Wpis z mikrobloga

Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale czemu się dziwić - jeszcze niedawno niejeden tutaj zazdrościł rodzicom życia w PRLu.

Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?

Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.

I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).

Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.

#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
ATAT-2 - Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale c...

źródło: image

Pobierz
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1091
@ATAT-2 nie wydaję na netflixa, nie mam samochodu, nie chodzę do restauracji - a i tak mam ciężko. Nie wszyscy prowadzą tryb życia oparty na bezrefleksyjnej konsumpcji
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Mój dziadek w salonie miał stół, 6 krzeseł, szafkę na wszystkie dokumenty, leki i drobne narzędzia, maszynę do szycia oraz piec kaflowy. Podobnie mało miał w innych pokojach. Przez 30 lat mojego życia nie wymienili żadnego mebla, jak się któryś rozwalił, to dziadek na własną rękę go poprawiał. Moja babcia jeszcze na początku tego milenium potrafiła prasować ciuchy żelazkiem na węgiel. xD Mieli 3 dzieci, utrzymywali się z roli
  • Odpowiedz
  • 12
@mr-dawid: Tak więc ponownie, to co napisałem powyżej - nie każdy wydaje na głupoty ale też nie każdy 40 lat temu mógł sobie pozwolić na zakup mieszkania czy domu
  • Odpowiedz
  • 2
@Redbulltabak: Nie czytałem komentarzy pod tamtym wpisem. Napisałem wczoraj swój komentarz, podobny do powyższego, ale jak dzisiaj zobaczyłem 2k plusików to postanowiłem rzucić w oddzielnym wpisie.
  • Odpowiedz
@ATAT-2 proszę, popatrz sobie jak dużo osób obecnie ucieka ze streamingow, gier i leasingów. Niektórzy od 1 do 1 żyją, żeby opłacić głupi pokój i zjeść. Zanim zaczniesz głupoty gadać, to rozeznaj się w temacie, już pomijam, że po upadku komuny, było pełno mieszkań za bezcen, które wystarczyło za przysłowiowe kwoty wykupić aby mieć na własność.
  • Odpowiedz
kto z młodych niemających mieszkania ma leasing na samochód? jaki to jest odsetek społeczeństwa?

@wygryw50k: może nie leasing, ale jaki odsetek młodych ludzi, którzy nie mają praktycznie nic, ma auto warte kilkadziesiąt tysi? Patrząc po znajomych, całkiem spory procent. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

netlixy i internety za 500 zł miesięcznie i dwa razy zmiana telefonu to po pięciu latach 38k, w jakimś p----------e na wkład własny
  • Odpowiedz
  • 31
@ATAT-2: @ATAT-2: Jego dziadek stawiał dom w większości własnymi ręcami z pomoc najbliższej rodzinny, wiązało się to z ogromnym poświęceniem - tysięcy godzin pracy na które obecnie mało kto ma ochotę, dzisiaj przy budowie taniego domu koszty robocizny to niemal 50%, gdyby budować dom tym sposobem co w PRL niemal każdego było by stać na dom z dala od dużego miasta.
Po drugie w PRL nie było takiego
  • Odpowiedz
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.

@ATAT-2: niezła odklejka, nie znam nikogo kto ma telefon za 4k, nie znam nikogo kto ma nowy
  • Odpowiedz
  • 7
kto z młodych niemających mieszkania ma leasing na samochód? jaki to jest odsetek społeczeństwa?

@wygryw50k: Niejeden wynajmujący mieszkanie?

do mitycznych restauracji, jedzenia na wynos i weekendowych wypadów nawet nie chce mi się ustosunkowywać

@wygryw50k: Ale czemu? Chcesz powiedzieć, że młodzi nie wydają kasy w restauracjach, nie zamawiają pizzy i nie jeżdża na wakacje?
  • Odpowiedz
  • 8
Niektórzy od 1 do 1 żyją, żeby opłacić głupi pokój i zjeść

@paluszki_rybne: Ale tak też było 20, 40 czy 100 lat temu. Nie każdemu było dane mieć swój dom, nie każdy miał mieszkanie na własność. Nic tu się nie zmieniło. Jeden oszczędzał na budowę, drugi biedował wynajmując pokój z dwoma innymi chłopami.

Ale pisanie, że keidyś było lżej to dziadek dawał radę z rodzinom to po prostu kłamstwo albo
  • Odpowiedz
  • 7
Na jakiej planecie ty żyjesz, bo na pewno nie na Ziemi.

@r5678: Ja również na ziemi, w mieście powiatowym. Nie kręcę się wśród burżuazji czy bananowej młodzieży a ja, posiadając 15 letnie auto, mam wśród wszysktich moich znajomych najgorszy samochód.
Regularne yjścia do restauracji czy jedzenie na dowóz (chociażby codziennie do pracy) to dla większości norma,
  • Odpowiedz
Ale czemu? Chcesz powiedzieć, że młodzi nie wydają kasy w restauracjach, nie zamawiają pizzy i nie jeżdża na wakacje?

@ATAT-2: xD wylistowaleś te rzeczy jakby były co najmniej czymś na co w XXI wieku może pozwolić sobie tylko jakaś burżuazja, tymczasem to się nazywa życie
  • Odpowiedz
@ATAT-2: dokładnie tak jest i ludzie coraz obszerniej definiują sobie 'godny poziom życia' ;D tak jakby zarabianie mniej było niegodne?
  • Odpowiedz
  • 8
xD wylistowaleś te rzeczy jakby były co najmniej czymś na co w XXI wieku może pozwolić sobie tylko jakaś burżuazja,

@wygryw50k: Ależ ja ani razu tego nie napisałem.

Pomijasz sens mojego posta jak i tego którego pokazuje na screenshocie - OP zachwala jak to dziadek miał fajnie że sobie mógł żyć i pozwolić na dom i rodzinę więc ja Ci tłumaczę, że czasy i cele się
  • Odpowiedz

@ATAT-2: Jak rozpoznać chłopa na utrzymaniu mamy, co nie ma pojęcia o budżecie domowym xD

I tak
  • Odpowiedz
nie wydaję na netflixa, nie mam samochodu, nie chodzę do restauracji - a i tak mam ciężko. Nie wszyscy prowadzą tryb życia oparty na bezrefleksyjnej konsumpcji

@mr-dawid: a co robisz żeby mieć więcej xd? siedzisz i myślisz o niebieskich migdałach i zdziwiony?
  • Odpowiedz
  • 4
ak rozpoznać chłopa na utrzymaniu mamy, co nie ma pojęcia o budżecie domowym xD

@wstanczyk: Śmiało, rozwiń tą myśl to chętnie podyskutuje

I tak do usranej śmierci Polacy będą bronić drogich nieruchomości,

@wstanczyk: Tak więc i tobie odpiszę - ani razu nie broniłem rynku nieruchomości, ani razu nie pisze że aktualna sytuacja z mieszkaniami jest fajna. Od początku odnoszę się tylko iwyłącznie do przedstawionej tezy mówiącej o tym,
  • Odpowiedz