Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale czemu się dziwić - jeszcze niedawno niejeden tutaj zazdrościł rodzicom życia w PRLu.
Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.
I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).
Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.
@ATAT-2: mam leasing 2k, ale na motocykl, tel za 6k i Netflix. Bedzie mnie stać na mieszkanie?
@ATAT-2: Wiadomo, po co ktoś miałby korzystać z życia, jeżeli go na to stać. Sprowadzenie nowego podatnika (a najlepiej kilku) na ten świat powinno jedynym priorytetem w życiu każdego.
Wiadomo, po co ktoś miałby korzystać z życia, jeżeli go na to stać. Sprowadzenie nowego podatnika (a najlepiej kilku) na ten świat powinno jedynym priorytetem w życiu każdego.
@Chronius: Czytać ze zrozumieniem to ty potrafisz czy tak nie bardzo?
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k
@ATAT-2: No to wyliczamy. Nie wydaję na netflixa nic. Internet w pakiecie na kartę z telefonem w
@wygryw50k to ma wiele możliwości dokładnie takie same jakie ja miałem, gdy ja zaczynałem szukać pracy było dwu cyfrowe bezrobocie, i jakoś też musiałem się do tego rynku dostosować.
@ATAT-2 no to może zapytajmy @Urynowyurynator czy tak jak mu zarzucasz - wydaje 500 na netflixy, telefony za 4k (rozumiem że miesięcznie tak? Bo mój kosztował podobnie tylko mam go już 3 lata xD) lleasing za 1500 i 2k za restauracje i jedzenie na wynos. Bo moim zdaniem coś projektujesz
@ATAT-2: tl;dr; Widzisz prolu? Gdybyś tylko nie wydawał kasy na netflixa to bank łaskawie pozwoliłby ci założyć pętle kredytową na 30 lat za kurnik deweloperski 40m^2 xD
I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).
Zrób tak teraz i będziesz miał opiekę społeczną na chacie, a jeżeli nie to będziesz wykluczony społecznie wśród rodziny i znajomych. Mamy taki klimat że idziemy w jakość, dlatego Jaś ma 20 godzin zajęć pozalekcyjnych i nie może zjeść jabłka z drzewa bez umycia tego jabłka i rąk.
bez brania rzeczy na raty i regularnej spłaty nie robisz sobie pozytywnej historii kredytowej.
@Wink: To jest mit który MOŻE rzeczywiście był prawdziwy jakieś 20 lat temu. Brałem kredyt nie mając wcześniej ani jednego zobowiązania, liczyły się tylko regularne przychody. Nikt nie pytał, nikt nie sprawdzał.
widziałeś ty kiedyś młodego który dla szpanu brak auto
nie wydaję na netflixa, nie mam samochodu, nie chodzę do restauracji - a i tak mam ciężko. Nie wszyscy prowadzą tryb życia oparty na bezrefleksyjnej konsumpcji
Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?
I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).
Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.
#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
źródło: image
Pobierz@ATAT-2: mam leasing 2k, ale na motocykl, tel za 6k i Netflix. Bedzie mnie stać na mieszkanie?
@mako37: a jak ktoś ma 25 lub 29?
@Chronius: Czytać ze zrozumieniem to ty potrafisz czy tak nie bardzo?
@ATAT-2: No to wyliczamy. Nie wydaję na netflixa nic. Internet w pakiecie na kartę z telefonem w
Zrób tak teraz i będziesz miał opiekę społeczną na chacie, a jeżeli nie to będziesz wykluczony społecznie wśród rodziny i znajomych.
Mamy taki klimat że idziemy w jakość, dlatego Jaś ma 20 godzin zajęć pozalekcyjnych i nie może zjeść jabłka z drzewa bez umycia tego jabłka i rąk.
Netflix + internet to jakieś 100zl miesięcznie
Leasing biorą ci których stać, widziałeś ty kiedyś młodego który dla szpanu brak auto w leasingu?
Eh dziadek, jak ty nie znasz rzeczywistości
@MazurskiSmak: średnio rozumiesz
@Wink: To jest mit który MOŻE rzeczywiście był prawdziwy jakieś 20 lat temu.
Brałem kredyt nie mając wcześniej ani jednego zobowiązania, liczyły się tylko regularne przychody. Nikt nie pytał, nikt nie sprawdzał.
@mr-dawid: ale pewnie kupujesz awokado.
@ATAT-2: Bo drewno przywiózł z lasu, a kamienie z pola. Kupował tylko cement, dachówki, okna i drzwi.