Wpis z mikrobloga

Włączyłem radio na chwilę, a tam chwalili program z udziałem Joanny Senyszyn, która walnęła tekst "nie wolno nikomu zabraniać się bogacić", a mówi to była członkini PZPR, przesiąkła na stare lata czy zawsze była hipokrytką?

#j--------e #truelolcontent #bekazpodludzi #bekazlewactwa
  • 38
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
ale była też członkinią solidarności. Przecież nie ona jedna należała do PZPR. Dziwnie sobie i świat i obraz kreujesz

@JonaszSynGrazyny: a wcześniej i później członkinią PZPR(σ ͜ʖσ) Czarzasty też do PZPR należał i inni.

Dziwnie sobie i świat i obraz kreujesz

@JonaszSynGrazyny: sam ładne fikoły kręcisz, po upadku komuny w jakiej partii była? SLD¯\(ツ)/¯ Wiesz jakby solidarność była antylewicowym ruchem
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: jakie fikoly kręcę? SLD to przecież wlasni była partia majętnych ludzi. Nie rozumiem po prostu twojego zdziwienia, że majętna kobita mówi o tym, że nie należy ludziom zabraniać się bogacić. Pragmatyczna, sprytna, wykształcona to i mówi co myśli i co jest faktem. Nie wiem dlaczego to, że była w PZPR miałoby to jej bronić tak mówić.
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak solidarność nigdy nie była antylewicowa. Ona była antyautorytarna. Obecnie w rządzie też jest sporo działaczy dawnego PZPR, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi mi Jakubiak z pisu.
  • Odpowiedz
  • 0
jakie fikoly kręcę? SLD to przecież wlasni była partia majętnych ludzi.

@JonaszSynGrazyny: uwłaszczonej bandy z PZPR na zmianie ustrojowej

Nie rozumiem po prostu twojego zdziwienia, że majętna kobita mówi o tym, że nie należy ludziom zabraniać się
  • Odpowiedz
  • 0
@Perkelev: to powiedz do @JonaszSynGrazyny hasłami solidarności były "socjalizm tak, wypaczenia nie".

Obecnie w rządzie też jest sporo działaczy dawnego PZPR, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi mi Jakubiak z pisu.

@Perkelev: i takie osoby w wolnej Polsce nie powinny realnie pełnić funkcji publicznych¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: czego nie rozumiesz? Kreujesz sobie jakiś wyimaginowany czarno biały świat. Solidarność była lewicowa no spoko ale jaka to przeszkodą żeby chcieć się bogacić. Nie wszyscy w PZPR to komuniści, mordercy i oprawcy. W tyle lat trwającym systemie który od połowy byl i tak średnio opresyjny to zapisanie się do partii często gęsto było ot pragmatyzmem, konformizmem i otwieraniem pewnyvh drzwi a nie przymusem do jakiś zbrodniczych działań. Zwyczajnie nie
  • Odpowiedz
  • 0
czego nie rozumiesz? Kreujesz sobie jakiś wyimaginowany czarno biały świat. Solidarność była lewicowa no spoko ale jaka to przeszkodą żeby chcieć się bogacić

@JonaszSynGrazyny: to jest sprzeczne z ideą komunizmu i władz PRL.

Nie wszyscy w PZPR to komuniści, mordercy i
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: czyli jak mówię, kreujesz sobie swoj jakiś czarno biały obrazek i próbujesz przekazać go jako i prawdę i jedyna rację. W Polsce lat 70 i 80 nikt już tak komunizmu nie widział. Może i wcześniej nawet. Ot był system który trzymał biedne państwo wciąż sila rozpędu i bratniego ZSRR w garści. Ludzie chcieli żyć, chcieli się bogacić, ba żyli i bogacili się. Więc czasem właśnie naginali się i dla
  • Odpowiedz
  • 0
czyli jak mówię, kreujesz sobie swoj jakiś czarno biały obrazek i próbujesz przekazać go jako i prawdę i jedyna rację. W Polsce lat 70 i 80 nikt już tak komunizmu nie widział. Może i wcześniej nawet. Ot był system który trzymał biedne państwo wciąż sila rozpędu i bratniego ZSRR w garści. Ludzie chcieli żyć, chcieli się bogacić, ba żyli i bogacili się. Więc czasem właśnie naginali się i dla pewnych ułatwień zapisywali
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: gdzie tu widzisz ten rodzaj hipokryzji? Byliśmy pod butem związku radzieckiego. System mimo tego, że nie krwawy jak za stalinizmu to wciąż był represyjny. Więc jaka tu hipokryzja jak ktoś dla świętego spokoju żeby np dostać paszport zapisywał się do partii?
  • Odpowiedz
  • 0
gdzie tu widzisz ten rodzaj hipokryzji? Byliśmy pod butem związku radzieckiego. System mimo tego, że nie krwawy jak za stalinizmu to wciąż był represyjny. Więc jaka tu hipokryzja jak ktoś dla świętego spokoju żeby np dostać paszport zapisywał się do partii?

@JonaszSynGrazyny: a czemu ją usprawiedliwiasz? Ilu zwykłych ludzi było potem w SLD?¯\(ツ)/¯ Wszystko wiesz jak było w jej przypadku, czy robisz wszelkie możliwe fikoły, aby ją usprawiedliwić?
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: Ja jej nie usprawiedliwiam a neguje twój sposób przedstawiania sytuacji i jej osoby. Pytasz ilu zwykłycu ludzi było w SLD. To jakbym pytał a ilu zwykłych ludzi zrobiło habilitację z ekonomii? Bronie kwestii, że akurat jej odmawiasz prawa do wyrażania takiego poglądu. Nie ma to zupełnie sensu.
  • Odpowiedz
  • 0
Ja jej nie usprawiedliwiam a neguje twój sposób przedstawiania sytuacji i jej osoby. Pytasz ilu zwykłycu ludzi było w SLD. To jakbym pytał a ilu zwykłych ludzi zrobiło habilitację z ekonomii? Bronie kwestii, że akurat jej odmawiasz prawa do wyrażania takiego poglądu. Nie ma to zupełnie sensu.

@JonaszSynGrazyny: i zmieniasz temat, czepiasz się tego, że się czepiam tego, że była w PZPR i ją tłumaczysz, a ona nawet po upadku
  • Odpowiedz
@Kaczypawlak: zacytuj ja jak to chwaliła te stalinowskie metody. Jak broniła wszystkiego w PRL i rzuć link do całości tego wywiadu w którym to tak mówi o ukrywaniu się w lesie. Bo ja już czytałem i czytam co jakiś czas jak to Tuska cytują, że Polskość to .... :)
  • Odpowiedz
  • 0
zacytuj ja jak to chwaliła te stalinowskie metody. Jak broniła wszystkiego w PRL i rzuć link do całości tego wywiadu w którym to tak mówi o ukrywaniu się w lesie. Bo ja już czytałem i czytam co jakiś czas jak to Tuska cytują, że Polskość to .... :)

@JonaszSynGrazyny: https://www.pap.pl/aktualnosci/joanna-senyszyn-przed-sadem-chodzi-o-wpisy-dotyczace-zolnierzy-wykletych https://dorzeczy.pl/opinie/192718/dziennikarz-przerwal-senyszyn-posel-klamala-ws-komunizmu.html https://polskieradio24.pl/artykul/3047018,byl-twarza-komunistycznego-rezimu-senyszyn-uwaza-ze-urban-to-prawdziwy-patriota
  • Odpowiedz
  • 0
@JonaszSynGrazyny: i na koniec

Pytana o to „co było największą pomyłką lewicy [...] po 1989 roku” Joann Senyszyn uznała, że błędem lewicy było „przepraszanie za PRL, zbyt mały sprzeciw wobec klerykalizacji Polski, przyjęcie do aprobującej wiadomości, że lewicy wolno mniej, bo w demokratycznym państwie każdemu ugrupowaniu wolno tyle samo. Także niedostateczne podkreślanie, że transformacja ustrojowa bez rozlewu krwi to zasługa PZPR, która pokojowo oddała władzę”. Posłanka lewicy przypomniała też, że
  • Odpowiedz