Aktywne Wpisy

23567435375 +220

Minieri +20
Jak zawsze kiedy jakiś nieznany tag zyskuje na popularności - bardzo proszę, jeśli to nie problem, o krótki opis bohatera i tego uniwersum.
#kiszak
#kiszak
Skopiuj link
Skopiuj link

Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.
I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).
Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.
#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
źródło: image
PobierzMiłego dnia (。◕‿‿◕。)
@wygryw50k: może nie leasing, ale jaki odsetek młodych ludzi, którzy nie mają praktycznie nic, ma auto warte kilkadziesiąt tysi? Patrząc po znajomych, całkiem spory procent. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Po drugie w PRL nie było takiego
@ATAT-2: niezła odklejka, nie znam nikogo kto ma telefon za 4k, nie znam nikogo kto ma nowy
@wygryw50k: Niejeden wynajmujący mieszkanie?
@wygryw50k: Ale czemu? Chcesz powiedzieć, że młodzi nie wydają kasy w restauracjach, nie zamawiają pizzy i nie jeżdża na wakacje?
@paluszki_rybne: Ale tak też było 20, 40 czy 100 lat temu. Nie każdemu było dane mieć swój dom, nie każdy miał mieszkanie na własność. Nic tu się nie zmieniło. Jeden oszczędzał na budowę, drugi biedował wynajmując pokój z dwoma innymi chłopami.
Ale pisanie, że keidyś było lżej to dziadek dawał radę z rodzinom to po prostu kłamstwo albo
@r5678: Ja również na ziemi, w mieście powiatowym. Nie kręcę się wśród burżuazji czy bananowej młodzieży a ja, posiadając 15 letnie auto, mam wśród wszysktich moich znajomych najgorszy samochód.
Regularne yjścia do restauracji czy jedzenie na dowóz (chociażby codziennie do pracy) to dla większości norma,
@ATAT-2: xD wylistowaleś te rzeczy jakby były co najmniej czymś na co w XXI wieku może pozwolić sobie tylko jakaś burżuazja, tymczasem to się nazywa życie
@wygryw50k: Ależ ja ani razu tego nie napisałem.
Pomijasz sens mojego posta jak i tego którego pokazuje na screenshocie - OP zachwala jak to dziadek miał fajnie że sobie mógł żyć i pozwolić na dom i rodzinę więc ja Ci tłumaczę, że czasy i cele się
@ATAT-2: Jak rozpoznać chłopa na utrzymaniu mamy, co nie ma pojęcia o budżecie domowym xD
I tak
@mr-dawid: a co robisz żeby mieć więcej xd? siedzisz i myślisz o niebieskich migdałach i zdziwiony?
@wstanczyk: Śmiało, rozwiń tą myśl to chętnie podyskutuje
@wstanczyk: Tak więc i tobie odpiszę - ani razu nie broniłem rynku nieruchomości, ani razu nie pisze że aktualna sytuacja z mieszkaniami jest fajna. Od początku odnoszę się tylko iwyłącznie do przedstawionej tezy mówiącej o tym,