Wpis z mikrobloga

Muszę się wyżalić ehh
Pojechaliśmy z narzeczoną na wakacje do Egiptu. Początkowo nastawienie fajne, coś nowego, ciepło, ładny basen, plaża. Fajnie.
Czar prysł już pierwszego dnia gdy chcieliśmy ogarnąć kartę SIM do internetu. Jakiś frajer na ulicy zaprowadził nas do sklepu z jebitnym logiem Orange.
Oczywiście wiedziałem, ze mnie naciągną, nie wiedziałem tylko jak bardzo. Dogadaliśmy się na dwie karty po 15 GB internetu za 20 USD xD po włożeniu nam kart chłop woła 40 dollarow. Koniec końców zapłaciłem bo był obrzydliwie nieznośny. Rano dostajemy smsa, że limit wykorzystany, pakietu było na 750 mb xD

W drugi dzień wycieczki miał przyjechać rezydent z biura podróży. Jesteśmy jedynymi osobami z tego biura, więc chcieliśmy się dowiedzieć jakichś podstawowych informacji, cen, czego unikać, co można a co nie można. Rezydent, Egipcjanin mówiący trochę po polsku, po minucie wywodu na temat tego kiedy będzie informacja o locie powrotnym, zaczął wciskać nam wycieczki z ich biura xD Zastosowałem go, pytam czy ma jakieś konkretne informacje czy będzie nam próbował dalej sprzedawać jakieś g---o. Okazało się, że nic więcej do powiedzenia nie ma.

Egipcjanie są k------o nachalni, nie da się poleżeć w spokoju żeby nie zaproponował ci ktoś wycieczki co 5 minut. Obsługa nie istnieje, chyba że zapłacisz napiwek. Za wszystko sobie liczą i traktują cię jak bankomat.

Wykupiliśmy sobie wycieczkę przez serwis online, taniej niż wszystko co nam oferowano do tej pory. Niestety, różową dopadła klątwa faraona ( ͡° ʖ̯ ͡°) więc wycieczka w dupę, bo dałem znać godzinę przed wyjazdem, że nie damy rady.
Poszedłem do apteki naprzeciwko hotelu i s-------n też się targował, sprzedał mi ten antidal który jest pewnie warty grosze za 5 dollarow i nie chciał zejść z ceny.

Ledwo wyjdziesz z hotelu to idioci z taksowek trąbią na ciebie, kazdy tu jeździ jak pomylony.

Może to kwestia złego hotelu, ale płaci człowiek ciężkie pieniądze żeby wypocząć, żeby na miejscu płacić za wszystko ekstra i być j-----m na każdym kroku. Nienawidzę tego kraju i chce już wracać, a powrót dopiero w poniedzialek. Żałuję każdej złotówki, nie polecam nikomu.
#zalesie #wakacje #egipt #hurghada
  • 72
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeDoEl:

Może to kwestia złego hotelu, ale płaci człowiek ciężkie pieniądze żeby wypocząć, żeby na miejscu płacić za wszystko ekstra i być j-----m na każdym kroku.

To kwestia wszystkiego złego, głównie organizacji - bez
  • Odpowiedz
@BeDoEl: Ktoś tam jeszcze jeździ na wakacje do Egiptu? Za gorąco i za dużo naciągaczy, wolę coś chłodniejszego. Co do naciągaczy to czytałem felieton, że oni znają bardzo dużo podstawowych słów w różnych językach i podobno jak walniesz coś mieszanego z d--y wzięte co nie istnieje w żadnym języku to potrafią się odczepić ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Dogadaliśmy się na dwie karty po 15 GB internetu za 20 USD xD

@BeDoEl: A wystarczyło kupić w Polsce prepaida Orange i uruchomić w nim usługe 10GB za 79 zł. Działa m.in. w Egipcie.
  • Odpowiedz
via Android
  • 2
@Panda1112 biuro podróży. No mądry polak po szkodzie. Tak jak mówię, hotel jest do zniesienia, czysto, basen ok, jedzenie ok, niedaleko plaża, morze, można snurkowac czy cos tam, ale badylarze chodzą i próbują co kilka minut wciskać wycieczki, masaże i jakieś inne gówna typu manicure. Jes jak jest, do poniedziałku muszę wytrzymać ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@jerzu70 oj już doładowanie karty tutaj to grosze, za jakieś 120 funtów egipskich mam w tym orangu 6gb. Jedynie chłop mnie w-----ł przy zakupie karty.
  • Odpowiedz
Gdzie pewnie też scamuja ludzi ale ogólnie jest zajebiście i wszyscy są super życzliwi, zwłaszcza w Jordanii. W Maroko zależy od regionu no ale ogólnie było spoko.

@pozdroxxx666: Ale w Egipcie wcale nie jest gorzej. Ale jak ktoś jedzie do j-----j Hurgady to sam jest sobie winien.
  • Odpowiedz
@BeDoEl: Na dobry początek, źle, że nie poczytałeś albo nie pooglądałeś na yt relacji i porad. Tam tego bez liku i już masz jakiś pogląd. Tak, Egipcjanie są upierdliwi do bólu, ale taki to rejon. Oni z tego żyją, bieda tam po prostu i się nie dziw, że chcą zarobić. I zrobią Cię na każdym kroku, choćbyś nie chciał. Zauważ jak będziesz gdziekolwiek, że nawet cen nie ma podanych, bo
  • Odpowiedz
@BeDoEl: a no to właśnie oni tak mają :) Oglądaj filmy, czytaj dokładnie opinie, ale też bez przesady, bo nieraz ludzie takie bzdety piszą, że szkoda gadać.
  • Odpowiedz
@BeDoEl: Szacunek za szczerą opinię, a nie kolejne piękne zdjęcia jak to w Egipcie fajnie jest. Jednak inni mają gorzej. Wiadomo, że czasem biuro upadnie. Czasem lot opóźnią o 12 godzin. Czasem piękny basen jest w remoncie. Jednak mnie wkurza jak oszukują dziadków, patrząc na zdjęcia średnia wieku tam było ponad 50 lat na wycieczce co problemowa nie powinna być. Tu masz przypadek jak jakiś goguś i to w Europie
  • Odpowiedz
@BeDoEl: Ty no bo ja też chciałem do Egiptu z różową. To masz jeszcze jakieś rady? Bo nie powiem trochę nam się odechciało po Twoim wpisie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Myślisz że zakup lokalu przez booking coś by tu zmienił? No i jak się bezpiecznie dostać z lotniska do noclegu? Bo jak się domyślam w taksówie nas wyruchają :D są tam jakieś Ubery?
  • Odpowiedz
@BeDoEl 18 lat temu byłam w Egipcie z rodzicami, jeszcze jako dziecko i już wtedy naganiali masakrycznie xD. W trakcie krótkiej podróży z plaży do hotelu (300m max) zaczepiali po naszej stronie ulicy a po drugiej wołali jakieś oferty, no z 10 osób na każdą drogę na plażę było xD. Ojciec w pewnym momencie miał dość i zrobił uno reverse card i wyciągnął swoje mokre cottonworldy xD każdy kto podchodził żeby
  • Odpowiedz
@Panda1112:

No i jak się bezpiecznie dostać z lotniska do noclegu?

@Panda1112: zależnie od miasta jest Uber, InDrive itp. Natomiast jeśli już byś się zdecydował na zwykłą taksówkę, to niestety trzeba cenę uzgodnić zanim wsiądziesz i dla pewności kilka razy się upewnić, bo kierowcy tam mogą "źle usłyszeć" i na miejscu zamiast 5 USD zrobi się 15 :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Panda1112 dołożyłbym do jakiegoś d----------o hotelu, w moim słabo z angielskim, raczej po niemiecku rozmawiają, plus to al eksjuzmi takie sobie. Na aplikacji getyourguide masz wycieczki taniej.
My mieliśmy transport zorganizowany przez biuro, oczywiście musieliśmy poszukać autobusu z oznaczeniem bo nikogo na miejscu nie było żeby się zorientować xd ogólnie pewnie drożej=lepiej, na czterogwiazdkowe hotele raczej bym nie patrzył, bo to takie nasze 2-3 plus basen.
I kupcie leki na sraczkę,
  • Odpowiedz
@BeDoEl: z---------e srogo, tam ogolnie sie jedzie na totalnie zorganizowany wyjazd z biura, gdzie przed wylotem masz plany kazdego dnia gdzie jedynie masz dupe w autokar pakowac itp. Bookowanie samego lotu i spania to strzał w stope, bo wlasnie sand niggery beda co chwile probowaly oszukac.
  • Odpowiedz