Wpis z mikrobloga

Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale czemu się dziwić - jeszcze niedawno niejeden tutaj zazdrościł rodzicom życia w PRLu.

Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?

Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.

I były też inne priorytety - dziadek dzieci płodził a potem się zastanawiał co dalej. I często te dzieci, pomimo mieszkania w domu, żyły jak żyły mając zapewnione tylko podstawy (jako taki ubiór, jedzenie).

Wiadomo, czasy były inne, ceny były inne ale kompletną odklejką jest mówienie, że kiedyś to mieli łatwiej.

#demografia #polska #finanse #nieruchomosci
ATAT-2 - Fakt, że ten wpis ma prawie 2k plusików, tylko pokazuje poziom wykopu. Ale c...

źródło: image

Pobierz
  • 165
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ATAT-2: nie wiem gdzie się chowałeś, ale powiedzieć że mijasz się z prawdą to mało powiedziane. Mój dziadek sprzedając mieszkanie kupił działkę i pubudował dom, w tym samym mieście, jakieś 2km w linii prostej, nawet bliżej centrum niż miał mieszkanie (dzisiaj nawet działki nie kupisz). Wiesz czemu stać go było na dom? Bo ten dom to były ściany z suporku, cegła na podpiwniczeniu, deskowanie i papa na dachu, trochę rurek
  • Odpowiedz
@ATAT-2: rozumiem co chciałeś przekazać w swoim wpisie i nawet zgadzam się z tym, że dziś za dużo się kalkuluje w kontekście demografii, ale faktycznie postępujące rozwarstwienie i ucieczka cen nieruchomości klasie średniej i biedniejszej nie są do naprawy cięciami w budżecie domowym i zaciskaniem pasa. Rozumiem też frustrację ludzi, którzy obiektywnie żyją w najlepszych czasach w historii Ziemi i powinni również czerpać z owoców dorobku/kapitału ich rodziców/dziadków a niczego
  • Odpowiedz
@ATAT-2

Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet

aż sprawdziłem i choćby się było fanatykiem platform streamingowych to ciężko byłoby tyle wydać nawet opacajac totalnie wszystko

przecież to jest to jedna z najtańszych form rozrywki, nie rozumiem czemu jest prawie zawsze podawana jako przykład mitycznej rozrzutności xd
witajswiecie - @ATAT-2
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet

aż sp...

źródło: temp_file6945677052288489397

Pobierz
  • Odpowiedz
o

@ATAT-2: a najlepsze jest to jak patrzę na młodych ja w ich wieku miałem o wiele trudniej (ale dałem rade - brak kresek i chata nowa) a teraz łebole do 26 roku maja kase bez podatku przecież to można odkladać polowe wypłaty - ale nieee ajfon fsrajfon, d---i, alko, wycieczki... kurła kogo bylo na to kiedys stać - mnie teraz dopiero stać na oszczędzanie i wycieczki teraz się "dopiero
  • Odpowiedz
niezła odklejka, nie znam nikogo kto ma telefon za 4k

XD ja z ajfonem za 8k nic nie mówię już . Sama elektronika jeśli chodzi o moje zabawki to ze 150k w zakupie. Tv, audio, projektor, komputery, konsole, dron, smartfon, tablet, zegarek smart… itp itd

No ale dobra, ja nie zarabiam najgorzej. Ale nawet za okolice minimalnej można fajnie żyć w mniejszym mieście jak się człowiek umie zakręcić
  • Odpowiedz
Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał telefonu za 4k, bo nie płacił 1,5k leasingu za samochód i 2k miesięcznie na restauracje czy jedzenie na wynos, bo nie jeździł raz po raz na wakacje i weekendowe wypady, bo nie miał na chacie sprzętu RTV/AGD o wartości 20k.

@ATAT-2: Bredzisz jak potłuczony
Karbostyryl - >Bo nie wydawał 500 zł miesięcznie na Neflixy i internet, bo nie miał t...

źródło: leymwyW

Pobierz
  • Odpowiedz
I tak do usranej śmierci Polacy będą bronić drogich nieruchomości, bo przecież uwielbiają małe i drogie mieszkania.

@wstanczyk: ale nikt nie broni nieruchomości, tylko kretyńskiego patrzenia na życie rodziców i dziadków. wtedy dobrze mieli partyjniacy i cwaniacy.
  • Odpowiedz
Wiesz, czemu Twojego dziadka było stać na dom i dzieci a Ciebie nie?

@ATAT-2: To co się od "tamtych czasów" zmieniło to cały szereg czynników.

Przede wszystkim standardy.
Dom tego dziadka był zapewne wykonany w niższym standardzie niż dzisiejszy garaż w którym trzyma
  • Odpowiedz
@ATAT-2: oho, już nagle się okazuje że "restauracje" są mitem i nikt do nich nie chodzi, nikt nie wykupuje subskrypcji netflixa, YouTube premium, hbo, na wycieczki nie chodzą a i tak ich na nic nie stać xd

Mirki zawsze bawią.
  • Odpowiedz
  • 2
Bredzisz jak potłuczony

@Karbostyryl: mhm skoro tak mówisz to ciężko mi się z tym kłócić

ale nikt nie broni nieruchomości, tylko kretyńskiego patrzenia na życie rodziców i dziadków. wtedy dobrze mieli partyjniacy i cwaniacy.

@Cadfael: Dziękuje, jesteś jedną chyba z 5 osób która zrozumiała ten wpis.
  • Odpowiedz
No tak, bo wydawanie 30 zl miesiecznie na netflixa i pojscie dwa razy miesiecznie na Latte za 15 zl robi jakakolwiek roznice w zdolnosci kredytowej i oszczedzaniu. Fakty sa takie, ze statystycznie ceny mieszkan do zarobkow sa najwyzsze w historii. Odklejeni jestescie, jezeli myslicie, ze oszczedzanie na p--------h cokolwiek zmienia (nie mowiac, ze zabraloby to chociaz troche przyjemnosci z zycia).
  • Odpowiedz
  • 0
Dzisiaj za sam piec musisz dać kilka pensji bo przecież musi być w ch** ekologiczny (tak długo jak unia zmieni zdanie), zainstalować musisz fotowoltaike, ocieplić ściany metrem styropianu, dach wełną, okna dziesięcioszybowe, wszystko szczelne jak laboratorium - to do tego jeszcze rekuperacja. Ściany też muszą być gładkie, więc jakiś podkład, gładź, szlifowania itp itd, budowa domu/mieszkań jest dzisiaj niebotycznie bardziej skomplikowana i kosztowna.

@bobeczek1: Rozumiem co chcesz tu przekazać ale troche
  • Odpowiedz
  • 1
oho, już nagle się okazuje że "restauracje" są mitem i nikt do nich nie chodzi,

@trevoz: Niekó†rzy chodzą i wydają miesięcznie na to 250 zł na dwie osoby co już zdążyłem tu przeczytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
Rodzaj umowy podobnie, będąc na UOP 2 miesiące rzadko kiedy dostaniesz kredyt.

@Wink: To też napisałem - możesz dostać kredyt posiadając dowolny rodzaj umowy ale niektore mają dodatkowe wymagania (np. czas zatrudnienia czy prowadzenia działalności)

Oczywiście, że pomoże

@Wink: Jeśłi pomoże to tylko w skrajnych przypadkach gdy twoja zdolność jest na granicy. Nie jest to czynnik decydujący
  • Odpowiedz
  • 0
jezeli myslicie, ze oszczedzanie na p--------h cokolwiek zmienia (nie mowiac, ze zabraloby to chociaz troche przyjemnosci z zycia).

@thisguy1: Cóż, ja tak nie myślę i ani razu tak nie napisałem. Ale czytanie ze zrozumieniem się kłania.
  • Odpowiedz