Aktywne Wpisy

plyty_chodnikowe +152
Przyznaj się, bez wstydu o-------ś takiego polskiego burgera a'la budka fast food na dworcu w Kielcach czy innych Gliwicach, co? Miękka bułka z sezamem, przypieczony kotlet z psa, prażona cebulka, musztarda sarepska, kwaśne plastry ogórka, okazyjna sałata, keczupu tortex n------e tyle że wycieka wszystko bokiem...
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
#jedzzwykopem #gotujzwykopem #lata90
źródło: IMG_0726-825x465@2x
Pobierz
cytmirka +29
Cóż mogę rzec, to chyba dobry moment na reklamę #kartkicytmirki na moim ulubionym tagu #wykopaka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
Jeśli chcecie Waszej parze sprawić piękna kartkę świąteczną (polecam personalizowaną), to serdecznie zapraszam!
W zeszłym roku kilku z Was otrzymało moją kartkę w prezencie. Proszę pamiętać jednak, że taka kartka raczej w wartość prezentu się nie wlicza, przynajmniej nie
źródło: 4C4D6E58-6808-4EE4-8C20-0D89A7F99CF7
Pobierz

Gen wieśniaka u kodoklepaczy zawsze żywy. 5 lat temu chwalili się pracą 2 godziny dziennie i wypłatą 30k, rozpirdalali w ten sposób branżę. Szkolili magazynierów na programistów, uczyli programowania swoje żony pielęgniarki i wpychali je do IT na stołki za bonus.
Trochę to ucichło, bo przyszedł kryzys. Ale wieśniacy nadal niszczą branżę na swój sposób. Teraz przybiera to formę 5-etapowych rekrutacji składających się z prac domowych, live codingów, przepytywanek z dokumentacji itd.
To, ile wsiurów mentalnych siedzi w IT, jest niepojęte. Teraz karmią swoje ego nie chwaleniem się pracą 2 godziny dziennie, ale poniżaniem kandydatów na rekrutacjach. Własnych ludzi z branży. Dosrywają im, żeby karmić swoje ego, wymyślają coraz to nowe formy upokarzania. Bo oni mają pracę, a 300 ludzi, którzy wysłali własne CV nie, więc robią im poniżające rekrutacje, wyśmiewają i srają na własną grupę zawodową, żeby nakarmić sobie ego.
Jak można być takim zawistnym d3bilem, żeby programista wymyślił 5-etapową rekrutację innemu programiście że powoli takie rekrutacje stają się standardem?
Gdyby kodoklepacze mieli silne związki zawodowe tak jak lekarze to rekrutacja byłaby na zasadzie pokaż papiery opowiedz co robiłeś w poprzedniej robocie.
Gdybym ja urządzał te rekrutacje to zrobiłbym jeden etap, zaprosiłbym 5 najmocniejszych po CV i wybrał tego który najlepiej się sprzedał. Cucki z IT organizują miesiącami rekrutacje, Mariuszki seniory zapuszczone w kalendarzu każdego dnia, mają codziennie poustawiane rozmowy rekrutacyjne, pracują jako rekruterzy na drugi etap szukając ex FAANGowca który będzie pracodał w ich obsranym g0wnem kołchozie, miesięcznie maglują 50 kandydatów i każdego odrzucają bo ten zapomniał szczególiku, inny za długo się zastanawiał, trzeci się nie uśmiechał.
Jak można tak perfidnie niszczyć swoją branżę?
Póki mają robotę, to czują się jak króle, ale jak taki wsiur Mariuszek poleci, bo Amerykanie przeniosą oddział do Indii, to Mariuszek będzie uczestniczył w tym gownie, które sam stworzył.
Ci debile nigdy się nie nauczą. Ta branża ma nadmiar poyebanych ludzi, mentalnych wieśniaków, zawistnych, którzy srają na własną branżę i liżą d0pę hamerykańskiemu kołchozowi, który optymalizuje koszty na polaczkach a polskie wieśniaki programiści z radością przykładają do wyzysku rodaków cegiełkę.
Te wsiury demolują branżę. Skoro jest nadwyżka kandydatów, to można wybrać pierszych pięciu którzy się zgłosili i mieć w pompie czy zatrudnili dobrego czy słabego, to nich ich kołchoz i odpowiedzialność z kim kołchoz podpisze umowę.
Niestety, IT to jest zbiorowisko frustratów, wieśniaków z kompleksami, buców i małych zawistnych ludzi. Lekarze kwiczą i robią aferę na cały kraj przy próbie zmian zdawania lekarskiego egzaminu końcowego z bazy. Strajkują, jak chcą zastąpić egzamin zdawany z bazy pytań wcześniej podanych do informacji testem z nieznanymi pytaniami.
Kodoklepaczom co roku podnoszą poprzeczkę na rekrutacjach. Kiedyś wystarczyła 1 rozmowa o doświadczeniu, dzisiaj kodoklepacze mają 5 etapów, prace domowe, live codingi, ustne egzaminy i rozmowy behawioralne a to wszystko wymyśla nie jakiś wysoką rangą CTO ale szeregowy senior wieśniak programista Mariusz zakompleksiony.
@p0melo: mogę prosić o doprecyzowanie tej części? czyli firma ma nie robić 5 etapów, tylko wybrać losową 5 i wybrać z nich najlepszego? zamiast robić 5 etapów, wrzucić 100 i wybrać jednego niedobitka, który
@p0melo: xD przestałem czytać. Nigdy nie spotkałem magazyniera w IT
Nie wiem co się stanie pierwsze: wykopki zrozumieją czym jest kapitał kulturowy, czy Polska zostanie mistrzem świata w piłce nożnej.
Zarobki to tylko jedna z wielu składowych klasy społecznej. Możesz zarabiać nawet 50k miesięcznie jako hydraulik, nadal jesteś tylko hydraulikiem. Niezrozumienie tego, podobnie jak całej socjologicznej teorii klas społecznych to
Dlatego profesjonalne zawody mają swoje związki zawodowe: Rady Adwokackie, Izby Lekarskie, Izba Radców Prawnych, te inne izby od biegłych rewidentów itd., cała plejada. Istnieje to po to, żeby branży nie zalała masa wyrobników bez kapitału kulturowego. Zalew ludzi chętnych pracować 2x ciężej niż średnia za 1/3 średniego wynagrodzenia rozwali dowolną branżę, taka jest prawda.
Tak się składa, że mam ~35 lat i jestem w branży. Co prawda moja działka to embedded, ale już pracowałem w różnych miejscach i widziałem co nieco.
Jeśli chodzi o chwalenie się kasą to w swojej karierze widziałem taki przypadek tylko raz i spotkał się z ogólną dezaprobatą zespołu. Dodam, że byl to chłopaczek z ambicjami managerskimi.
"Nieumiejętność wpasowania się w zespół czy kulturę (...) nieformalny Business Casual"
Zdajesz sobie sprawę, że kulture zespołu tworzy - uwaga - zespół i jeśli zespół to zgrajka autustycznych geekow w koszulkach Star Wars to wtedy ten kto przyjdzie ubrany jak stróż w boże ciało będzie tym, ktory wykaże nieumiejętność
- pogarda wobec humanistów, kierunków miękkich - żarty o fabrykach socjologii, pytanie "z frytkami czy bez po filozofii".
+ to, co pisze @lentilek
Może odnieś się do treści zamiast jednej wzmianki, która widać musiala zaboleć skoro tylko do tego potrafiłeś się odnieść.
@card_man: To może dokończ a to potraktuj jako skrót myślowy jak normalni ludzie. Autystyk z IT o którym mowa to ty?