Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu widzę poważny problem w branżuni #programowanie, a mianowicie problem z myśleniem kuków i kodojebców #programista15k, którzy mianują się „seniorami”, a nie umieją wytłumaczyć dlaczego i co doprowadziło ich do konkretnego myślenia.

„Ja wolę #react, bo jest szybszy od Angulara i w sumie jest maga propularny” albo "Daj mi spokój z jakimś #golang, jak mamy #java, która jest używana wszędzie na całym świecie" – i tyle, pogadałeś z Panem #backend Seniorem.

Mam wystrugane z drewna, co Ty tam lubisz, a czego nie. Twoja opinia w formacie „lubię albo nie lubię” jest warta tyle co komentarz na tiktoku #hr, która płacze, że nie ma pracy z jej doświadczeniem w tym kraju. Chcę wiedzieć dlaczego i co Cię do tego doprowadziło. Jakie kompromisy rozważałeś, co świadomie olałeś i czemu.

Ale nie, większość „seniorów”, aka programistów 0.1x dev, to tylko papugi, co powtarzają „best practices” z LinkedIna od indyka Rajesha, Mediuma i kursów za 9,99$ po promocji, a potem jeszcze się flexują tym jakby odkryli OOP na nowo.

Bez myślenia i argumentów Twója „seniorska” odznaka jest warta tyle co certyfikat z #udemy.
xxxJOBOLPL_xxx - Od jakiegoś czasu widzę poważny problem w branżuni #programowanie, a...
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale nie, większość „seniorów”, aka programistów 0.1x dev, to tylko papugi, co powtarzają „best practices” z LinkedIna od indyka Rajesha, Mediuma i kursów za 9,99$ po promocji, a potem jeszcze się flexują tym jakby odkryli OOP na nowo.

@xxx_JOBOL_PL_xxx: To prawda, ale żeby mieć takie głębokie doświadczenie to musiałbyś po prostu popracować w całkiem innych technologiach a czy branża to toleruje? Nie. Więc masz javowców klepiących w javie, pythonowców w
  • Odpowiedz
@tubkas12: Idk, wystarczy znać 3-4 języki, żeby generalnie zrozumieć jakie są trade-offy. To nie jest liczba do której ciężko dobić, jeśli faktycznie chcesz się rozwijać zawodowo.
  • Odpowiedz
@xxx_JOBOL_PL_xxx: a mnie właśni w-------ą tacy seniorzy jak ty, techn rekruterzy co każą mi dyskutować w stylu Java vs C#, React vs Angular. "Dlaczego wybrałem Javę do danego zadania a nie Rust"?

Typie, chce prace w Javie nie dlatego że Java jest zajebista tylko że akurat jej się nauczyłem i mam w niej 7 lat expa xD Więc logiczne że mogę jako senior kasować za nią prywaciarza 21-23k netto b2b miesięcznie.
  • Odpowiedz
@elo_kebab: ale tu nie chodzi o rekrutację, tylko merytoryczną dyskusję, jeżeli już takowa ma miejsce. Nikt nie zabrania Ci być javowcem z krwi i kości i kosić na tym 20k ( ͡° ͜ʖ ͡°) Proszę zaznajomić się jeszcze raz z załącznikiem tekstowym oraz tym audio-wizualnym.
  • Odpowiedz
@xxx_JOBOL_PL_xxx: nie określam się jako "Javowiec" właśnie normlanych ludzi jebią te wojenki java vs C# niczym kibice wisły i cracovii xDDD Jak duże dzieci. Daj 21k miesięcznie, napisze ci tego cruda i nie zawracaj głowy pierdołami. Jakbym miał 10 lat expa w React to bym pracował w react, jakbym miał 10 lat expa w Haskelu to bym pracował w Haskelu. Nie dlatego że jestem fanatykiem języka tylko po prostu -
  • Odpowiedz
Bez myślenia i argumentów Twója „seniorska” odznaka jest warta tyle co certyfikat z #udemy.

@xxx_JOBOL_PL_xxx: Jedyne co jest cokolwiek warte to to ile zarabiasz w porównaniu do tego ile czasu spedzasz na zarabianie. C---a mnie obchodzi co jakis pajac o mnie mysli, czy to jestem po studiach doktorackich z CS czy tez po kursach za 9.99 z udemy. Jesli zarabiam rocznie tyle ze moge miec dom i
  • Odpowiedz
@elo_kebab: Po prostu masa osób uważa programowanie za coś tak trudnego, że trzeba mieć specjalnie predyspozycje, a rekrutacje robili by bardziej restrykcyjne niż na pilota myśliwca bojowego. Po prostu nic poza tym programowaniem nie mają. Połowa tej roboty to użeranie się z innymi ludźmi i biznesem, a 80% z drugiej połowy to pisanie if'ów i requestów albo selectów. Klientów jebią best practice od pajeeta, kiedy ma działać na wczoraj to
  • Odpowiedz
faktycznie interesujesz się astronomią, bo w------o Cię z orbit

@xxx_JOBOL_PL_xxx: Akurat chlop mysli bardzo logicznie. Nie wiem kto ma czas na to zeby dyskutowac godzinami o tym jakiej technologii uzyc bo moze byc 1% szybciej... Takie decyzje podejmuje sie bazujac na wiedzy i doswiadczeniu devów ktorzy w firmie pracuja, i jest to robione przez architekta lub CTO zanim nawet zaczna robic "entity diagrams".

Kto ma czas siedziec i dyskutowac godzinami
  • Odpowiedz
@xxx_JOBOL_PL_xxx wojenki językowo/frameworkowe skończyły się lata temu. Teraz nikt nie bije piany o to na co nie ma wpływu. W okolicach C vs Pascal ludzie zrozumieli, że język/framework to tylko narzędzie. Argumenty są. Ale ważniejszy jest ekosystem klienta.

Gdzie masz tą pracę z GoLang? Co z tego, że jesteś jego fanbojem, jak korpo nie chcą w tym softu, bo się nie skaluje i trudno znaleźć 100x deweloperów GoLanga?
  • Odpowiedz
@Varin: spoko stary, ale totalnie dalej nie rozumiałeś konceptu xD postawiłeś sobie sam tezę i na nią odpowiadasz, pozdrawiam ciebie i całe środowisko astronomiczne, no i pozdrawiam wasze marne 20k ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
  • Odpowiedz
@mk321: Powtarzam, tutaj nie chodzi o wojenki pomiędzy libkami czy frameworkami ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zgodzę się z tym, że jak masz klienta i jego ekosystem już jest zabetonowany to nie walisz młotem, bo chcesz golanga - to chyba logiczne
  • Odpowiedz