Wpis z mikrobloga

Jak już sobie tak zgłębiam temat uczuć wykopków to mam do was pytanie - dzieci. Wiem, że to cudowne być rodzicem i my bardzo chcemy za rok czy dwa zacząć się starać. Ale chociaż mam cudownego faceta to mam też obawy - co ze zmianami w ciele, z powrotem do sylwetki, powikłaniami zdrowotnymi? Ja wiem, że mój facet zajmie się dzieckiem, a i mną jak będzie trzeba ale trochę mnie przeraża, że mogę sobie z czymś nie poradzić, albo coś w sobie permanentnie zniszczyć. Ciąża to krótki okres ale jak widzę, co potrafi zrobić w ciele to aż nie mogę uwierzyć.

#relacje #zwiazki #rozowepas
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ElenaRain: czemu akurat pytasz o to w miejscu, gdzie większość użytkowników to mężczyźni? Każdy niebieski pasek powie Ci, że to super, ale to nie oni narażają swój organizm na przeróżne powikłania przez 9 miesięcy. Ja dzieci nie mam, ale znam kogoś, kto pracuje na oddziale położnictwa i po 5 latach tej codzienności jej entuzjazm do zachodzenia w ciążę spadł niemalże do zera.
  • Odpowiedz
  • 0
@Squirell_: PLN tam bo to portal gdzie mam anonimowe konto i mogę sobie pytać o co mi się podoba. Nie liczyłam na 400 odpowiedzi, w pełni wystarczy mi kilka. To nie jest research tylko pytanie, co mogę sobie pogłębiać przez następny rok czy dwa. No i perspektywa facetów też mnie interesuje bo oni jednak inaczej patrzą choćby na przemiany w ciele partnerki i co innego uznają za istotne
  • Odpowiedz
  • 0
@Squirell_: możliwe ale tak jak mówię nie zależy mi póki co na jakiejś obszernej opinii, a już na pewno nie na tyle żeby nowe konto na FB zakładać i się do grupek dodawać. Luźno mi wczoraj przyszło do głowy to zapytałam.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kitku_Karola: może nie katastrofizujmy na podstawie jednego pytania. O swoją stabilność emocjonalną się akurat nie obawiam. To co ludzie powiedzą też mnie średnio obchodzi plus miałabym gigantyczne wsparcie od mojej rodziny i też rodziny mojego, która jest dość duża i taka zgrana, że rzadko się takie widuje. Tu nie mam powodu do obaw. Myślę, że z tym jaki mój niebieski ma charakter i jak do tej pory rozwiązujemy konflikty to
  • Odpowiedz
@ElenaRain:
Znam kilka kobiet, które po ciąży miały równie dobrą sylwetkę jak przed więc da się.
Co do zmian po ciąży, to obiło mi się o uszy, że niektóre kobiety znacznie lepiej znoszą okres po ciąży.
  • Odpowiedz
@ElenaRain ale czemu tak bardzo chcesz zostać ładna? To jest ważne pytanie czy rzeczywiście to jest dla Ciebie aż tak ważne czy jest lękiem bo masz kompleksy albo otoczenie Ci wmówiło że musisz być ładna więc jak przestaniesz na jakiś czas to będziesz odczuwać lęki i dyskomfort. Często kobiety mają lęki na punkcie bycia ładna bo właśnie od najmłodszych lat mają toczone do głowy że kobieta musi być ładna i gdy
  • Odpowiedz
  • 0
@Kitku_Karola: nie sądzę, że chce być ładna jakoś mocniej niż inni. Lubię dobrze wyglądać, ale to nie jest jedyny mój zasób. Przez 10 lat zmagałam się z trądzikiem i źle to wpływało na moją samoocenę, ale też bez przesady, nakladalam makijaż i robiłam co trzeba, ale jak się pozbyłam niedoskonałość to nie koniecznie chce sobie fundować następne od razu. Jeśli chodzi o komunikację to jestem biegła, podobnie mój facet. Rodziny
  • Odpowiedz
@ElenaRain jeśli nie było aż tak źle przy trądziku to chyba spoko będzie. Co do wad płodu to nie przewidzisz i trzeba po prostu o siebie dbać i się badać przed i w trakcie ciąży - tyle możesz zrobić. Ogólnie jak serio chcesz dziecka to pewnie początkowo będziesz przerażona wszystkim ale po czasie pewnie radości przysłonią wyimaginowane problemy i lęki. To trochę jak robienie czegokolwiek po raz pierwszy gdzie się człowiek
  • Odpowiedz