Wpis z mikrobloga

Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale czemu się dziwić - jeszcze niedawno niejeden tutaj zazdrościł rodzicom życia w PRLu.

Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?

Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.

I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).

Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.

#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
ATAT-2 - Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale c...

źródło: image

Pobierz
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: Kupiłem tanio działkę w powiatowym (20 minut do wojewódzkiego gdzie pracuję), sam z ojcem zbudowałem dom 120 m2 poniżej 200k (tak wiem - dla Wykopków to klitka xd). Budowany po godzinach, na urlopach, ale nie też cały czas do zajechania. Tylko znajomy elektryk zrobił instalację. Zajęło to 4 lata, ale warto. Swój dom, działka, bez kredytu - 29 lvl here. I jeszcze ze 200k na koncie zostało. No ale
  • Odpowiedz
kto z młodych niemających mieszkania ma leasing na samochód?

@wygryw50k: jak nie mają leasingu, to mają gruza, ktory pochlania przynajmniej kilka-kilkanascie tysiecy rocznie.

możesz kupić miejsce parkingowe + komórkę lokatorską, ale za to cały czas dzwonisz z motoroli, o świecie dowiadujesz się z gazet, a filmy zgrywa ci kumpel na pendraku

@wygryw50k: twoj dziadek nie mial w ogole miejsca parkingowego, telefonu ani telewizora, zeby te filmy obejrzec xD
  • Odpowiedz
Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.

@ATAT-2: ludzie nie rozumieją jak dawniej wyglądało życie. Mój dziadek też miał dom i gospodarstwo tylko ze wspomnień mojej mamy wiem że i dziadek i babcia pracowali praktycznie non stop. Wstawali rano jedli razem śniadanie a potem do wieczora ich nie było. Wieczorem wracali kolacja/obiado-kolacja chwilę siedzenia razem i do spania. Nikt nie
  • Odpowiedz
nie wydaję na netflixa, nie mam samochodu, nie chodzę do restauracji - a i tak mam ciężko

@mr-dawid: No bo Twój dziadek też miał ciężko ( ͡º ͜ʖ͡º) Ale dom wybudował
  • Odpowiedz
  • 16
@ATAT-2 Iphone kosztuje 4k (wymiana co 2 lata), wakacje ogarniesz za 2k/os, wyjście na miasto 2x w miesiącu 250 zł. Jak z tego zrezygnujesz masz bajeczną oszczędność 7k rocznie. Po 10 latach życia pod kamieniem zaoszczędzisz 70k, które starczy ci na 5m2 mieszkania w Krakowie, o ile w międzyczasie nie powtórzy się dodruk covidowy. Tyle warte odmawianie sobie wszystkiego xD
  • Odpowiedz
nie wydaję na netflixa, nie mam samochodu, nie chodzę do restauracji - a i tak mam ciężko. Nie wszyscy prowadzą tryb życia oparty na bezrefleksyjnej konsumpcji

@mr-dawid: to sa podstawowe potrzeby, moze bez auta jesli mieszkasz w duzym miecie do zycia a nie egzystencji xD
  • Odpowiedz
  • 1
@Dlkvv: fajnie, patrząc na twój wpis wydajesz mało, a nawet bardzo mało, gratuluje. Nie o tobie jest więc ten wpis

• Odpowiedz
@ATAT-2: w moim otoczeniu wyglada dokładnie tak jak to opisałeś. Ale pamiętaj ze różnie może być :p moi rodzice z----------i i ledwo wiązało koniec z końcem, mam wrażenie ze ludzie z mojego pokolenia przez to uciekają w konsumpcjonizm żeby sobie to odbić. Dodatkowo młodzi którzy są na zerowym picie nie zarabiają źle ale wydają jeszcze więcej. Jak słyszę od 25 latka który jeździ do pracy uberem, 2 razy w roku
  • Odpowiedz
  • 1
@lord_xenu: Oho, widzę elokwencja i kultura wylewa się z Ciebie z każdej strony. Śmiało, rozwiń proszę tą myśl to może będę w stanie podjąć dyskusję. Choć po krótkim spojrzeniu wnioskuje, że po prostu nie zrozumiałeś wpisu który komentujesz.
  • Odpowiedz
Brałem kredyt nie mając wcześniej ani jednego zobowiązania, liczyły się tylko regularne przychody. Nikt nie pytał, nikt nie sprawdzał.

@ATAT-2: No po co mają pytać, jak zawsze wysyłane jest zapytanie do BIKu. Ba, banki mogą takie zapytania wysyłać i to robią nawet jak wniosku kredytowego nie składasz.

To absolutnie nie jest mit, ale obrazuje dobitnie, że piszesz ciągle o czymś o czym nie masz pojęcia. To już drugi temat w
  • Odpowiedz
  • 2
No po co mają pytać, jak zawsze wysyłane jest zapytanie do BIKu. Ba, banki mogą takie zapytania wysyłać i to robią nawet jak wniosku kredytowego nie składasz.

@Wink: Raty z przeszłości nie mają praktycznie wpływu na budowanie pozytywnej historii kredytowej (negatywnej jak najbardziej jakbyś nie spłacał). Wpływają na Twoją aktualną zdolność kredytową jako obciążenie.

W aktualnych czasach przy staraniu się o kredyt znaczenie mają tak naprawdę tylko i wyłącznie stabilne i
  • Odpowiedz
@ATAT-2: Jasne, że masz rację ale dla większości grzechem byłoby ci ją przyznać "bo przecież ja nie jem tostów z avocado i nadal nie mam". W całej sprawie chodzi o to, że każdy chce na teraz już a nie za dwadzieścia lat i to jeszcze robiąc na dwie zmiany.

Sam spędziłem ponad dekadę łupiąc 16 godzin dziennie w kilku kołchozach z których tutaj są śmiechy "jak to wytrzymać z takimi
  • Odpowiedz