji +11
witam mam takie przejście między pokojami ale nie podoba mi się.
Będę wdzięczny za jakieś pomysły jak to zmniejszyć żeby były klasyczne drzwi 90.
Drewno całe wylatuje bo wygląda jak po babci a chcemy zrobić w klimacie ikea/agata meble pozdrawiam
#budujzwykopem #remontujzwykopem #architektura
Będę wdzięczny za jakieś pomysły jak to zmniejszyć żeby były klasyczne drzwi 90.
Drewno całe wylatuje bo wygląda jak po babci a chcemy zrobić w klimacie ikea/agata meble pozdrawiam
#budujzwykopem #remontujzwykopem #architektura
źródło: Zrzut ekranu 2025-11-21 o 16.29.42
Pobierz

Potrzebuję porady i pomocy w sprawie #nieruchomosci
Od dwóch lat mam mieszkanie w #krakow na spory kredyt. Niestety nie mogłem skorzystać z BK2% za to załapałem się na wysokie ceny. Nieważne.
Dzisiaj przebrała się miara. Zaczynają się masowe zwolnienia w #heineken. Póki co mnie nie dotkną, bo pracuję w IT. Natomiast to jest kwestia czasu. Ktoś powie - nie to korpo, to inne. Otóż nie tym razem, bo firmy z Krakowa uciekają. #shell zatrudniający 5000 ludzi ma się do 2027 zawinąć całkowicie. Zwalniają #ubs, #pepsi, #aldi, #hsbc i wiele innych. O kontraktorniach nie wspominam. Naiwnie liczyłem, że ten dalszy outsourcing potrwa kilka lat dłużej. Chociaż samo zjawisko nie zaskakuje.
Mam żonę i syna kilkumiesięcznego. Żona pracuje w bankowości, więc jej losy również są znane w perspektywie kilku lat.
Do sedna: Już nie daję rady. Świadomość, że po zwolnieniu ten kredyt będzie nas dusił na niskich pensjach (będziemy łapać cokolwiek) albo będę syna wychowywał zdalnie pracując w Norwegii/Holandii wykańcza. Chcę uczestniczyć w jego wychowaniu, życiu.
Pozostają mi dwie opcje - zaciskać zęby spłacać kredyt licząc, że topór spadnie późno a ja zdążę się przebranżowić albo wyprowadzić się do teściów. Żyjemy dobrze, tyle że to stary dom na Podkarpaciu i wymaga remontu. Po sprzedaży mieszkania będę miał kredyt z głowy i kasę na remont + spora poduszkę. Zostając w Krakowie jadę na ostrzu żyletki. Wyjebią nas to jesteśmy już niewolnikami kredytu w mieście bez perspektyw. Wioska, o której mówię perspektyw nie miała już 20 lat temu. Najbliższe miasto to powiatowe 30 tys. odległe o 8km. Możemy oboje pracować do momentu zwolenia zdalnie. Plan z wyjazdem zakłada po kilku latach wyprowadzkę w rejony, gdzie praca będzie po pierwszym szoku pooutaourcingowym i raczej wynajem. Chcemy żeby syn chodził do szkoły, gdzie w klasie jest więcej dzieci niż 3 w klasie.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
👉 Z Twoją pomocą możemy działać dalej! Wspomóż projekt
Doradźcie, co robić i dlaczego.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: digitallord
Obecnie mamy pracę oboje, ale nie mamy zbyt wiele fachowych umiejętności, więc może się zdarzyć, że będziemy faktycznie aplikować gdziekolwiek, jak już wylecimy. A zapowiada się
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
3500 złotych to nie jest może majątek, ale nadal spora kwota. Z tym wzrostem pensji to jest trochę przeszłość, minimalna wzrasta o jakieś 90 złotych netto w 2026. Więcej osób dostaje teraz zwolnienia niż awanse, więc wolę ostrożnie gospodarować kasą. Spadek stóp trochę ulży + zamierzam agresywnie nadpłacać póki mamy oboje pracę.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
Dziękuję za odpowiedź!
Nie każdy w IT to programista 30k, plus nie była to moja pierwotna branża. To akurat ma swoje plusy, bo znam życie poza
Dziękuję za odpowiedź.
W sumie to ostatni raz poza dużym miastem wojewódzkim mieszkałem z 15 lat temu. Mogę nie mieć do końca wyobrażenia o mentalu. To co ja widzę to ogromny progres prowincji w porównaniu do Krakowa, który popada w infrastrukturalną zapaść
Mam podobną sytuację, dziewczyna w finansach, dziecka brak. Na moje to ty po prostu mało zarabiasz- jeżeli pracujesz w IT to na prawdę trzeba nie ogarniać żeby zarabiac mniej niz dyche w Krk. A żona ile zarabia? Majac 5 lata doświadczenia w finansach w Krakowie mozna spokojnie 10k brutto na
Mówię o 100k pracowników, bo sektor korporacyjny w Krakowie zatrudnia ~108k osób. Raczej nie uświadczysz tutaj “polskich” korporacji, tych jest niewiele i swoje centrale mają głównie w Warszawie i Poznaniu.
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: mkarweta
O shellu info z Goworka + znajomych ze środka.
Pewnie masz rację, gdybym dużo zarabiał to bym się nie martwił. Kwotę, o której mówisz przekraczam znacznie, ale do Twoich zarobków mi daleko. U żony gorzej. Nadpłacam, ile tylko mogę, ale przez lata musiałem pokryć pewne zobowiązania, na które nie miałem wpływu. Dodatkowo oboje nie jesteśmy dobrzy w autoprezentacji i negocjacjach, więc pewnie jesteśmy niedoszacowani w porównaniu
Wiesz Heineken w maju ogłaszał zatrudnienie 400 osób. A teraz leci 500-700 i to dopiero start.
Krótko pracujesz w korporacji, jeśli takie marketingowe autopromocyjne ruchy to jest dla Ciebie prognostyk na przyszłość. Kiedyś pracowałem w korpo, które 1 lutego zatrudniło 23 osoby, a w połowie miesiąca zaczęło przenosić procesy, co zaafektowało również nowych. Chaos i decyzje ad hoc. Chce się mylić, ale za 5 lat nie
I to, ze zatrudniaja 400 a potem leci 500 to normalna kwestia przenoszenia czesci procesow tu i tam.
https://investmap.pl/shell-redukuje-zatrudnienie-w-krakowie-nawet-800-etatow-zagrozonych.a314722
A to jest tylko już trwający temat. Za 5 lat nie będzie