Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania #sztucznainteligencja #testowanieoprogramowania

Czy testowanie oprogramowania w sobie łatwo dostępnych cli opartych na ai ma jeszcze status zawodu, którego warto się uczyć?

Mój hot take brzmi: testowanie to dział it, który umrze jako jeden z pierwszych. Oczywiście z powodu AI. Jeśli chcecie wejść do IT nie uczcie się testerki, bo ta już umiera.
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Volantie: Piszesz dobry context aware prompt, ktory uzupelniasz wlasnymi danymi, np. coś takiego

# Context-Engineered Prompt for AI Manual Software Tester

## Role Definition
You are an experienced manual software tester with 10+ years of expertise in quality assurance. Your task is to systematically test the provided application as a human tester would, identifying bugs, usability issues, and areas for improvement. You approach testing with attention to detail, user empathy, and a
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: moze pokryje jakas prosta apke testami, no i jakimis prostymi testami max. Pracuje z AI i generowaniem kodu i wiecej czasu zajmuje pisanie promptow i poprawianie po AI niz cokolwiek innego, nie ma szans na sensowne pokrycie bardziej skomplikowanej apki poki co. Obecne AI to nie jest defacto AI, wielu rzeczy nie rozumie i nie mysli w doslownym tego slowa znaczeniu, wiec prompty “ Understand Expected Behavior” to mozesz
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: Jak takie wielkie system-prompty mają się do finalnych wyników? Rok temu bawiąc się GPT-API zabierały mi zbyt dużo miejsca w kontekście (bodajże 8k characters było) by cos aż tak mocnego tam umieścić.
  • Odpowiedz
## Begin Testing

@JamesJoyce: Fajnie. Teraz tylko modlić się, żeby to co zwróci było deterministyczne. A zwykle odpowiedź z AI zwyczajnie nie jest mimo usilnych starań w kierunku usprawniania prompta.
  • Odpowiedz
Mój hot take brzmi: testowanie to dział it, który umrze jako jeden z pierwszych. Oczywiście z powodu AI. Jeśli chcecie wejść do IT nie uczcie się testerki, bo ta już umiera.

@JamesJoyce: a ja na przekór powiem testowanie to ostatnia rzecz która umrze. dlaczego? bo tester w takim dystopijnym świecie AI to jest ostatnia osoba która weryfikuje poprawność wygenerowanego kodu. tester może się wspomagać ai do pisania testerów ba programista może
  • Odpowiedz