Wpis z mikrobloga

✨️ Czy warto inwestować w obliczu możliwego konfliktu?
Mirki którzy macie dużą poduszkę finansową (ponad 6 miesięczną pensję) i inwestujecie w różne instrumenty, takie jak ppk, ike itd. Czy bierzecie pod uwagę, że w razie mobilizacji prawdopodobnie już nigdy nie zobaczycie tych pieniędzy? Mieszkając w europie, na kontynencie, który doświadczył dwóch wojen światowych, a dodatkowo w każdym stuleciu przypada jeden duży konflikt, czy warto oszczędzać na emeryturę? Ostatni duży konflikt zakończył się u nas około 1945 roku, czyli 80 lat temu. Zbliżając się do 100 lat, możemy również zbliżać się do okresu, w którym wybuchnie kolejny duży konflikt. Nie wspominając o tym, że może nas znowu dopaść super inflacja tak jak to było choćby około 30 lat temu. Czy nie byłoby bezpieczniej zostać tylko i wyłącznie z jednym źródłem inwestowania jak ppk a resztę sobie odpuścić i cieszyć się życiem wydając pieniądze na konsumpcje jak samochody, wycieczki, telefony itd?

Źródło na poparcie tego, że w europie co 100 lat wybucha conajmniej jeden większy konflikt
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_conflicts_in_Europe

Źródło na poparcie inflacji w Polsce
https://pl.wikipedia.org/wiki/Inflacja_w_Polsce

#inwestycje #inwestowanie #ppk #ike #pytanie #pytaniedoeksperta

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Jailer

💚 Dzięki Twojej dotacji możemy utrzymać projekt i wprowadzać nowe funkcje! Wspomóż projekt

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim chociaż byś napisał pod swoim nickiem to by było wiadomo kto wypisuje takie głupoty. Jak dla mnie możesz wszystko wydać. Kupuj nowe iphony, bierz samochód w leasing i zmieniaj co 4 lata. Ja sobie popatrzę jak mój portfel inwestycyjny puchnie.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: warto dywersyfikować portfel. Nikt nie wie co będzie za 5 lat. Natomiast w razie wojny sytuacja prawdopodobna, że będą limity wypłat z banków. Jako mężczyzna będę miał zakaz opuszczania kraju, więc moja kobieta z dzieckiem będą jechać na Zachód bez gotówki. Co wtedy? Bitcoin, złoto inwestycyjne w postaci małych sztabek złota.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Rudz1elec
giełda zawsze przebije inflacje? Nawet jeśli zdarzy się tak, że przebije to jakie masz szanse na przetrwanie podczas większego konfliktu jak wezmą Cie do wojska na mięso armatnie?
Podaje źródło odnośnie ile Polaków zginęło podczas 2 wojny
https://pl.wikipedia.org/wiki/Straty_osobowe_Polski_w_czasie_II_wojny_światowej

A tutaj dane odnośnie pierwszej
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @Chandox

chociaż byś napisał pod swoim nickiem to by było wiadomo kto wypisuje takie głupoty

Nie posiadam konta na wykopie, ponieważ trzeba podać swój numer telefonu w celu weryfikacji a ja pilnuje swojej prywatności i nawet pisząc ten komentarz z mirko pro korzystam z vpn (polecam zapoznać się z chat control
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
zdolny-znawca-91: Obecnie nie należy posiadać inwestycji w PLN (odpada wszystko: GPW, obligacje skarbowe, nieruchomości WSZYSTKO to domek z kart). Wszelkie nieruchomości na terenie Polski odpadają. Sam spieniężyłem dwa domy i na chwilę obecną wynajmuję tylko mieszkanie w PL. Za gotówkę przeniosłem inwestycje w nieruchomości do Hiszpanii (ale tylko 1 nieruchomość), resztę kwoty ulokowałem na rynku kapitałowym w USA. Polecam po 33% w: złoto, nieruchomości poza Polską, akcje amerykańskie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje:
  • Odpowiedz