Wpis z mikrobloga

@Gjbgghbhhjj: Jak to w końcu jest...?

Google AI:
Burj Khalifa jest podłączony do miejskiej sieci kanalizacyjnej Dubaju. Informacje o tym, że ścieki są wywożone szambowozami, są nieprawdziwe i dotyczyły przeszłości, gdy infrastruktura w Dubaju nie była w pełni rozbudowana, lub są wynikiem nieporozumień związanych z awariami systemu lub działaniami marketingowymi, jak sugeruje Facebook. Dubaj stale modernizuje swoją infrastrukturę, a nowoczesne rozwiązania obejmują m.in. system kanalizacji tunelowej.
  • Odpowiedz
Panu miliarderowi jest smutno,że chcecie ogromnych mieszkań po 25m2!

@Janusz_herbu_sKoryBut_Wisnioweczka: Jego kurniki, które zbudował jako hotel, a sprzedawał jako lokale inwestycyjne po 25 tys. zł za metr, nie miały 25m2 - miały po 18m2 ( ͡º ͜ʖ͡º) Polecam bardzo śledzić jego spór z Warszawą - nawet jeśli sprawa doprowadzi do jego wyjazdu z kraju, było warto. Niech jedzie, na jego miejsce mamy 1000 innych patodeweloperów.
  • Odpowiedz
@kuchenekgazowy ty wiesz ile to jest 15m2?
Widziałeś kiedyś mieszkanie np. 26m2? W tym jedna osoba ma ciasno. Jednoosobowe łóżko do spania ma około 2m2
Prysznic musi mieć 1m2 żebyś był w stanie się w nim obracać. Kuchnia? Kibel? Jakaś szafa? Meble kuchenne? Wszystko zajmuje powierzchnię
  • Odpowiedz
@darandol: wiem ile to 15m2, tyle ma wygodny pokój hotelowy, na start w życiu idealnie.

Zresztą będąc studentem przez rok wynajmowałem pokój 6m2, do tego dzielona z obcymi kuchnia i łazienka. Gdybym mógł zamiast wynajmować mikro pokój, spłacać ratę mikro mieszkania, byłbym bardzo szczęśliwy. Zresztą gdy wynajmowałem większe pokoje, również wolałbym małe, ale własne mieszkanie.

Podobnie się sprawa ma przy pracy w delegacjach, wolałbym mieć coś swojego, niż wynajmować
  • Odpowiedz
@kuchenekgazowy pokój hotelowy to co innego niż mieszkanie. To POKÓJ. Masz w nim co najwyżej łazienkę. A gdzie kuchnia?

Poza tym do hotelu nie jedziesz z całym swoim dobytkiem. Wszystkimi ubraniami, zastawą, elektroniką, sprzętem sportowym. Co innego potrzebujesz w hotelu a co innego w domu.

Wynajmowanie pokoju w czasach studenckich to norma. ALE miałeś dostęp do kuchni, do łazienki, do przedpokoju. Mimo że dzieliłeś powierzchnię z innymi to była ona większa
  • Odpowiedz
@darandol: rozmawiamy o czymś zupełnie innym. Ja twierdzę, że potrzebne są małe mieszkania na start, albo jako drugie mieszkanie w rodzinie, Ty ciągle mówisz o dużym docelowym mieszkaniu w którym możesz trzymać różne graty. Osobiście do czasów założenia rodziny nie potrzebowałem świetnie wyposażonej kuchni, nie potrzebowałem wielkich metraży. Zamiast tego wolałbym coś własnego, w dobrej lokalizacji, na co byłoby mnie stać.

Druga sprawa do próg wejścia w posiadanie mieszkania. Dużo
  • Odpowiedz
@kuchenekgazowy Nie rozmawiamy o czymś innym. Małe mieszkania na start są i mają 25 m2 mała łazienka 2,5x2.5 gdzie ledwo wstawisz toaletę pralke i prysznic ma ponad 6 m2, potrzebujesz miejsca na szafę, na łóżko, na kuchenkę na meble kuchenne i nagle nie masz jak się obrócić.

Ja mieszkałem w 27 m2. Mieszkałem sam i było ok. Ale zabrałbyś mi 12 m2 i nie byłbym w stanie się ruszyć.

25m2 to
  • Odpowiedz
@Ranmus: Typ załatwił sobie nazwanie ulicy prowadzącej do jego pałacu nad zegrzem "aleja wojciechowskiego". To sporo mówi z jakim ego mamy tu do czynienia xD
  • Odpowiedz
@kuchenekgazowy: załóżmy , że budujemy malutkie 15 metrowe mieszkanka na start, które byłby młody człowiek w stanie szybciej kupić i spłacić a wraz ze wzrostem wypłaty zamienić na większe. Tylko wtedy tego malutkiego mieszkania zapewne nie opłacałoby się sprzedawać, więc było by wynajmowane kolejnym studentom. Czyli oni też żyliby na wynajmowanym. Teraz jest dokładnie tak samo. Budowane są klitki po 18-20 metrów, których jest już teraz masa na rynku nieruchomości.
  • Odpowiedz